Alfaz bekjemper palmedødaren

Alfaz del Pi har startet et vaksinasjonsprogram for å stoppe den fryktede palmedreperen, insektet den røde spindelflua, også kalt Palm Weevil, eller “Rhynchophorus ferrugineus Olivier”.

Denne fryktede gjesten har tatt knekken på et stort antall palmer på Costa Blanca allerede, og vi ser mange tilfeller også i Marina Baixa. Det er byråden for miljø, Vicente Soler, som har ansvaret for dette programmet. Palmene blir vaksinert ved at gift injiseres direkte inn i palmen som en vaksinasjon mot fluen, og denne virker effektivt i 3 måneder. Da må prosessen gjentas. Ifølge ekspertene er denne metoden meget effektiv, samtidig som den ikke utsetter mennesker og miljø for noen gift fare, som man risikerer ved sprøyting.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Denne pesten kommer opprinnelig fra det sørlige Asia og øygruppen Melanesia utenfor Australia. Der har den rasert kokospalmer og andre palmetrær. I midten av 1980-årene forflyttet problemet seg vestover, og ble oppdaget i bl.a. Saudi-Arabia 1985. Den ble oppdaget i Egypt i 1992. Mye av den spanske palmeimporten kommer nettopp fra Egypt. Og nettopp import av unge palmer fra infiserte områder er det store problemet. At spanske myndigheter nå tar tak i problemet, er helt nødvendig dersom man ikke skal risikere at alle palmer dør.

Ødeleggelsen av palmene er det hovedsakelig larvene som står for. Hunnene legger rundt 200 egg som de legger igjen inne i barken på palmen. Her utvikler de seg til larver som lager tunneler og lager store kratere som tar knekken på palmene. Du ser det lett på palme grenene som mister sin friske grønn farge og tilslutt blir brune og grå.

Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.