Alcoy

De fleste av oss som ferierer på Costa Blanca kommer ikke lenger vekk fra stranda enn noen korte turer til de nærmeste severdighetene. Byen Alcoy ligger ikke langt unna, bare litt under to timer sørvest fra Costa Blanca, men her er du i Spania.

Tekst:Tekst: K.J. Hermanrud
Foto: Karin Eickel Hermanrud

Turen sør til Elche på motorvei og deretter på god bred vei gjennom et vakkert, grønt fjellandskap. Mesteparten gratis motorvei, – de holder på å bygge resten! Vil du ikke kjøre selv, går det mange komfortable busser både fra Altea, Calpe eller Benidorm. Bussen er både rimelig og rask. Ove i reisebyrået på Costa Blanca Supermarked vil hjelpe deg. Å ta en dagstur dit vil gi deg flere timer i Alcoy og så droppe deg tilbake igjen i passe tid for å spise middag.

Trenger du leiebil i Spania? Garantert billigst

De mange broer og klopper som binder bydelene sammen gjør Alcoy til en særs koselig by å spasere i! Elva Riquer snor seg i mange krinkler gjennom hele bykjernen og danner et interessant landskap gjennomskåret av flere små daler. Der er særlig to spaserturer du bør ta gjennom Alcoy og begge er godt merket. Skal du rekke dem, og de er begge meget vakre og fulle av ting å se, ja, skal du rekke begge turene pluss ha tid til noen andre ting, da bør du kanskje bli over og bruke to dager på turen, men det kan vi komme tilbake til.

Ruta Moderna. Tur 1
Turen tar deg gjennom byens patrisierhus og andre vakre bygninger satt opp på slutten av 1800 og begynnelsen av 1900 – tallet da dette var en rik industriby med papirindustri, tekstilindustriogstøperier.Byggestilen her er definitivt Jugendstil som i Spania kalles modernisme. De fleste
bygningene er åpne for besøk så ta tida til hjelp. Se på Casa de Turque i Calle san Nicolas 13/15 og besøk Alcoys eksklusive herreklubb: Circlo Industrial i nummer 19. Her kan du klart se at Spania hadde sine regler for pene mennesker med privilegier den gangen, på 1800 tallet, som Spania har det i dag!

For klubben er i full blomst den. Få med deg biblioteket og den runde hallen med glassmaleriene i kuppelen. Se på de glade statuene av arbeiderne i inngangen. Videre på turen kommer du til Musikkonservatoriet, et viktig samlingspunkt i tidligere tider. På den store plassen Plaza España får du et godt bilde av Jugendstilarkitekturen i byen. Her ligger hovedkirken, Santa Maria og Rådhuset.

Her har også arkitekten Calatrava, han med Ciudad de las Ciencias i Valencia, bygget en underjordisk utstillingshall, og den må du se! På Plaza España finnes flere hyggelige små vannhull eller spisehull slik at det her passer med en pause som avslutning på turen.

Font Roja, den røde fontenen Tur 2.
Turen er tøffere da den delvis går gjennom furuskog, eikeskog og på stier. Stien ender oppe på åsen Menejador hvor det ligger et observasjonstårn. Er du heldig kan det hende at du får se Perdiceras ørnene som har rede her oppe. Denne turen er ikke spesielt tøff, men du må ha gode sko og litt kondis for å greie den. Som vi sa innledningsvis, det blir kanskje noe knapt med bare én dag i Alcoy. Skal du overnatte finns det flere gode, rimelige alternativ. På turistkontoret: tlf. 96 553 7155 får du hjelp med hotell. De snakker engelsk. Og alt informasjonsmateriellet der er også oversatt til engelsk.

God tur!
Leave a Reply

Your email address will not be published.