Akutte rygglidelser i ferien – Hva gjør jeg?

Har du et rygg- eller nakkeproblem du har slitt med i lengre tid så løser ikke alt seg bare ved å dra på ferie. Tvert imot kan det hende at du har brukt opp reservene opp imot ferien, og når du endelig kan puste ut så bryter det ut. Det er gjerne den siste dråpen som gjør at begeret flyter over.

TEKST:ALEKSANDER BJARGO Kiropraktor

Det kan være et særdeles trangt flysete på Norwegian, et tungt løft opp fra samlebåndet eller simpelthen en uvant seng/pute. Ofte er det en tilsynelatende bagatell som gjør at musklene knyter seg og grunnen til det er at problemet trolig har ”ligget på lur” i lengre tid. Musklene i ryggen har en unik evne til å kompensere for skjevheter i ryggsøylen slik at man ikke kjenner til smertene. Derfor kan man ha et begynnende ryggproblem uten å være klar over det.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Mange kvier seg for å oppsøke kiropraktor når de er på ferie i Spania. Det bunner sannsynligvis i flere faktorer. Noen tror kanskje behandlingen er annerledes, at det krever legehenvisning eller at det forutsetter en omfattende utredning. Realiteten er at det ikke forløper seg noe annerledes enn hjemme.

Ved akutte tilstander som for eksempel lumbago (ryggkink) eller whiplash så kan du i tillegg få kostnaden refundert av reiseforsikringen. På mange måter er det gunstig å kombinere behandling og Spaniaopphold. Forholdene er lagt til rette for at kroppen kan lege og restituere seg best mulig. Med hensyn til ryggen er bevegelse alfa og omega. Skivene mellom ryggvirvlene har dårlig blodtilførsel, og er avhengig av bevegelse for å ta opp næring og veske. Du kan sammenligne det med en svamp. Holder du den fuktig tåler den belastning, men blir den tørr så slites den i stykker.

Likeledes vil en funksjonsfeil eller ”låsning” på folkemunne hindre smøring av leddet og føre til slitasje. Derfor vil ikke Costatrimmen eller en spasertur ut til fyret alene være nok til å bli kvitt en ryggplage.
Det blir som å trene med ” brekket på ”. Du får ikke fullt utbytte av treningen, og i verste fall kan det føre til mer skade. Derfor er kiropraktorbehandling og fysisk aktivitet en ideell kombinasjon. Først kan eventuelle feilfunksjoner i bevegelsesapparatet bli korrigert og deretter kan man stimulere helingsprosessen gjennom spaserturer langs stranden eller i fjellet. Det er bedre enn å klemme inn behandlingstimer mellom øktene på travel hverdag på jobben. Da blir man gjerne stresset hvor vinning går opp i spinning.

I tilfelle en akutt kink i ryggen så prøv å gå små turer flere ganger om dagen, helst i ulendt terreng. Hvis du bare kan gå i 5 minutter uten smerter, så gå i 5 minutter, men gjør det ofte. Dette øker sirkulasjonen og fremskynder helingsprosesen. Andre ting som kan hjelpe deg raskt å komme til hektene igjen er:

– En ispose/grønnsakspose over det aktuelle området, 30 min om gangen hver andre time, for å dempe hevelsen.
– Unngå sitting. Varier heller mellom å ligge og å gå.
– Få nok hvile. Ligg på en madrass som gir god støtte og unngå å ligge på magen.
– God ernæring er viktigere enn noen gang under helingsfasen. Fisk og grønnsaker sammen med sunne oljer er det mer enn nok av her i Spania.
– Ta hensyn til smertene dine, de er der for en grunn. Hvis du får vondt av noe du gjør eller i etterkant av at du har gjort det, så prøv å unngå disse aktivitetene.

Når du skal bøye deg bruk bena og unngå vridning av overkroppen. Det viktigste er derimot å korrigere feilfunksjoner i ryggen så raskt som mulig. Går du vanligvis til en kiropraktor i Norge er det en enkel sak å få oversendt nødvendig informasjon og epikrise. Siden jeg jobbet mange år i Norge før jeg flyttet til Spania så kjenner jeg til de aller fleste av kollegaene mine.

I tillegg til rygg- og nakkelidelser behandles plager som hodepine, skulder-/armsmerter, isjias og kne- og ankelproblemer effektivt av en kiropraktor Det er absolutt ingen grunn til å lide og få ferien ødelagt om du skulle være uheldig å pådra deg noe slikt.
One thought on “Akutte rygglidelser i ferien – Hva gjør jeg?

  • October 7, 2011 at 8:43 pm
    Permalink

    Jeg sier som Norske Fysioterapeuters Forbund; “Kroppen er skapt for bevegelse”. Det absolutt viktigste ved de fleste uspesifikke ryggplager/skader, er å være i så normal bevegelse som mulig. Mange blir redd for smerte, og derfor redd for å bevege seg/belaste vond muskulatur. Det er viktig å bevege seg innen for smertegrense 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.