Åge Folkestad Mitt Casa Vital

Oppdagelsestrang og eventyrlyst førte den unge skolelæreren til sydligere trakter. Med fem barstoler startet eventyret i det som i dag er Alteas mest kulturelle restaurant.

TEKST OG FOTO : BENTE PUIG

– Her holder vi vinsmakinger, utstillinger, konserter, og hver kveld danser jeg flamenco mellom bordene, ler Åge Folkestad, den blide Ålesunderen som fant sitt paradis i Altea for ti år siden. Det hele startet med en drøm om å drive noe lite og koselig, enten i Italia eller i Spania. Etter to ferieopphold i Altea, var valget enkelt. Det var et falleferdig hus til salgs i gamlebyen fra 1840. Tidligere hadde det vært en bar her og en smykkebutikk. Dette skulle bli nøkkelen til lykkeporten for den tøffe vestlendingen.
– Jeg vil påstå at vi har Alteas beste utsikt, sier Åge.

Hele fasaden, og den er ikke liten, er vendt ut mot Middelhavet med panorama utsikt fra Calpeklippen til Albir og Benidorm. Restauranten ligger i første etasje. Andre og tredje etasje er Åges private bolig. Fra hvert vindu, hver krok og uteplass kan en nyte et azurblått Middelhav. Her finner Åge roen til tross for at han «bor på jobb».
– Jeg har lært meg etterhvert å skille jobb og fritid, og det er ikke lett når man faktisk bor på jobben, sier Åge, jeg har funnet balansen mellom jobb og det å nyte livet. Jeg har gode arbeidere og kan enklere delegere arbeidet nå enntidligere.
– Det er morsomt å se tilbake på utviklingen. Tyvende august for ti år siden, klokken 19.00, åpnet vi tapasbaren. Vi hadde fem barkrakker, 12 flasker vin, 2 flasker Whiskey og fem tapasretter. Jeg hadde venner fra Norge til å hjelpe til med oppussing av lokalene. Jeg hadde bestemt meg for å åpne dagen før gebursdagen min, og til tross for mange ”dette rekker vi aldri” og ”dette går aldri bra”, så klarte vi å åpne nøyaktig på tidspunktet.

– Jeg var nok en blåøyd eventyrer, innrømmer Åge, men det er dette med å tørre og våge. Åge har våget og med sin målrettethet har han hatt suksess.
– Jeg så fort at det ikke var noe særlig med penger i å drive en liten tapasbar. Skal man drive, så må man drive større. Jeg søkte kommunen om å få bruke terrassen, sier Åge og peker utover det som en gang har vært en skolegård. I dag er den gamle skolebygningen prestebolig, og skolegården er et av Alteas mest besøkte utkikkspunkter. Her har Åge åtte bord med uteservering hele året.
– Vi har spansk meny med litt norske innslag. Flere av de tapasrettene vi startet med har vi fortsatt på menyen.

Gleder meg til jobb
Etter ti år i restaurantbransjen er Åge like entusiastisk og en primus motor for kulturelle arrangementer.
– Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb, jeg får så mye god feedback, smiler Åge fornøyd. Han er i sitt ess når han får kombinere restaurantdrift med kulturelle innslag, og titt og ofte er det både konserter og utstillinger på gang.
– Jeg er veldig opptatt av musikk og kultur. Vi har hatt utstillinger med ganske kjente navn som for eksempel Astrid E. Rygh og Roald Tellnes. Og for å ikke glemme vinsmakingene våre, de er kjempepopulære. Når selveste bodegaeieren avlegger oss et besøk og lar oss prøve viner fra Riojas beste bodega, det er stas.

Hver torsdag arrangerer Åge byvandring i Altea. Han har hatt suksess med dette i mange år nå, og byvandringene er godt innarbeidet i folks timeplan. Når venner og familie kommer på besøk fra Norge er det naturlig å foreslå en historisk omvisning med Åge Folkestad.
– Jeg begynte med byvadring etter inspirasjon fra Harald Grytten hjemme i Ålesund.

Harald Grytten gikk i bresjen for å bevare byens jugendstil. Tidligere i år ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats. I likhet med Grytten formidler Åge sine historiske kunnskaper. Trekrakken er satt bort, men innlevelsen er den samme. Vil man ha en kulturell opplevelse kombinert med god mat og vin, er Casa Vital stedet. Samtidig kan vi avsløre at 10 års jubileet blir feiret utover høsten med stor stas.

For mer informasjon se: www.casavital.com eller på Facebook
One thought on “Åge Folkestad Mitt Casa Vital

  • November 2, 2011 at 6:18 pm
    Permalink

    Jeg var selv på restauranten da jeg var ved Costa Blanca kysten i
    september i år. Nydelig mat og herlig atmosfære! Hit vil jeg garantert tilbake neste høst! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.