Adventstid – fjellverdenen i Alicante nord og omegn

Det finnes knapt et bedre sted i verden for den som elsker fjellturer, gode restauranter med fyr på peisen og hyggelige stunder med gode venner. Alicante nord og fjellene rundt Alfaz del Pi byr på annerledes julehygge med mange gode og «vintervarme» dager.

TEKST OG FOTO: KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Novemberregnet har satt sine spor i fjellene, nå starter flere måneder med markblomster, friske dufter og vandrervennlige temperaturer i vår fjellverden. Sommer og høst er vakkert, men ingenting slår vinterens mangefargede fjell med forventningsfullt håp om vår.

Bli med i Facebook Gruppen: Vi som trives på Costa Blanca

Beste fjellsesong

Desember og advent er synonymt med fjellet for mange av oss som har slått seg ned her i Spania. Mange er turene og enda flere er restaurantene som bygger sin tilværelse på et godt navn og rykte for å lokke til seg gjester på de mest utrolige steder.

Om vinteren og høsten kan man være heldige og oppleve godvær over skyene. Det er majestetisk å gå gjennom skylaget fra overskyet yr og regn, via skydottene og opp på topper hvor «sydensolen» fortsatt tråkker til med å gi oss glødende farge i kinn og et lett og sommerlig sinn. At man på det nærmeste merker varmen dampe fra dagleiet til et villsvin eller to som nettopp har søkt ly når de ble var oss, hjelper på totalopplevelsen. Gløgg på termos sammen med litt nøtter og spekemat gir et lite tilsnitt av førjulsstemning i 1100-1558 meters høyde over havet.

Skjulte matopplevelser

Det er alltid en god ide å kombinere fjellvandringen med et besøk på et av fjellenes mange spisesteder. Fulle av god samvittighet over å ha brukt kroppen og forbrent energi smaker maten og vinen enda bedre enn vanlig. Vi vil gjerne benytte anledningen til å presentere et knippe gode alternativer.

I en landsby langt inne i fjellet finner vi David, en engelskmann med svenske aner som kjøpte seg en nedlagt skole i landsbyen Tollos. Her har Mr. Peterson pådratt seg et meget godt rykte, og rett som det er finner man restauranten overfylt av gjester fra hele Europa som har snirklet seg inn i det innerste av Alicantes fjellverden.

Sjarmerende sted med sjarmerende mennesker og god mat. David arrangerer flere eventer for å skape blest rundt restauranten sin. Han har matkurs med temaer fra hele verden, kunst- og kul- Professoren som gjorde skolen om til restaurant, turarrangementer, og ikke minst faste fjellturer. Kontakt 96 551 8328 eller 686 790 870 antiga.escola@gmail.com www.antiga-escola.com www.facebook.com/antiga.escola

Litt tettere på kysten finner vi en familie mange har stiftet bekjentskap med. Pepe på Rincon del Pepe, småbarnspappa og med kona på kjøkkenet. Sammen driver familien denne populære utsiktsrestauranten på vei opp mot Guadalest. Du kjører langs hovedveien, og finner denne hyggelige restauranten på høyre side. Nå som dagene og kveldene blir kaldere fyrer de opp i sin gedigne peis og skaper varme og hygge i lokalene sine. Her har jeg personlig spist utallige måltider i privat eller jobbsammenheng, og prisen er rimelig i forhold til kvalitet. De har et bevisst forhold til økologi og miljø, og foretrekker ren og kortreist mat selv om de ikke klarer å fylle kravene til en fullkomment økologisk restaurant.

Du trenger som regel ikke å reservere bord, det er bare å stoppe innom. Torsdag stengt. Kontakt 965972095 Rimelige menyerVillsvin-restauranten

Opp i en annen dal, forbi Fonts de L´Algar og videre opp mot Tárbena finner vi restauranten Canterella på venstre side med en majestetisk utsikt over dalen og opp mot Tárbena. Her spiser man gode menyer i hyggelige omgivelser. Stedet er rustikk, klassisk spansk, veggene er prydet med villsvinhoder etter vellykkede jaktopplevelser, og er man heldig og bestiller på forhånd kan man få smake på delikatessen fra fjellene omkring oss. Villsvin heter jabalí (uttales med h med harkelyd, havalí, med trykk på i´en). Også her fyres det med ved, og familien jobber sammen for å gi en god og personlig atmosfære. Kontakt 96 588 41 54. Bestill på forhånd.

Kommunistisk sjarm

Videre oppe i selve landsbyen finner man områdets mest eksotiske spisested: Casa Pinet. Verten er Spanias siste kommunist, selverklært fanatiker og humorist tross sin høye alder. Stedet ligger inn gata i landsbyen like før kirkeplassen. Innenfor er vegger og tak dekorert med bilder, flagg og rariteter. Du skal ikke bli forundret om han kommer frem med Pinets egen utklippsamling med artikler og bilder av kjente personer som har gjestet stedet.Pinet selv går rundt og heller vin i enkelte gjesters munn fra en skinnsekk. Stedet er preget av latter, og verten går ikke av veien får å sørge for underholdning enten man er forberedt på det eller ikke. Søndager bør dere bestille bord, ellers er det som regel bare å stikke innom. Telefon 96 588 42 29

Sauefjøset

En tredje dal som kan være verd å følge er Jalón og videre opp på fjellkjeden Sierra Bernias bakside. Her finner man flere spisesteder, men jeg anbefaler to som ligger side om side i en fjellbygd med navn Maserof.

Først den mest kjente og som er en uvanlig «drop in» restaurant. Verdi Vent ble grunnlagt av en franskmann ved navn Jean- Pierre Benich. I dag arbeider datter og svigersønn på stedet som en gang var et gammelt sauefjøs. Fantastisk meny med lam som spesialitet. Sjarm med suppe på varmen over åpen peis, kunst tilfeldig plassert på veggene og mye annet rart å feste øynene på. Hos Verdi Vent er vinen inkludert i menyprisen, mens du må betale for vannet. Jeg anbefaler å vandre litt rundt i lokalene og legge merke til små rariteter og detaljer som ligger eller henger spredt omkring. Kontakt 965973413

Ny personlig favoritt

Alle stedene vi har presentert gir «great value», som engelskmennene sier det. Allikevel er det et sted som utmerker seg, og den plassen vil jeg vie mest oppmerksomhet. Fantastiske Maserof, museum, vinklubb og et helt unikt spisested. På samme sted som Verdi Vent, men en helt annen opplevelse. Ja, denne fjellbygda må man besøke flere ganger. Ingen plasser finner man makan til samling av rariteter!

Carol Pateman er datter av Peter Pateman, som på begynnelsen av syttitallet ankom den vakre vindalen Maserof. Han og hans spanske hustru María var antikvitetshandlere som hver weekend gjorde sin underlige eiendom om til et paellaparadis for fjellfarere. Sammen var de baronen og baronessen av Maserof!

En nostalgisk oppkjøper

– Han var mye bedre til å kjøpe enn han var til å selge, Carol gapskratter og viser oss rundt. – Her er gamledassen fra palasset til Borgia familien, hun peker på et overdådig porselenstoalett fra det 15.århundre. – Men ikke prøv deg på å bruke det, og så ler hun igjen. Carol er i seg selv en personlighet du bare må like. Hun smiler fra øre til øre og er kjapp i replikken på både engelsk og spansk. Omvisningen går via et romantisk bed&breakfast-rom etablert i et bindingsverkshus som på det naermeste er tilfeldig plassert ovenpå et allsidig verksted.

Videre via religiøse malerier som er ødelagt av kommunistiske republikaneres bajonetter til storslagne vognhjul, tepper, fatlager til vin, stamp til fot-tråkking av vin, kniver, glass, gamle dører, håndarbeider, bilder… Hva er dette egentlig? Skraphandler? Museum? Restaurant? Uansett en høykonsentrasjon av sjarm, og de to lurvete bikkjene som trasker rundt øker bare opplevelsen av «take it or leave it»,

Carol er ei dame som er seg sjøl! Til bords foran peisen – Maten er fra fjellene her, smiler hun og setter frem den ene retten etter den andre. Her er det klasse på måltidet og det blir bare bedre og bedre. – Vinen er fra de 2000 literne med vin vi lager hvert år, smiler hun og henviser til stampen hvor man fot-tråkker druene hver eneste september. Vinen er utsøkt tross sine 15,5-16% alkoholinnhold.Sol og varme har besørget mengder av sukker i druene som nå er omdannet til alkohol.
– Her er dagens hovedrett, hun ser lur ut der tallerken etter tallerken med det mest utsøkte kjøtt bæres inn.
– Ferskere blir det ikke sier hun, gubben skjøt dette villsvinet bakom åsen der for syv dager siden! Opplevelsen av ferskt, utsøkt villsvinkjøtt i de absolutt rette omgivelsene får meg nesten ut av fatning. Inntrykkene for øyne, nese og munn har overgått hverandre, og med Carols morsomme latter på øret blir opplevelsen noe helt for seg selv. En ting er i alle fall sikkert, det romantiske værelset i bindingsverkshuset skal utprøves når det bare blir litt varmere i været…Kjekt med bryllupsdag i slutten av mai!

Stedet kan besøkes, men maten må som regel avtales på forhånd. Ta kontakt med Carol på telefon 687 722 451
www.maserof.com, mail: maserofwineclub@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.