Å skaffe seg katt

Det vrimler med katter i Spania, og mange kattunger blir født mer eller mindre ville. Mange hjelper kattene med mat og drikke. Vel blir det fort for mange katter, men de er vel likevel bedre enn rotter. Her skal vi seg på hva du bør gjøre, om du bestemmer deg seriøst for å ta en kattunge inn i huset.

Kattunger bør vaksineres blant annet mot kattepest, som er en smittsom, potensiell dødelig sykdom. De bør også vaksineres mot noen luftveisinfeksjoner. Når de vaksineres er avhengig av smittepresset de er utsatt for, men ifølge veterinæren er det vanlig å vaksinere kattungene ved 3–4 måneders alderen. “Utekatter” skal vaksineres årlig. Og husk ormebehandling. Skulle du tenke på å ta med katten til Norge, må du ha alt dette i orden. Når det gjelder innekatter er det litt avhengig av hva slags smittepress de har rundt seg. I tillegg bør du vurdere å ID-merke katten din.

I dag ID-merkes katter med en chip i nakken. En metallbit føres inn med en nål. Metallbiten kan man lese av, så finner man tilbake til eier. Ifølge veterinæren er merkingen gjort på noen små sekunder

Leiebil Spania
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania

De aller fleste katteiere lever heldigvis i harmoni med sitt kjæledyr, men ikke alltid. Uønsket adferd hos katter kan være en stor utfordring for eier og ikke minst inventar i hus og leilighet. Hvorfor gjør kattene dette, og kan man få bukt med problemene? Tenk først over om det som kan være mest utfordrende er at det vi tenker på som uønsket adferd, i mange tilfeller er normal adferd for katten.

Mange har f.eks. problemer med kloring på møbler, kloring på dørkarmer og gardiner. De ødelegger faktisk ting hjemme hos eieren. Da bør eieren spørre seg hvorfor dette skjer. Kan det være slik at katten er misfornøyd og ikke trives? En ting er ihvertfall sikkert, katten får med slik oppførsel eieren til å bli misfornøyd. Men prøv å la være og la frustrasjonen gå ut over katten. Det som er fornuftig, hvis du skal prøve å bryte adferden, er å bruke lyd. Ikke gå bort å ta den i nakkeskinnet og kast den unna, men prøv å bruke lyd som f.eks. klapping. En del av disse kattene som har denne adferden, gjør det fordi de er frustrerte. En innekatt kan for eksempel merke at en stor utekatt lusker rundt. Det kan være nok til at katten klorer for å sette duftmerker på steder som gjør den trygg. Innekatten er normalt ikke så tøff som utekatten og har større behov for trygghet.

Noen blir så lei av kloringen at de klipper klørne til katten, men disse er en naturlig del av katten, som den jo trenger, spesielt utendørs. Enda verre enn kloring, vil vel mange mene er urinering innendørs. Katteurin lukter ikke godt, og når katten bruker sengen din eller skoene dine som urinal, gjøre den seg neppe fortjent til tittelen “dagens helt”. Slik håpløs oppførsel kan også skyldes frustrasjon og dårlige nerver, eller rett og slett en urinveisinfeksjon. Det siste er jo enkelt å gjøre noe med. Men du ser det gjerne på hvordan katten opptrer. Setter katten seg ned og tisser normalt er det gjerne urenslighet eller en urinveisinfeksjon. Når den markerer, tisser den opp og står med stompen opp.

Kjøpe eller selge bolig i Spania?
På boligportalen Allpropertiesspain.com kan du finne drømmeboligen du er på jakt etter i Spania. Portalen gir deg oversikt over hvilke boliger som er til salgs og utleie i hele Spania. Alle spanske boliger på et sted. Skal du selge bolig i Spania, kan du selge boligen privat eller gjennom en registrert eiendomsmegler helt gratis. Sjekk selv på www.allpropertiesspain.com

Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.