Å lære spansk er morsommere og lettere med mindre grammatikkfokus

Spansk er det fjerde mest snakkede språket i verden, med status som offisielt språk i 20 ulike land. Ikke bare er det morsomt å lære, men spanskkunnskaper kan forbedre karrieremulighetene dine og åpne opp en verden av nye reisemuligheter. Det gjør spanskkunnskaper svært verdifullt. Dessverre har de færreste tid og energi til språklæring, så denne artikkelen har som mål å dele tips til hvordan gjøre spansklæringen raskere og mer motiverende.

Språk-«immersion»

Språkfordypning, eller language immersion er kanskje det viktigste for å lære spansk. Språkfordypning vil si å leve med språket. Det kan kanskje være vanskelig å forplikte seg til og gjennomføre hundre prosent dersom du ikke bor i et spansktalende land, men det finnes likevel mye du kan gjøre. Det viktigste er å fortsette å gjøre mange av de aktivitetene du ellers ville gjort, men å gjøre dem på spansk.

Blant annet kan du endre innstillingene dine på Netflix eller telefonen. Da vil du lære mange nye, vanlige, og brukbare ord. Du kan også forsøke å skrive handlelistene dine eller surfe på nettet på spansk. Mange nettsider tilbyr dessuten innhold på andre språk, slik som sosiale medier eller spill på nettet, hvor du kan tilegne deg vokabular om det du finner interessant. Et eksempel er nyheter om spanske fotballklubber som på extra.bet365.com/news/nn/fotball/champions-league/raiola-og-haaland-pa-europa-turne. Youtube er også en ypperlig nettside å benytte, fordi du kan finne innhold om spennende temaer tilpasset spansklærende på ulike nivåer, eller for de som snakker språket.


Grammatikk

Når man lærer språk på skolen, ligger mye av fokuset på grammatikk. Selv om det naturlig nok er viktig med grammatikk er ikke pugging av grammatikk veien å gå hvis du har mål om å raskt gå ut og snakke med spansktalende. Selv uten grammatikk kan du ofte gjøre deg forstått med et stort vokabular– noe mange mener er det viktigste. Deretter bør du begynne å inkludere grammatikk. En måte å øve grammatikk på, uten at det blir for kjedelig, er gjennom aktivitetsbøker. Norge har kanskje ikke verdens største utvalg, men du kan finne mange alternativer på nettet. Særlig siden spansk er et av verdens mest populære språk å lære, som du kan lese mer om på https://snl.no/spansk. Enten du ønsker å gjøre oppgaver digitalt eller gå til innkjøp av store grammatikkbøker som har som mål å ta deg fra nybegynner til ekspert.

Lese bøker

Du bør også lese på spansk. I starten kan det virke som en umulig oppgave fordi du nesten ikke skjønner noe, men det er viktig å finne innhold som passer ditt nivå. Som regel vil det lønne seg å begynne med bøker eller kortere historier som er tilregnet en lesergruppe som kun har begrenset kjennskap til spansk, slik som bøker for A2-B1-studenter. Her vil du skjønne mye takket være mange likheter med engelsk, noe du kan sjekke her: https://www.ef.no/, og samtidig lære mange grunnleggende ord. Når du derimot når B1/B2-nivået kan lønne seg å se på bøker skrevet for innfødte, fordi vokabularet ditt da vil være stort nok til å forstå det meste du leser. Det viktigste er å finne innhold hvor du forstår omtrent 70% av det du leser, fordi du da i de fleste tilfeller vil kunne bruke konteksten til å skjønne de siste 30%. Du vil da også kunne lære mer kompliserte ord raskere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *