a-ha – Norges mest suksessrike band

a-ha var en norsk popgruppe dannet i 1982 med medlemmene Magne Furuholmen (keyboard, gitar, sang), Paul Waaktaar-Savoy (gitar, sang) og Morten Harket (sang). De har mottatt Spellemannprisen ni ganger, og blant annet blitt kåret til Årets spellemann i 1985, og fått juryens hederspris tre ganger. Bandet har per 2012 solgt over 40 millioner musikkalbum, og mer enn 70 millioner med singler.

I 2011 ble a-ha innvalgt i Rockheim Hall of Fame. 6. november 2012 ble medlemmene tildelt St. Olavs Orden på Gamle Logen i Oslo sentrum. Bandets historie begynte da femteklassingen Paul Waaktaar-Savoy (dengang Pål Waaktaar Gamst) fikk med seg fjerdeklassingen Magne Furuholmen til æ spille gitar i bandet sitt. Noen ær senere spilte de i bandet Bridges sammen med Viggo Bondi og Øystein Jevanord. De ga ut albumet Fakkeltog i 1980, men bandet ble oppløst året etter.

Pål og Magne reiste til England for å knytte kontakter, men måtte reise hjem igjen i 1982, tomme for penger. De hadde hørt Morten Harket som da spilte i bandet Souldier Blue, og kontaktet ham for å prøve å inngå et bandsamarbeid. Bandets debutalbum Hunting High and Low ble innspilt i Eel Pie studio i London, og den anerkjente produsenten Tony Mansfield sto for produksjonen.

Først kom singlen Take on Me. En tidlig versjon av sangen ble fremført i det norske TV-programmet Lørdagssirkuset i 1984, men det var med en nyere versjon bandet fikk det store gjennombruddet i Europa og i USA i 1985. 18.januar 1986 mottok a-ha to Spellemannpriser, en for årets Spellemann, og en for beste popalbum (Hunting High and Low). 25. februar opptrådte a-ha for første gang live, og det var på Grammy Awards i Los
Angeles, hvor de var nominert til beste nykommer.

De spilte sangen Take On Me. Crying in the Rain fra 1963. I januar 1991 spilte bandet igjen i Brasil, denne
gang på Rock in Rio II festivalen. Bandet klarte å samle hele 198 000 publikummere på Maracanå Stadium, noe som
sjokkerte den internasjonale musikkpressen. Konserten kom i Guinness rekordbok 15. oktober for konsert med høyest antall betalende publikummere.

I 2009 sendte Universal Music Group ut en pressemelding pæ vegne av bandet, hvor de meldte at bandet gir seg for godt. Bandet gjennomførte en siste verdensomspennende turne, med avslutning i Oslo den 4. desember 2010.
Bandets siste singel er Butterfly, Butterfly (The Last Hurrah), skrevet av Paul Waaktaar-Savoy og produsert av Martin Terefe. Bandets siste konsert ble holdt i Oslo Spektrum lørdag 4. desember 2010. Konserten startet med The Sun Always Shines on T.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published.