a-ha – Norges mest suksessrike band

a-ha var en norsk popgruppe dannet i 1982 med medlemmene Magne Furuholmen (keyboard, gitar, sang), Paul Waaktaar-Savoy (gitar, sang) og Morten Harket (sang). De har mottatt Spellemannprisen ni ganger, og blant annet blitt kåret til Årets spellemann i 1985, og fått juryens hederspris tre ganger. Bandet har per 2012 solgt over 40 millioner musikkalbum, og mer enn 70 millioner med singler.

Tekst: Costanytt

I 2011 ble a-ha innvalgt i Rockheim Hall of Fame. 6. november 2012 ble medlemmene tildelt St. Olavs Orden på Gamle Logen i Oslo sentrum. Bandets historie begynte da femteklassingen Paul Waaktaar-Savoy (dengang Pål Waaktaar Gamst) fikk med seg fjerdeklassingen Magne Furuholmen til æ spille gitar i bandet sitt. Noen ær senere spilte de i bandet Bridges sammen med Viggo Bondi og Øystein Jevanord. De ga ut albumet Fakkeltog i 1980, men bandet ble oppløst året etter.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Pål og Magne reiste til England for å knytte kontakter, men måtte reise hjem igjen i 1982, tomme for penger. De hadde hørt Morten Harket som da spilte i bandet Souldier Blue, og kontaktet ham for å prøve å inngå et bandsamarbeid. Bandets debutalbum Hunting High and Low ble innspilt i Eel Pie studio i London, og den anerkjente produsenten Tony Mansfield sto for produksjonen.

Først kom singlen Take on Me. En tidlig versjon av sangen ble fremført i det norske TV-programmet Lørdagssirkuset i 1984, men det var med en nyere versjon bandet fikk det store gjennombruddet i Europa og i USA i 1985. 18.januar 1986 mottok a-ha to Spellemannpriser, en for årets Spellemann, og en for beste popalbum (Hunting High and Low). 25. februar opptrådte a-ha for første gang live, og det var på Grammy Awards i Los
Angeles, hvor de var nominert til beste nykommer.

De spilte sangen Take On Me. Crying in the Rain fra 1963. I januar 1991 spilte bandet igjen i Brasil, denne
gang på Rock in Rio II festivalen. Bandet klarte å samle hele 198 000 publikummere på Maracanå Stadium, noe som
sjokkerte den internasjonale musikkpressen. Konserten kom i Guinness rekordbok 15. oktober for konsert med høyest antall betalende publikummere.

I 2009 sendte Universal Music Group ut en pressemelding pæ vegne av bandet, hvor de meldte at bandet gir seg for godt. Bandet gjennomførte en siste verdensomspennende turne, med avslutning i Oslo den 4. desember 2010.
Bandets siste singel er Butterfly, Butterfly (The Last Hurrah), skrevet av Paul Waaktaar-Savoy og produsert av Martin Terefe. Bandets siste konsert ble holdt i Oslo Spektrum lørdag 4. desember 2010. Konserten startet med The Sun Always Shines on T.V.

Artikkelen er levert av Costanytt. En e-post avis som dekker Costa del Sol.
CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler