60 åringen: Bikinien i Spania – Plagget som skapte furore

For seksti år siden så bikinien dagens lys i Spania, og det i selveste turistmetropolen Benidorm. Ordføreren i byen ønsket plagget velkommen og ble dermed bannlyst av bispesetet i Valencia.

Tekst: Bente Puig

Det var den franske designeren Louis Reard som i 1946 laget bikinien. Plagget spredde seg i hele Europa. Nordiske kvinner var i utgangspunktet en uglesett trussel for det katolske samfunnet i Spania, og mindre uglesette ble de ikke der de spradet rundt på stranden i Benidorm med bare mager i meget avslørende små plagg. Skandalen var et faktum.

Kvinne bøtelagt for bruk av bikini


Benidorm var en liten fiskelandsby, men tidlig 50-tall var fisket så og si borte, og byen måtte finne nye inntektskilder. Turisme ble det nye satsningsområde og ordfører Pedro Zarago valgte å legalisere bruken av bikini. Samtidig innførte han sanksjoner mot diskriminering av kvinner som brukte dette omstridte plagget. Benidorm ble dermed den første spanske byen som legaliserte bruken av bikini i offentlighet.

Det ble full oppstandelse blant innbyggerne i Benidorm, og noen gikk så langt som til å anmelde ordføreren til bispesetet i Valencia som bannlyste ordførerens avgjørelse. Ordfører Zaragoza søkte støtte på flere hold fra biskopen til sivilguvernøren i Alicante, men ingen turde å gå god for han og hans avgjørelse. Han så dermed ingen annen råd enn å gå til landets høyeste organ.

Tidlig en morgen satte han seg på sin lille Vespa med retning Madrid og selveste General Franco. Diktatoren skal ha fulgt med i det han kalte “bikinikrigen” og ønsket Zaragoza velkommen. Etter åtte timers reise og et hyggelig møte med Franco i Palacio del Pardo, kunne Zaragoza returnere til Benidorm med diktatorens velsignelse i skriftlig form.

I dette dokumentet heter det: “Hvis dere vil at turister skal feriere i byen deres må dere være imøtekommende, det gjelder ikke bare selve turistene, men også deres kultur”. Dette ble starten på en lang frigjøringsprossess for spanske kvinner.

Nordiske kvinner en “trussel”

Tyve år etter var nordiske kvinner igjen et tema for debatt da de kastet bikinitoppen og viste bare bryster i all offentlighet. Alle spanske menn, fra hele Spania, ble dermed svært interessert i å gå på stranden. De blonde og yndige ble straks en bekymring mer for spanske husmødre.

Turismen tiltok og Benidorm opplevde en turistboom. Toppen ble målt i 1977 med 12 millioner besøkende, en rekord som aldri senere har blitt slått. I dag kommer 5 millioner turister til Benidorm hvert år, og byen regnes som Spanias viktigste turistby.

Leave a Reply

Your email address will not be published.