5 måter du får feriepengene til å strekke seg lenger

Ferien er nærmest å regne som en høytid blant soltørste nordmenn. Majoriteten av oss velger å reise til varmere strøk omkring Middelhavet, hvor land som Hellas og Bulgaria er populære destinasjoner.

Med strålende sol, varmt badevann og god mat er ferien en tid for å lade batteriene i form av ren avslapning. Skal man kose seg er det også viktig å ha full kontroll over hvor pengene tar veien. Feriens kostnader er en viktig begrensning for de som ønsker å ta med hele familien på tur. Det påvirker alt fra booking av hotellrom og leiebil til bestilling av guidede turer.

Vi har listet opp 5 måter du kan få feriepengene til å strekke seg enda lenger når du reiser utenlands.

1. Book turen god tid i forveien


Kostnadene knyttet til feriereiser har en tendens til å øke jo nærmere du kommer avreisetidspunktet. Årsaken er knyttet til forholdet mellom tilbud og etterspørsel, der kapasiteten hos reiseselskapene fylles opp over tid. Bestiller du flybilletter, hotellopphold og andre nødvendigheter tidlig vil du som regel dra nytte av ekstra lave priser.

Mange lønnsmottakere velger å vente til feriepengene står på konto før de betaler for ferien. Utbetalingstidspunktet varierer, men skal i utgangspunktet sammenfalle med den siste vanlige arbeidsdagen. Beløpet tilsvarer 10,20 prosent av lønnsinntekten og kan derfor utgjøre en betydelig sum for de fleste av oss.


2. Forhåndsbetal for turen med et forbrukslån


Med et lån uten sikkerhet kan du betale for hele turen før feriepengene står på konto. Da drar du nytte av besparelsene som følger med tidlig bestilling. Du risikerer heller ikke at billetter til drømmedestinasjonen din blir utsolgt.

For at det skal lønne seg er det likevel viktig at du velger et lån til ferie med lavt etableringsgebyr og at du betaler tilbake pengene så raskt som mulig. Her kan det være en lur idé å dekke hele lånet med feriepengene når de endelig står på konto.


3. Velg et lavkostland


Kostnadene vil variere med hvilket land du besøker. Forskjellene kan også være store i Sør Europa, som er den delen av kontinentet de fleste nordmenn velger å besøke. Utvalgte land er kjent for å ekstra lave priser, deriblant Bulgaria. Tradisjonelle destinasjoner slik som Hellas er derimot noe flere eksperter fraråder på grunn av den svekkede kronekursen.

Vurder i stedet å reise til alternative destinasjoner, der Albania og Egypt er to populære eksempler. Sistnevnte har blitt usedvanlig billig i kjølvannet av den politiske uroen som har funnet sted de siste årene. Hovedstaden Kairo og andre storbyer er fortsatt å regne som sikkert for turister ifølge UD.


4. Veksle på flyplassen


Husk i tillegg at du bør veksle pengene dine til den lokale valutaen før du kommer til flyplassen. Vekslingskursen på norske flyplasser har blitt omtalt i media gjentatte ganger på grunn av de dårlige kursene som tilbys.

Ved reise til utlandet kan det også være lurt å handle utvalgte varer i taxfree før avreise. Avhengig av hvor du skal reise kan det være penger å spare med taxfree handel.


5. Bruk kredittkortet som betalingsmiddel


Med kredittkort står du bedre rustet mot tyveri og svindel ved reiser til utlandet. Mange kredittkort gir deg også gratis reise og avbestillingsforsikring, som igjen kan spare deg for mye penger. Avhengig av hvilket kort du benytter vil du også kunne motta gunstige cashback og bonusfordeler.

Skulle du miste kredittkortet risikerer du heller ikke at hele sparekontoen tømmes for penger. Har du opptrådt aktsomt vil du nemlig kunne kreve at pengene refunderes til kontoen din. Samtidig vil kortet kunne gi deg en enklere oversikt over alle regningene som er blitt betalt i løpet av ferien.