40 og 25 årsjubileum i Skandinaviska Turistkyrkan

Helgen 16-17. mars i år markerte Skandinaviska Turistkyrkan at det er 40 år siden oppstarten i Benidorm, og 25 år siden kirken fikk selvstendig status. Jubileet ble feiret med jubileumsfest for innbudte og påmeldte lørdag kveld, og
store jubileumsmøter på søndagen. En av dem som var med på opp-starten av virksomheten, Francisco Baena, var helgens hovedtaler.

Tekst: Bente Puig

Evangeliska Center ble startet av Helgelseförbundet i Sverige 15. april 1973, men ble raskt en kirke hvor både nordmenn, svensker og engelsktalende fant sin plass, både av fastboende og turister på kortere opphold. Det aller første kirkelokalet var i Las Tejas ved Plaza de la Hispanidad. De 4 som underskrev første side i den første gjesteboken var Birger Davidsson, Maj-Britt de Baena, Francisco Baena og Brita Johansson. I tillegg var det 18 andre til stede. Senere utviklet arbeidet seg slik at det ble nødvendig med en engelsktalende og en skandinavisktalende turistkirke, dermed ble det omgjort til Skandinaviska Turistkyrkan 18. februar 1988. Andre lokaler var da tatt i bruk, mens dagens kirkelokale i Torre Principado i Avenida de Madrid 26, ble kjøpt senhøstes 1989 og ble innviet 1. mai 1990. Kirken har i alle år vært en økumenisk kirke.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Styresammensetningen gjennom årene har vist bredden i kirken, og styreleder har skiftet mellom landene. Allan Näsvall og Konrad Tømte var styreledere i perioden 1988 – 1995, Kåre Olsen, Oslo 1996 – 2004, Frank Hansen, Kristiansand 2004 – 2007, Ralph Finell, Karlstad 2007 – 2010, Roland Perhamn, Kumla 2010 – 2012 og Gunnar Harkestad, Larvik, som ble valgt på årsmøtet i mars 2012. Av medlem-mer er det i dag ca 26 % svenske, ca 1,5 % andre nasjoner og resten, ca 72,5%, norske. Styremedlemmer i jubileumsåret er Tor Anvedsen, Maj-Britt og Francisco Baena, Bjørg Hammer, Steinar Holum, Moi og Per Weckfors. Varamedlemmer er Else Fintland, Olav Fjalestad, Dagny Svanström og Hans Westli. I 2004 kjøpte Skandinaviska Turistkyrkan nåværende lokaliteter fra Helgelseförbundet og har senere drevet kirken på selvstendig grunnlag. Kirken har vokst de siste årene, og ved jubileet var det 199 medlemmer og i tillegg 103 registrerte støttemedlemmer. I oktober sist høst kunne kirken markere ny «rekord» i antall møtebesøkende til ett møte. Søkningen til kirken er jevnt god, både av fastboende og turister.

Og hver uke i sesongen er det stor aktivitet. To samlinger hver søndag med Gudstjeneste på formiddagen og hele kirken synger på kvelden, tirsdags kveld med åpent Hus, torsdag med formiddagstreff og strikkekafe på ettermiddagen og Bibeltime og Bønn på fredag kveld. I tillegg låner den engelske evangeliske kirken lokalene til 4 samlinger hver uke. I jubileumssesongen er Else Fintland og John Karlsen engasjert som vertspar, Olav Soltun som pianist og Svanaug Annie og Gunnar Harkestad som pastorpar. Skandinaviska Turistkyrkan ser fremover og vil være en kirke i Benidorm for alle skandinaver som kommer til byen og området. I Alfaz del Pi, Albir, Altea, La Nucia, Villa-joiosa, Benidorm og andre steder i området, er det en stor kontingent av nordmenn og svensker. Kirken er et sted for alle som ønsker å ta del i kirkens tilbud.
Leave a Reply

Your email address will not be published.