3 gode råd ved kjøp av bolig på Costa Blanca

Rekordmange nordmenn ser etter feriebolig på Costa Blanca i Spania, og hytter i hjemlandet blir byttet ut med drømmehus i varmere strøk. Det er mye til salgs, og eiendomsmeglerne står i kø for å vise deg hva som finnes. I Spania fungerer kjøpsprosessen noe annerledes enn hva vi er vandt med i Skandinavia.

Bruk tid på å se på boliger før du bestemmer deg for å kjøpe. Undersøk hva som finnes i området du ønsker å bo i, kommunale tilbud og aktiviteter for ungene. Husk at også i Spania kommer det en hverdag, og da er det viktig at du har det du trenger rundt deg. Her er noe gode råd som du bør tenke over før du kjøper bolig på Costa Blanca i Spania.

#1 Velg riktig eiendomsmegler

Velg en eiendomsmegler på Costa Blanca som hører på deg og dine behov. Før man går til megler er det viktig å tenke over hva man ønsker av bolig. Hvor mange soverom og bad, prisklasse, basseng, område, og type hus. Sørg for å få formidlet dette, slik at megler er forberedt, og viser deg boliger som er innenfor det du er interessert i.

Her er noen forslag til hva du burde tenker over:

  • Område – Hvilken by og område kunne du tenke deg å bo i?
  • Ny eller brukt bolig
  • Boligtype
  • Frittstående hjem med privatliv eller i en urbanisasjon?
  • Blant andre nordmenn eller hovedsakelig lokal befolkningen?
  • Hvor langt vil du være fra en flyplass, strender og viktige fasiliteter som supermarkeder og lokale restauranter?
  • Privat basseng eller fellesbasseng.
  • Garasje og parkering
  • Antall soverom og bad
  • Prisklasse:
  • Hvilke tidsrom er du tilgjengelig for visninger?


  • Bruk et meglerfirma som har eksisteret i et par år, og har god erfaring. Alle kan starte som eiendomsmegler i Spanien. Så er det vigtigt, at du ber om referanser fra tidligere kunder, og bruker tid på at sjekke om eiendomsmegleren er seriøs. Er du fra Norge, er det også en stor fordel at velge lge en eiendomsmegler som snakker norsk.

    Mange eiendomsmeglere på Costa Blanca i Spania viser dyrere boliger enn hva du har brukt for. Dette for at kunden skal strekke seg litt ekstra, og for at megleren får mest mulig provisjon baseret på hvert salg. Det er vanlig at eiendomsmeglere kun har provisjon ut i fra salget av de boligene de selger, og ingen fast lønn.

    #2 Bruk egen advokat ved kjøp av bolig pa Costa Blanca

    Enten du tenker på å selge eller investere i en bolig på Costa Blanca, anbefales det alltid for deres egen sikkerhet å bruke en profesjonell eiendomsadvokat. En advokat som spesialiserer seg på bolig vil kunne hjelpe deg med de juridiske kravene, og forstå eventuelle risikoer knyttet til alle typer eiendomsforhold på Costa Blanca i Spania.

    Viktig å få dokumentasjon på eventuelle heftelser på boligen. Husk at i Spania så følger gjelden eiendommen og ikke selgeren. Ubetalte skatter og avgifter vil du måtte overta, dersom det ikke sørges for at disse er oppgjort på oppgjørsdato. Krev å få alle kvitteringer samt garanti for at det ikke hefter lån på eiendommen.

    Å kjøpe en bolig er nok en av de største økonomiske investeringene man gjør i livet. Det er lett å bli overveldet av alle menneskene som er involvert i prosessen: eiendomsagenter, eiendomsmeglere, takstmenn, inspektører og andre. Her er det snakk om mye penger, og derfor er det så viktig å forsikre seg om at dine beslutninger og økonomiske transaksjoner er i trygge hender hos mennesker som forstår og overholder de nødvendige reglene.

    #3 Finansiering av bolig på Costa Blanca

    Boligmarkedet på Costa Blanca er veldig attraktivt for kjøpesterke skandinavere, og mange drar til Spania for å finne seg en feriebolig. Bankene i Spania har den siste tiden også vært veldig «forsiktige» med takstene på boligene. Selv om man gjør en god handel ut i fra dagens marked, så er det ikke sikkert at taksten vil være i samsvar. D.v.s. at det er ikke sikkert av du får låne så mye som du ønsker. Det kan derfor være lurt å beregne litt ekstra egenkapital når man skal ut og handle.

    Nå er det ikke slik som det var bare for noen år tilbake, da bankene kastet lånene etter deg, og ga deg det du ville ha i lån til sterkt overprisede boliger. Meglernes gullalder er forbi, nå er det få banker som gir lån, og kriteriene er blitt mye strengere. Man skal ikke forvente og få låne mer enn 60-70% av boligens kjøpesum eller takst. Eiendommer som bankene selv eier har ofte bedre vilkår.

    Banker i Spania har vesentlig høyere oppstartsgebyrer enn bankene i Norge, men i mange tilfeller så har de bedre renter, slik at i det lange løp så blir ikke forskjellene så stor.

    En annen ting som også bør vurderes er hensynet til valuta svingninger. Kjøper man i euro og låner i euro så er man mer uavhengig av svingninger. Kjøper man i euro og betaler med f.eks norske kroner så har man mulighet for at verdien svinger mer.


    Alternativ 1

    Boliglån med sikkerhet i fast eiendom i Norge

    Dersom boligen din ikke er høyt belånt har du muligheten til å ta opp et boliglån hjemme for å realisere Spania drømmen. Dette kan være den beste løsningen for de som er bosatt i Norge og kanskje skal ha en feriebolig. Med dette alternativet har du kanskje muligheten til å finansiere 100 prosent av den spanske boligen.

    Hvis denne løsningen er aktuell for deg, bør du huske på å ta ny takst av boligen ditt før lånesøknaden blir gjort. Mange har bodd lenge i boligen sin, og ikke hatt takst på huset siden de flyttet inn. Boligmarkedet i Norge har steget jevnt i mange år, og sannsynlighet for at boligen din er mer verdt nå er stor.


    Alternativ 2

    Boliglån i spansk bank med sikkerhet i den nye boligen

    Den mest vanlige låneformen i Spania er et standard annuitetslån med faste månedlige avdrag der den renteandelen er høyere i begynnelsen og mindre på slutten.

    Tar du opp lån i Spania er det mest normalt med lån i Euro. Det er vanlig at lån reguleres rentemesig hver hver 12. måned. Du kan forhandle deg til ulike rentesatser på samme måte som i Norge, men siden det er Euro, er renten knyttet til Euribor og justeres i takt med denne.

    Du kan på samme måte som i Norge binde renten i f.eks. 3 eller 8 år. Husk at du har fradragsrett på dine renter i Norge og lånet reduserer din formue.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.