25.000 rammet av narkolepsi

Hele 25.000 er rammet av sykdommen narkolepsi i Spania, viser tall fra Asociación Española de Narcolepsia (AEN). Den nevrologiske sykdommen karakteriseres ved en uimotståelig trang til å sove og innsovning ved følelsesmessig opphisselse.

Tekst: Melissa Thelwall

Symptomene starter vanligvis i ungdomsårene, men det er ikke uvanlig at det går 20 år fra det første symptom opptrer til diagnosen stilles. De fire vanligste symptomene på narkolepsi er: søvnanfall på dagtid, katapleksi, hypnagoge hallusinasjoner og søvnparalyse. Pasienter med narkolepsi plages av ekstrem søvnighet på dagtid, og kan plutselig og uten forvarsel sovne. Søvnen kan være kortvarig, eller vare i mange minutter.

Katapleksi er anfall med tap av muskelspenning, i en eller flere muskelgrupper. Anfallet kan arte seg som en liten svikt i knærne eller hakeslepp, eller kraftigere slik at pasienten mister all muskelkraft og faller om. Anfallene utløses gjerne i forbindelse med følelsesmessige situasjoner.

Hypnagoge hallusinasjoner er svært livlige drømmer under innsovning eller under oppvåkning. Drømmene er ofte skremmende. Søvnparalyse er også svært skremmende. Pasienten våkner opp etter en søvnperiode, men føler seg helt lammet i alle muskler. Ved-kommende kan verken snakke eller bevege seg. Anfallet går over etter maksimum ti minutter.

Narkolepsi-pasienter kan også ha andre symptomer, som for eksempel hyppige mareritt og konsentrasjonsvansker. Symptomene varierer imidlertid sterkt fra pasient til pasient.

Hvordan stiller man så diagnosen narkolepsi? Det er mistanke om narkolepsi dersom pasienten klager over ekstrem trøtthet på dagtid i tillegg til ett av de oven-for nevnte symptomene. Pasienten blir så henvist til et søvnsenter for videre utredning hos nevrolog. Det vanlige er å utføre en søvnregistrering på dagtid som heter MSLT (multiple sleep latency test), hvor innsovningstiden kartlegges. Grunnen til at det er viktig å gjøre en søvnregistrering er at ved narkolepsi sees typiske endringer i søvnmønsteret. Ved normal søvn går det rundt 90 minutter fra innsovning til man går inn i REM-søvn. Pasienter med narkolepsi går inn i REM-søvn rett etter innsovning, og mange av symptomene ved narkolepsi skyldes denne REM-søvn forstyrrelsen. Ved narkolepsi kan man ofte påvise en spesiell vevstype, og det er derfor også vanlig å ta en blodprøve ved mistanke om narkolepsi.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Behandlingen av denne sykdommen gjøres med stimulerende medikamenter og medikamenter som hemmer REM-søvn (antidepressive medikamenter). En endring i livsstilen må også ofte til. Det er viktig å passe på å få mye nattesøvn. Ved mangel på søvn forverres søvnigheten på dagtid, og faren for søvnanfall øker. Nattarbeid bør unngås. Det kan være gunstig å legge inn søvnperioder på dagtid. Alkohol og søtsaker kan forverre søvnigheten, og det kan også visse medikamenter. Koffeinholdige drikker kan redusere søvnigheten, og kan være nyttige. Det finnes dog ingen kur mot sykdommen, men pasienten kan leve et normalt liv med riktig behandling.
Leave a Reply

Your email address will not be published.