12 Tips til Langtidsleie Spania

Tips til langtidsleie i Spania. Hvis du ønsker å leie en bolig i Spania, og vil finne ut hvor og hvordan du kan leie en eiendom i Spania, og hva du kan forvente fra det spanske eiendomsmarkedet. Da er du kommet til riktig sted. Vi skal her ta for oss tips for langtidsleie av bolig i Spania.

Selv om eiendomms prisene i Spania har falt 30 prosent samlet, har dette ikke hatt like sterk effekt på utleiemarkedet. Men det er klart at mindre attraktive spanske eiendommer faller i pris, og selv i Barcelona eller Madrid er det mulig å få en liten leilighet for EUR 300 per måned. Dobbelt vil gi deg et fint spansk hjem i et bedre område, og EUR 1000+ per måned får du et hus utenfor byen eller en fin sentral leilighet i Spanias største byer, som for eksempel Barcelona, ​​Madrid, og Valencia.

For nordmenn er det som oftest Gran Canaria, og byene i Costa del Sol og Costa Blanca som gjelder, og i disse ferieparadisene er prisene veldig stabile, og man må regne med å betale godt hvis man vil bo i de mest populære områdene. Men sammenlignet med Norge vil man oppleve at man får veldig mye bolig for pengene i Spania til en langt lavere kostnad.

Langtidsleie av hus og leilighet i Spania

1. Bør du leie eller kjøpe i Spania?

Å leie en eiendom i Spania er en god måte å bli kjent med landet og til å bestemme hvilket område du ønsker å leve i. Bare 17 prosent av spanske beboere leier ut sine hjem, og markedet kan virke mer rettet mot salg enn leie. Imidlertid har det spanske eiendomsmarkedet lidd sterkt siden krisen i 2008 og mange sliter med å få solgt sine boliger, dette har gjort leiemarkedet attraktivt også for spanjolene, og det er godt nytt for deg som er på jakt etter langtidsleie av bolig i Spania.

Å leie for et par år før kjøp er generelt et godt tips, spesielt i dagens marked. På pluss-siden, er det ingen restriksjoner for utlendinger (bosatt eller ikke-resident) å kjøpe eiendom i Spania. Kostnadene ved å kjøpe et hjem er rundt 15 prosent av eiendommens salgspris, og er i hovedsak betalt av kjøperen.

2. Finn en eiendom i Spania

Som med andre land er den vanligste måten å finne et hus eller leilighet til leie i Spania gjennom en eiendomsmegler, online eiendomsportaler, eller gjennom avis annonser. Det finnes flere gode norske og utenlandske nettsider hvor du kan finne din drømmebolig i Spania. Vi har her i denne oversikten tatt for oss de mest brukte. Der vil du finne boliger for langtidsleie i hele Spania. Merk at de utenlandske sidene har mye mer til utleie enn de norske, og prisene vil du kunne oppleve er lavere også.

Norske nettsider hvor du finner langtidsleie i Spania
Finn.no – Leie av hus og leiligheter i Spania
Spaniasommer.com – Boliger for langtidsleie i Spania

Norske Facebook grupper for leie av bolig i Spania

Kjøp salg og utleie av bolig på Costa Blanca
Utleie av bolig i Spania
Utleie av boliger i Spania

Andre Facebook grupper av interesse
Vi som trives på Costa Blanca
Vi som trives på Costa del Sol

Utenlanske nettsider hvor du finner langtidsleie i Spania
Kyero.com
Fotocasa.com
Idealista.com

3. Er området bra for hele familien?

Bruk tid på å se på boliger før du bestemmer deg for å leie. Undersøk hva som finnes i området du ønsker å bo i, kommunale tilbud og aktiviteter for ungene. Husk at også i Spania kommer det en hverdag, og da er det viktig at du har det du trenger rundt deg.

4. Plukk ut boligene du vil se innen du kommer til Spania

Bruk tid på eiendomsportalene og noter deg de boligene du vil se innen du ankommer Spania. Slik at du kan gjøre avtaler med de ulike meglerbyråene for visning av boligene du ønsker å se. Dette vil spare deg tid og vil gi deg muligheten å få flere visningsavtaler på samme dag.

5. Gi megler god informasjon om dine leiebehov

Bruker du en eiendomsmegler er det viktig å velge en megler som hører på deg og dine behov. Før man går til megler er det viktig å tenke over hva man ønsker av bolig. Hvor mange soverom og bad, prisklasse, område, og type hus. Sørg for å få formidlet dette, slik at megler er forberedt, og viser deg boliger som er innenfor det du er interessert i.

6. Har megler erfaring?

Benytt deg av et meglerfirma som har holdt på noen år, og som har god erfaring. Hvem som helst kan starte som eiendomsmegler i Spania. Da er det viktig at du ber om referanser fra tidligere kunder, og bruker tid på å sjekke om eiendomsmegleren er seriøs. Er du norsk er det også en stor fordel å velge en norsk eiendomsmegler.

7. Boliger til langt over budsjett

Mange eiendomsmeglere i Spania viser dyrere boliger en hva du har brukt for. Dette for at kunden skal strekke seg litt ekstra, og for at megler skal få mest mulig provisjon ut ifra hver utleieavtale. Det er vanlig at eiendomsmeglerne kun har provisjon på utleie og salg, og ingen fastlønn.

8. Bolig med norsk standard

Husk at nordmenn flest vil ha en bolig etter norsk standard og med norsk tv. Det er mye til langtidsleie av ferieboliger i Spania, men det er kamp om boliger med norsk standard.

9. Hva trenger du av dokumentasjon ved leie av bolig i Spania

Du vil vanligvis bli bedt om å oppgi:

– Bevis på arbeid eller evne til å betale husleien
– Skatt og identifikasjonsnummer (hvis du jobber)
– Kopi av pass og NIE dokument
– Personlige referanser.

Utleieren kan be om en bankgaranti. Dette betyr at hvis leietaker ikke betaler husleien, kan utleier søke direkte til leietakers bank for midlene.

10. Møblert eller ikke?

De aller fleste hus og leiligheter leies ut fullt møblert i Spania. Har du egne møbler og vil bruke disse må du regne med å sørge for lagring av utleiers møbler for egen kostnad. Leier du i et leielighetskompleks, benytter som oftest utleier boden til å lagre sine egen personlige ting som ikke kan bli igjen i leiligheten. Nye boliger kan du finne umøblert.

11. Depositum og megler honar

Depositumet tilsvarer minimum én, vanligvis to, måneder med husleie og kan ikke brukes til å betale husleien. Det bør bli holdt av en tredjepart. Utleier kan ikke be om å bli betalt mer enn en måneds husleie på forhånd, og betalingen er vanligvis i begynnelsen av måneden. Som oftest betaler du ingenting til megler for å finne deg boligen, da det er utleier som gir honar for dette til megler, men du kan oppleve at megler krever 1 måneds husleie i megler honorar. Dette gjelder spesielt i områder hvor det er stor konkurranse om utleieboligene.

12. Leieavtalen og rettigheter ved langtidsleie i Spania

I Spania er en leiekontrakt (contrato de arrendamiento) gyldig muntlig eller skriftlig. Muntlige kontrakter er generelt en dårlig idé, spesielt hvis du ikke snakker språket flytende. Insisterer på å ha alt skriftlig slik at du fullt ut forstår hva du signerer. Å bryte en kontrakt, må leietaker gi minst 30 dagers varsel før sluttdatoen.

Vanligvis vil en kontrakt være for 11 måneder, fornyet årlig, og hvis du gir oppsigelse i løpet av denne perioden, vil du bli krevd om å betale husleien fram til slutten av kontrakten. Men dette er ikke lenger lovpålagt. Leieperioder kan være så lite som seks måneder, etterfulgt av en rullerende måned til måned kontrakt. Likevel, hvis du forventer å måtte forlate plutselig og på en måte som er ute av kontroll – for eksempel blir tilbakekalt av et selskap – da bør budsjettere for dette, eller ha en flukt klausul skrevet inn i kontrakten.

I tillegg til husleien, vil leietaker bli forventet å betale for mindre reparasjoner på grunn av slitasje. Dette bør gjøres klart i kontrakten. På toppen av dette, kan det være årlige eller månedlige avgifter for vedlikehold av fellesarealer og lokale utgifter, for eksempel søppelrydding.

Leietakere må opprettholde eiendommen til en rimelig standard, så det er viktig å sikre at en opptelling er gjort i starten av leieforholdet og er nøyaktig. I tillegg er det lurt å be om en befaring to til fire uker før du faktisk flytter ut, slik at du har tid til å ordne noe småplukk og dermed få tilbake så mye av depositumet som mulig. Hvis du gjør dette, kan du være i stand til å få utleier til å gi deg ditt depositum tilbake når du kommer tilbake med nøklene. Ellers har de rett til å holde tilbake depositumet for en måned.

Det er vanskelig for en utleier å kaste ut en leietaker, selv om de slutter å betale husleie. Rettsforhandlinger er trege og husleie må forbli ubetalt i en lengre periode før utleier kan arrangere en utkastelse. I 2013 ble perioden redusert fra seks måneder til seks uker, noe som gjør det lettere for utleiere å starte utkastelsesprosessen, selv om rettssaker har en tendens til å bli trukket ut over flere måneder.

Skifte eller endre låser eller på annen måte begrenser leietakers bruk av eiendommen vil trolig bli vurdert som trakassering, og utleiere som gjør det kan stå overfor en bot eller et fengsel. Utleiere kan også nektes adgang dersom de kommer inn sin egen eiendom uten tillatelse fra leietaker.

En bekymring for leietakere i dagens marked er at utleier kan gå konkurs og eiendommen blir overtatt av banken. I dette tilfellet, fortsetter leietaker å ha rett til å bo i eiendommen som om den hadde blitt solgt på vanlig måte. I praksis vil du ofte bli bedt om å forlate eiendommen av tidligere eier eller banken, men du trenger ikke å akseptere dette.

Les mer forbrukerstoff om bolig i Spania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *