11 ting du kanskje ikke visste om Kanariøyene

Kanariøyene, Spanias vakre skjærgård, ligger like ved den nordvestlige kysten av fastlands-Afrika. De fleste vet at øyene er et populært turistmål, med et hyggelig sommer klima, og at de har noen av de beste strendene som finnes i Spania. Vi skal her ta for oss 11 ting du kanskje ikke visste om Kanariøyene.

1. Kanariøyene ble ikke oppkalt etter kanarifugler

Til tross for navnet, ble øyene ikke oppkalt etter kanarifugler, Ordet Kanariøyene betyr «hunde-øya», men at det egentlig er seler det er snakk om? På latinsk blir Islas Canarias oversatt til «Sjø-hunder». Dessverre finner du ikke seler på kanariøyene lenger, men navnet har fortsatt blitt igjen. Urbefolkningen på øyene pleide å ta vare på selene som sine kjæledyr, og da romerne først besøkte øyene – gav de navnet «Canarii», som betyr «de med hundene». Romerne og grekerne kalte også kanariøyene for «de glade øyene» og «Atlantidia». Noen historikere tror faktisk at Atlantis var lokalisert her før.

2. Kanariøyene alltid en del av Spania

Kanariøyene ble kolonisert av Spania samtidig som Amerika. Øyene hadde vært kjent for de gamle romerne og grekerne, men hadde ikke blitt hevdet ennå. Først da Columbus begynte å seile over Atlanteren til Sør-Amerika, var de verdsatt. Mange av de eldre bygningene er av en kolonistil. Men Kanariøyene ble ikke kolonisert som i Amerika, men ble en del av Spania, som de forblitt til i dag.

El Teide Tenerife

3. Tenerife har det høyeste punktet i Spania

Til tross for at Pyreneene i landet, er det høyeste punktet i Spania faktisk på øya Tenerife. El Teide er 3,718m (12,198ft) høy. Det er andre høye topper på Kanariøyene som Roque de los Muchachos på øya La Palma 2400 m (7,874 ft). Dette fjellet er verdt å merke seg fordi det er hjem til en av de største samlingen av astronomiske teleskoper i verden, inkludert verdens største teleskop, Gran telescopio Canarias. De høye vulkanske fjell som sitter over skyene gjør at det ligner på observasjonsforholdene du finner i Mona Kea på Hawaii.

El Diablo Restaurante

4. Du kan lage mat over en vulkan

Kanariøyene er av vulkansk opprinnelse. Mens det er for tiden ingen aktive vulkanutbrudd på øya. Det var stor aktivitet på øya Lanzarote mellom 1730 og 1 736 når over 100 vulkaner dukket opp på overflaten. Det siste utbruddet kom i 1824, men det er fortsatt en betydelig mengde varmekilder like under overflaten. I Timanfaya National Park, kan du besøke restauranten El Diablo Restaurante hvor de har flere demonstrasjoner som viser varmen like under overflaten. I en demonstrasjons kaster de halm inn i et hull som umiddelbart tar fyr på grunn av varmen. I en annen demostrasjon heller de vann som umiddelbart blir til damp. På restauranten er det et 9meters hull som ble gravd for å få tilgang til varme, toppen brukes som en grill. Temperaturen når 400C og bruker ingen energi.

5. Øyene ble kolonisert samtidig med Amerika

Mens Kanariøyene ble kjent for de gamle romerne og grekerne, fanget de aldri oppmerksomheten til europeerne før de begynte å seile over Atlanteren til Amerika. Columbus brukte øya La Gomera som en oppsamling punkt for hans første tur til Amerika. De fleste av de eldre bygningene du kan finne på øyene, spesielt i byen La Laguna er i koloni stil. I motsetning til Amerika, var imidlertid Kanariøyene ikke en koloni, men en del av Spania, slik som det fortsatt er idag.

6. Byen San Antonio, Texas ble grunnlagt av folk fra Kanariøyene

Hvis du husker Alamo, så bør du også ta et sekund å huske på Kanariøyene. Byen ble opprinnelig grunnlagt av bosettere fra Kanariøyene og deres etterkommere kjempet sammen med Jim Bowie og Davy Crocket. Grunnleggeren av byen São Paulo i Brasil er også fra øya Tenerife.

7. La Gomera er hjem til et plystrespråk

På øya La Gomera er det et språk som brukes til å kommunisere over store avstander kalt “Silbo Gomero”. Ettersom teknologien har endret hvordan folk kommuniserer, var språket i fare for å dø ut i det 20.århundre. Regjeringen iverksatte tiltak for å lære språket til barna på skolen. Plystring er faktisk bare en form for spansk. Språket er mer brukt for kunngjøringer og nyheter, ikke for en personlig samtale. Det ble oppført som et “Masterpiece of Oral og immaterielle arv Humanity” av UNESCO i 2009.

8. Verden verste flykatastrofe

Verdens verste luftfartsulykke skjedde på øya Tenerife 27. mars 1977 da to Boeing 747 kolliderte på den tåkete flyplassen. 583 mennesker ble drept da KLM Flight 4805 kolliderte med Pan Am Flight 1736 under avgang. Flyplassen hadde mange flere fly enn den kunne håndtere. En undersøkelse etter hendelsen av spanske, nederlandske og amerikanske eksperter konkluderte med at det var en rekke problemer som førte til katastrofen, inkludert språket, kontroll over hvor flyene var, uformell terminologi og pilot feil. Ulykken førte til en rekke endringer i hvordan fly mannskaper og fly kontrolltårn skulle snakke med hverandre for å unngå misforståelser.

Video om flykatastrofen


9. Starten av den spanske borgerkrigen

Kanariøyene er der den spanske borgerkrigen først ble startet. I 1936 styrte General Francisco Franco Spanias republikanske regjeringen fra Kanariøyene. Fra Kanariøyene var de i stand til å holde seg ute av syne før han flyttet til kontinentet.

10. Alltid vår

Kanariøyene er sagt å ha en helårig våren klima. Vanligvis varierer temperaturene fra rundt 6ºC mellom årstidene med en konstant behagelig temperatur på mellom 18 º C til 24 º C i gjennomsnitt. Deres nærhet til kysten av Afrika gir dem et subtropisk klima. Dette gir sol og sommer året rundt, spesielt i Fuerteventura og Lanzarote som har minst regn.

11. Eldre enn du tror

Fuerteventura er den eldste øya i skjærgården med en ufattelig anslått alder på 21 millioner år. På grunn av sin alderdom er det den minst fjellrike i forhold til sine naboer. Siden 80-tallet har turisme blitt en av øyas største inntektskilder og mange flotte hotellanlegg i Fuerteventura er utviklet for å imøtekomme etterspørselen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.