10 gode råd ved kjøp av bolig i Spania
Remy Irgens jobber som eiendomsmegler for meglerhuset Capicor som holder til i sentrum av Alfaz del Pi. Han vil i en artikkelserie fremover jo deg råd og tips i forbindelse med kjøp og salg av bolig i Spania.
Rekordmange nordmenn ser etter feriebolig i Spania, og hytter i Norge blir byttet ut med drømmehus i varmere strøk. Det er mye til salgs, og eiendomsmeglerne står i kø for å vise deg hva som finnes. I Spania fungerer kjøpsprosessen noe annerledes enn hva vi er vandt med i Norge. Her er noe gode råd som du bør tenke over før du kjøper bolig i Spania.
1. Velg en megler som hører på deg og dine behov. Før man går til megler er det viktig å tenke over hva man ønsker av bolig. Hvor mange soverom og bad, prisklasse, område, og type hus. Sørg for å få formidlet dette, slik at megler er forberedt, og viser deg boliger som er innenfor det du er interessert i.
2. Benytt deg av et meglerfirma som har holdt på noen år, og som har god erfaring. Hvem som helst kan starte som eiendomsmegler i Spania. Da er det viktig at du ber om referanser fra tidligere kunder, og bruker tid på å sjekke om eiendomsmegleren er seriøs. Er du norsk er det også en stor fordel å velge en norsk eiendomsmegler.
3. Mange eiendomsmeglere i Spania viser dyrere boliger en hva du har brukt for. Dette for at kunden skal strekke seg litt ekstra, og for at megler skal få mest mulig provisjon ut ifra hvert salg. Det er vanlig at eiendomsmeglerne kun har provisjon på salg, og ingen fastlønn.
4. Ingen åpen bud logg – Det er ikke vanlig å føre logg over bud i Spania. På den måten er det ingen måte du som kjøper kan kontrollere om det faktisk er et reelt bud som er gitt til selger eller fra banken. Derfor skal man aldri gi bud ut ifra hva andre har gitt, men ut fra hva du som kunde og megler mener det er mulig å få boligen for. Begynn lavt uansett.
5. Viktig å få dokumentasjon på eventuelle heftelser på boligen. Husk at i Spania så følger gjelden eiendommen og ikke selgeren. Ubetalte skatter og avgifter vil du måtte overta, dersom det ikke sørges for at disse er oppgjort på oppgjørsdato. Krev å få alle kvitteringer samt garanti for at det ikke hefter lån på eiendommen.
6. I Spania er det ofte avvik på areal på skjøtet og hva som står i prospektet. Dette fordi at eiendomsskatten er fastsatt etter hvilken areal som står i skjøtet, og dermed er det mange som unngår å oppgi dette ved utbygging, selv om de har søkt og fått godkjent selve utbyggingen.
7. Før kjøp bør du sørge for at det gjennomføres en takseringa av eiendommen. Det koster fra 3000-6000 norske kroner, men det kan være vel anvendte penger på en slik stor investering. Da vil du ha sikkerhet for i hvilken stand boligen din er i, og vet hva som er feil og eventuelt må utbedres. Låner du penger i banken til boligkjøpet, vil banken uansett kreve takts før lånet innvilges. Taksten vil da bli gjort av bankens egen takstmann.
8. Be megler om å få utskrift av reguleringsplanen for det området du ønsker å kjøpe bolig. Det er ikke nok å se papirene på teknisk etat i kommunen. Spesielt viktig i uregulerte strøk. ( Rustica )
9. Er det hus du har sett på som du er veldig interessert i, så be megler om en ny visning av huset, og be han ta med seg en fagmann som kan uttales seg om huset tilstand.
10. Bruk tid på å se på boliger før du bestemmer deg for å kjøpe. Undersøk hva som finnes i området du ønsker å bo i, kommunale tilbud og aktiviteter for ungene. Husk at også i Spania kommer det en hverdag, og da er det viktig at du har det du trenger rundt deg.
Les mer forbrukerstoff om bolig i Spania