”CAMPEONES”

1.174 millioner seere i snitt fulgte Spanias seier over Tyskland under EM-finalen søndag 29. juni. Fotballnasjonen var i jubelrus. Et tilbakeblikk fra dagen da hele Spania kokte.

TEKST: BENTE PUIG

Tidenes viktigste kamp ble fulgt av 1.174 millioner seere verden over. Ernst Happel stadion i Wien var fylt til randen av 51.428 ivrige tilskuere, med tilreisende spanjoler godt representert. Nesten hele Spanias befolkning befant seg på bar denne dagen, det eneste fornuftige alternativet for å se sine helter på banen. Storskjerm er tingen når Spania truer med å bli tidenes EM-helter.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Det var Fernando Torres (23 år) som ledet Spania til 1-0 seier over Tyskland med et blinkskudd. Seieren er Spanias første internasjonale triumf siden EMgullet på hjemmebane i 1964. Torres har nå skrevet seg inn i spansk fotballhistorie sammen med trener Luís Aragonés og resten av vinnerlaget etter 44 års etterlengtet EM-seier. En slik seier ble feiret til fulle som seg hør og bør for en fotballnasjon som Spania. Folk tok til gatene, biler ga sine seierstut og det spanske flyvåpenet fløy en seiersrunde over Madrid sentrum. Og eksosen? Selvfølgelig i nasjonalfargene rødt og gult.

I åpen buss ble det spanske laget kjørt fra flyplassen og inn til sentrum. På storskjerm kunne folkemassen på Plaza de Colon følge triumfferden gjennom byen. Spillerne veivet med pokalen, jublet og mottok folkets hyllest.

Broene over motorveien fra flyplassen var tettpakket av folk da bussen kjørte forbi med tung politieskorte. Fotballinteressert eller ei, ingen gikk glipp av denne kveldens seier. Med storskjermer på gateplan, festglade mennesker og et rungende ”we are the champions” fra hele nabolaget, kan man ikke annet enn å bli revet med.

Selv om man er nordboer av opprinnelse, blir man nesten andektig patriot overfor landet man bor i. Den fotballen, den fotballen………

GRATULERER CAMPEONES
Søndag kveld var det finale i fotball-EM mellom Spania og Tyskland. Siden vi ikke finnes det minste fotballinteresserte, ”rømte” vi fra tv´en og fotballkampen og putret av gårde for å finne en bar eller restaurant uten tv. Overalt var tv´en på og barene overfylte av fotballfans. Vi ruslet til vi fant et sted uten tv og satte oss ned. Vi hadde akkurat satt oss og skulle til å bestille da vi hørte ville fotballbrøl fra de andre barene. Kelnerne slapp alt de hadde i hendene og løp av gårde for å se kampen. Tydeligvis hadde Spania scoret. Vi satt igjen i baren alene, og ventet tålmodig til kelnerne kom tilbake. Hvilket de etter hvert gjorde, og tok opp bestillingen som den naturligste ting å overlate baren til gjestene. Vi tok det med et smil og tenkte at det er det som er deilig med Spania, spontaniteten og iveren. Spania, det er dere vel unnet å vinne fotball-EM!


Leave a Reply

Your email address will not be published.