Verdensøkonomien i dag

Den amerikanske sentralbanksjefen overrasket markedene i midten av september med nye massive, økonomiske stimuleringer av den amerikanske økonomien. Den såkalte QE3 (Quantitative easing) er tredje dose med økonomisk stimulanser til den amerikanske økonomien i regi av myndighetene

Tekst: Tom Bjørnø

Denne gangen lover sentralbanken å kjøpe opp store mengder amerikansk boliggjeld. Det høres kanskje vel og bra ut, men ikke dersom man studerer hva dette egentlig betyr. Den kjente økonomen Marc Faber er utgiver av rapporten Gloom, Doom and Boom, og ble herostratisk berømt da han spådde finanskollapsen i 1987. Han er, for å si det mildt, fortørnet over sentralbankens siste utspill. Faber mener det sentalbanken egentlig gjør er å trykke falske penger – som kan “lure” økonomien til å se friskere ut, en stund. – Troen på at sentralbankens oppgave er å blåse opp aksjekurser er latterlig. Det virker ikke slik. Det vil gi et midlertidig løft, som etterfølges av et krasj. spår han.

-Sentralbanksjef Ben Bernanke er ansvarlig for å ødelegge USAs økonomi og burde gå av, sier Marc Faber. Han avviser dem som argumenterer med at tiltakene er akkurat riktig medisin for å få USA ut av den onde sirkelen med høy arbeidsledighet og lav vekst i økonomien før den faller utfor det som omtales i USA som den økonomiske klippen. Pengetrykkerne (les FED-sentralbanken) er ansvarlige for denne krisen. Hvis dette fortsetter, vil vi ikke falle utfor den økonomiske klippen, vi vil falle ned i en økonomisk Grand Canyon, sier Faber i et intervju med CNBC. Faber mener analytikere som hyller de finansielle tiltakene i dag, trolig også ville hyllet lavrentepolitikken i 2001 – som bidro til å blåse opp tidenes boligboble i USA og siden utløse finanskrisen i 2008.

Ser vi på Spania, er det nesten ingen eksperter som undrer seg om Spania vil be om krisehjelp fra EU, ECB og IMF, men når. Markedet er ikke i tvil om at Spania blir nødt til å krype til korset som følge av en stadig dypere resesjon og avdrag på statsgjelden som forfaller i nær framtid. Den spanske regjeringen håper å dra fordel av lavere renter siden Den europeiske sentralbanken kunngjorde at den vil kjøpe opp obligasjoner i kriserammede land, men slike kjøp vil bare skje fra land som ber om hjelp og kommer ikke av seg selv. Spania må altså godta betingelsene for hjelp, før sentralbanken kjøper gjelden, men regjeringen Rajoy nøler i det lengste med å ta det endelige skrittet, særlig ettersom rentene holder seg på et litt lavere nivå.

-Eurosonen vil sette harde betingelser for en redningsaksjon for Spania, sier lederen for eurosonens finansministre Jean- Claude Juncker. Det er slike uttalelser som provoserer spanjolene, fordi de allerede har innført en rekke harde innsparingstiltak på eget initiativ. Nye tiltak, påtvunget Spania utenfra, vil føre til mer bråk i gatene. Fagforeningene har ingen problemer med å mønstre titusener av demonstranter, deriblant brannmenn, politifolk og lærere, som ser sine liv truet av nedskjæringer.

Tar vi turen til Asia, ser vi at en farlig konflikt er i ferd med å utvikle seg mellom Japan og Kina. Grunnen til dette er strid om noen ubebodde øyer begge land hevder krav på. Uavhengig av dette ser vi stadig nye tegn på at den kinesiske veksten bremser opp. Veksten har blitt mindre og mindre 11 måneder på rad. Konflikten mellom de to land kan komme til å ødelegge for et handelssamkvem til en verdi av 340 milliarder dollar.

De kinesiske myndighetene oppfordret selv til antijapanske demonstrasjoner, men har etterhvert hatt problemer med å tøyle demonstrantene. De har oppfordret til boikott av japanske varer og flere har gått til angrep på japanske butikker i Kina – og flere Japan-produserte biler har blitt knust av demonstrantene. Konflikten fører til at store japanske selskaper stenger ned sin produksjon i Kina. Istid mellom så store giganter som Japan og Kina, er noe verden ikke trenger akkurat nå.



Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.