Spania – Dramatisk prisoppgang på olje

I 2008 steg oljeprisene til 150 dollar fatet. Det ble streik og opptøyer blant spanske transportører. Nå er det på gang igjen, men resultatene av slike priser vil slå enda hardere ut denne gangen.

AV: TOM BJØRNØ

Frykten for en krig mellom Iran og Israel eller Iran og Vesten med USA i spissen er høyst reell etter at det internasjonale atomenergibyrået IEA måtte reise fra Iran uten å ha fått lov til å inspisere det mest kontroversielle atomanlegget i landet. Man vegrer seg i det lengste, men utsikter til at ayatollaene i Iran skal få tilgang til “atomknappen” skremmer trolig vestlige og israelske myndigheter så mye, at ting vil skje dette året. Dette er markedene smertelig klar over og frykten har drevet oljeprisene kraftig opp den siste tiden, og spesielt etter at USA og EU innførte nye sanksjoner mot landet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Iran har svart med å nekte levering av olje til Frankrike og Storbritannia, dette for å komme EU i forkjøpet. Et land som blir rammet av en iransk oljeboikott er Spania. I tillegg til krigsfaren og frykten for stopp i oljeleveransene fra den Persiske Gulf, er det en generell ubalanse i oljemarkedet. Det ser ikke ut til at OPEC klarer å erstatte bortfall av oljetilførsel så lett som mange har trodd.

Nå tror oljeanalytikere at utviklingen går den samme veien som i kriseåret 2008, da oljeprisen nådde 150 dollar pr fat, før alt kollapset og prisene igjen stupte til langt under 100 dollar fatet. I en rapport fra storbanken Credit Suisse heter det nå: «Fra der vi står tror vi fortsatt at snittprisen på nordsjøolje i 2012 vil være på 105 dollar (slik vi trodde før inngangen til året), men i stedet for å stige i andre halvår, tror vi nå at prisene vil kollapse etter en opptur i første halvår». Gjennom slutten av 2011 og starten på 2012 har det vært en rekke faktorer som presser opp oljeprisen, men de seneste ukene og månedene har mediefokuset vært på den meget spente situasjonen mellom vesten og USA.

Skulle Iran havne i krig mot vesten, kan dette bety at en betydelig del av verdens oljetilbud vil falle bort. Ikke bare fordi Irans olje forsvinner fra markedet, men fordi Hormuzstredet trolig blir stengt og oljen fra Kuwait, Emiratene og Irak vil forbli der den er.

Er høye oljepriser en fordel for Norge? Både ja og nei. Norge er tjent med stabile og forutsigbare priser. Plutselige hopp som struper verdensøkonomien er ikke i Norges eller de fleste andre oljeeksportende lands interesse. Særlig ikke i dag, der store deler av den vestlige verden ligger på kanten til en ny resesjon. Den fortsatt eksisterende finanskrisen skaper problemer for videre utbygging av norske selskaper. Det er gjort flere store funn på norsk sokkel den siste tiden, og det er der Statoil, den eneste aktive operatøren på norsk side med penger nok, vil satse. På de mindre funnene sitter små selskaper uten finansiell kraft til å finansiere, men rettighetene. Derfor oppfordrer norske myndigheter utenlandske store selskaper til igjen å satse på Norge. Det gjelder særlig de store amerikanske selskapene som Chevron, ConocoPhillips og Anadarko.

Bensinprisene når nye høyder, og her i Spania er det rett før en liten blyfri 95 passerer 1,50 euro. I Norge betyr det priser på rundt 16 kroner literen inkludert alle avgifter og moms. I 2008 kom prishoppet sammen med finanskrisen. I 2012 har finanskrisen kombinert med gjeldskrisen herjet i fire år og utarmet privat og offentlig sektor i hele Europa. Derfor vil en ny oljeprisrekord bli mye verre å takle i dag enn for fire år siden.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.


Leave a Reply

Your email address will not be published.