Rastro – bruktmarked eller skarphaug

De som ikke er blitt veldig kjent i Spania, som kanskje besøker landet tidvis, som for eksempel nå i løpet av sommeren, kjenner kanskje ikke begrepet ”Rastro”. Det dreier seg om et marked, gjerne i utkanten eller utenfor byen eller landsbyen, eller kanskje midt på torget? Det er noe mer enn vi i Norge ville kalle loppemarked. Det dreier seg om salg av brukte ting, gjerne gamle ting. Men å kalle det antikvitetsmarked ville bli feil, selv om nok noen av selgerne vil ha deg til å tro det. For det er langt mellom ting av særlig verdi, selv om det nok kan forekomme.

Tekst: Tore B.

Vi går ut fra at, som i Norge, kan organisasjoner og institusjoner arrangere rastro som et inntektsbringende element til sin drift, det være seg husmorlag, musikkorps, petancaklubber og andre ideelle organisasjoner, basert på salg av brukte artikler som er gitt av folk som av en eller annen grunn trenger å kvitte seg med dem. Men det er i Spania mer alminnelig at Rastro er en levemåte og hovedinntekstkilde.

Rastro
På Rastro har selgerne hvert sitt faste område som de betaler en grunnleie for, akkurat som på de tradisjonelle markedene. Prisen kan være avhengig av antall kvadratmeter, men er uansett symbolsk. Utvalget er ganske stort. Man kan finne ting som er
gammelt og interessant, og man kan finne ting som er gammelt og helt uinteressant. Vi påstår fremdeles ikke at det er antikviteter, men skal samtidig medgi at mye befinner seg helt i nærheten av å være nettopp det.

Søppel til velsignelse
I den andre enden av skalaen kan man finne på og oppleve ”salgsboder” som ser ut som rene søppelplassen. Hauger med hva vi vil kalle for rent skrot bli faktisk solgt, og kjøpt. Vi har latt oss fortelle at spesielt arabere, uten residencia, men lovlig til stede som turister, kjøper opp den slags og tar det med hjem. Omtalen vil ha det til at dette stort sett dreier seg om marokkanere.

Vel hjemme, etter endt ”innkjøpsreise” blir smådelene sortert, pusset og gnidd til de kan selges som brukbare til for eksempel en rørlegger, en som driver et mekanisk verksted eller noe sånt. Inntekten av denne kombinasjonen av forretning og vedlikeholdsverksted kan fø en familie, sies det.

Mangfold
Det får nå være som det være vil. For en som besøker rastroet mer som turist enn som egentlig kjøper er det selvsagt interessant å legge merke til mangfoldet i vareutvalget. Det mest bemerkelsesverdige er raritetene og ”skrotet”, men man skal være oppmerksom på at rastroet i noen grad fungerer på samme måte som et handelsmarked også. Men altså med mindre utvalg
av det vi vil kalle ”normale” ting.

Her er for eksempel også en liten grønnsaksavdeling, man kan også få kjøpt klær, sko, malerier og pyntegjenstander foruten all slags ”krims krams”. Vær oppmerksom på mulighetene til å kunne prute på prisen hos de absolutte brukthandlerne, mens mange kjører en linje med ingen pruting. Grønnsakene har fast pris pr. kilo!!! Uansett er det lov å bruke hodet. Ikke godta hva som helst slags prisforlangende.

God fornøyelse!


Leave a Reply

Your email address will not be published.