Pastinakk i matlaging

Deilig og søt. God i smaken, og ikke minst spennende og nytt for mange av oss. Prøv denne gjenoppdagede rotgrønnsaken som gir oss mye sunt og i tillegg meget god smakstilsetning i svært mange retter.

Av Tine Merete Sandboe

Pastinakkboller i suppe
Pastinakkbollene kan serveres som en liten forrett, kveldsrett, eller som en tapas rett. Her har vi valgt å legge dem i en suppe med andre grønnsaker.

200 gram pastinakk, skrelt og skivet
50 gram smør
50 gram hvetemel
50 gram parmesanost, revet
1 fedd hvitløk, finhakket
Gressløk, finhakket
Salt

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Ha pastinakkene i en kjele og la de koke møre, ca. 10 minutter. Hell av vannet og tilsett deretter smøret. Mos med en stavmikser eller kjøkkenmaskin. La massen avkjøle. Bland hvetemel, osten, hvitløken, gressløken og saltet i en liten bolle. Ha dette i den avkjølte pastinakkmassen, og bland godt. Trill bollene til små boller med litt hvetemel. Ha dem i kokende vann i en kjele og la koke til de er gjennomkokte og flyter opp, ca.4 minutter. Ha litt smør i en panne og stek dem lett på begge sider før du har de oppi suppen.

Til suppen:
1,2 liter grønnsaksbuljong
150 gram aspargesbønner, delte
150 gram fersk spinat, vasket
Pepper og gressløk

Kok opp buljongen og tilsett bønnene. Kok ett par minutter før du tilsetter spinaten. Suppen er ferdig når spinaten så vidt blir myk. Legg i serveringsskåler og legg i pastinakkbollene. Ha litt nykvernet pepper og gressløk over rett før servering.

Pastinakk krem
En herlig søt krem som tilbehør ved siden
av for eksempel kjøtt.

½ kilo pastinakk, skrelt og delt i biter
1 liter vann
1 ts salt
150 gram smør
1 dl fløte
Salt og pepper

Kok pastinakken i vann med salt. Kok den mør. Hell deretter av vannet og mos pastinakken i en foodprocessor. Tilsett
fløte og smør underveis i mosingen. Kjør til en glatt krem. Smak til med salt og pepper.

Kremet suppe med pastinakk og krydder
Denne suppen er god og varm nå i førjulstiden. Den er også god og mettende og rekker til ca. 5 personer.

1 løk, skivet
2 ss smør
3 fedd hvitløk, finhakket
1-2 cm fersk ingefær, revet
1, 2 kilo pastinakk, skrelt og delt i biter
1,2 liter grønnsaksbuljong
1 ss garam masala
1 ts kummen
1 ts koriander
1 ½ dl kremfløte
Salt og pepper
1 chili
Fersk koriander
Ha smør i en kjele og stek løken gyllen før du har i hvitløk og ingefær. Stek så vidt et minutt før du tilsetter pastinakken og krydderet. Rør godt og stek videre et par minutter. Ha deretter i buljongen og kok ca. 30 minutter. Tilsett fløten og ta kjelen vekk fra varmen. Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin og mos hele suppen. Tilsett noe vann om du ønsker en tynnere suppe. Varm suppen opp igjen og smak til med salt og pepper. Pynt med koriander og chili, og server med godt brød til.

Lomper med potet og pastinakk
Disse lompene smaker godt med litt smør på ved siden av suppene. De kan selvfølgelig også serveres alene med smør
og ost, eller syltetøy.

220 gram pastinakk, skrelt og delt
300 gram potet, skrelt og delt
50 gram smør
500 gram hvetemel
1 ts salt
1 dl av kokevannet

Kok pastinakk og poteter møre, ca 10-15 minutter. Hold tilside 1 dl av kokevannet og hell ut resten. Bruk en potetmoser og mos poteter og pastinakk med smøret. Vend inn forsiktig mel og salt. Spar litt mel til utbakingen. Hell over kokevannet og bland til en deig. La deigen hvile en halvtime. Del deigen deretter i 16 deler, og kjevle dem ut til flate sirkler på inntil 15 cm. i diameter. Stek dem i en stekepanne på middelsvarme til de er lett gylne.


Denne artikkelen er tidligere utgitt i magasinet Aktuelt Spania nr. 20 2012





Leave a Reply

Your email address will not be published.