Ordkrig mellom Argentina og Spania

Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner, har lagt fram et lovforslag som innebærer ekspropriering av 51 prosent av aksjene i oljeselskapet YPF, som i dag kontrolleres av spanske Repsol.

TEKST: TOM BJØRNØ

Staten skal kontrollere 51 prosent av de eksproprierte aksjene, mens resten skal deles mellom Argentinas oljeproduserende provinser. Spanske oljedirektører ble øyeblikkelig stengt ute fra YPFs hovedkontor i Buenos Aires etter kunngjøringen. Det er ikke klart om alle aksjene som eksproprieres, tas fra Repsols 57,4 prosent store aksjeandel i YPF. President de Kirchner viser til at energi er en avgjørende ressurs for Argentina. Planleggingsministeren skal ha ansvaret for operasjonen.

Den spanske regjeringen er rasende over eksproprieringen og sier landet kommer til å gi et svar på det argentinske vedtaket. Landet betegner lovforslaget som “fiendlig” og varsler en kraftig reaksjon i form av økonomiske straffereaksjoner mot Argentina hvis landets politikere godkjenner presidentens beslutning. Støtten fra EU kom raskt og EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barroso, uttalte at han forventer at Argentina holder seg til internasjonale avtaler om forretningsdrift. – Vi understreker nødvendigheten av enighet om løsninger som ikke skader forretningslivet.
Derfor er jeg alvorlig skuffet over denne kunngjøringen fra Argentina, sa Barroso.

Det har i flere måneder gått rykter om en mulig statlig overtakelse av YPF, noe som har ført til kraftige fall i selskapets aksjekurs. YPF har inntil nylig hatt et relativt godt forhold til presidenten, noe som raskt endret seg da Argentina anklaget selskapet for ikke å investere nok i oljeleting og -produksjon. Presidentens tiltakende inngripen i næringslivet og ukonvensjonelle økonomiske tiltak har skaffet henne krasse kritikere. Vedtaket om inngripen i YPF kan nå føre til ytterligere økonomisk isolasjon av Argentina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Respsol var midt i forhandlinger med et kinesisk energiselskap, om salg av sin aksjepost på 57 prosent av aksjene, da den argentinske regjeringen kunngjorde at den ville ekspropriere 51 prosent av aksjene i YPF. Repsol skal ha ønsket mer enn 10 milliarder dollar for sin eierandel i YPF, og skal også ha informert argentinske myndigheter om forhandlingene. Disse ble brutt da det den mulige argentiske nasjonaliseringen av YPF ble kjent. Repsol har sagt at selskapet vil kreve minst 10 milliarder dollar, nærmere 60 milliarder kroner, i kompenasjon for aksjene fra den argentinske staten, noe Argentina slett ikke har planer om å betale.

Repsols aksjekurs falt med over 5 prosent etter at Kirchner kunngjorde den statlige overtakelsen av YPF. En egen nemnd skal trolig fastsette prisen aksjonærene skal få utbetalt. YPF er Argentinas største oljeselskap. Selskapet har i den senere tid gjort store funn av såkalt ukonvensjonelle olje- og gassforekomster som oljesand og skifergass. Analytikere og bransjefolk sier den egentlige årsaken til nasjonaliseringen er en mislykket energipolitikk for å holde prisene nede. Landet er ikke lenger selvforsynt med energi og regningen for import av olje og annen energi skyter i været.



Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.





Leave a Reply

Your email address will not be published.