Øl på Island og vin fra Spania

Den 1. mars hvert år er det øldag på Island. Dagen markeres for å feire at Islands forbud mot øl ble opphevet 1. mars 1989, etter 73 år. Etter en folkeavstemning i 1908 stemte et flertall av islenderne for å forby alle alkoholholdige drikkevarer.

Av: Per Moe

Forbudet trådte i kraft 1.januar 1915. Allerede i 1921 ble forbudet mot vin opphevet fordi Spania nektet å kjøpe islandsk fisk om Island ikke kjøpte spansk vin. Etter en ny folkeavstemning i 1935 ble brennevin legalisert. Det ble imidlertid argumentert med at fordi øl var billigere enn sprit, ville legalisering av øl føre til økt forbruk. Øl sterkere enn 2,25 prosent var forbudt frem til 1989, da et flertall i nasjonalforsamlingen stemte for legalisering. I dag feirer islendingene øldagen med pub-til-pub-turer, og øl er blitt den mest populære alkoholholdige drikken på øya. Fra 1993 til 2004 steg ølforbruket på Island fra 30 til 70,5 liter pr. mann.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Norge som også hadde sin forbudstid mot alkohol (1917 til 1927 ) fikk også handelspolitiske problemer med “vinlandene” i Europa. Vin- og brennevinsprodusentene i Frankrike, Spania og Portugal mistet markedsmuligheter. Disse landene, som også solgte hetvin og brennevin til Norge, var også Norges beste fiskekunder. Responsen fra dem var å legge høye tollsatser på norsk fisk slik at eksporten etter hvert nærmest stoppet opp. Dette var hovedårsaken til at inntektsmulighetene ble mye dårligere for fiskere og fisketilverkere etter 1920. Norske myndigheter forsto etterhvert at noe måtte gjøres for å redusere de utilsiktede bivirkningene med forbudet. I 1922 ble Vinmonopolet etablert, og forbudet mot øl og hetvin ble opphevet i 1923.

Kilder: Aftenposten, innsikt. Wikipedia.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Que Pasa som er medlemsbladet til Den Norske Klubben på Costa Blanca.CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler