Nisperos

Frukten Nisperos regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarría har spesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner. Litt orientalsk kultur kan man også oppleve på www.storspiller.com. Men det beste vil nok være å dra til Spania for å få den ultimate spanske opplevelsen, og spise deilig Nisperos.

Nisperos tilhører Rosáceasfamilien med over 2000 forskjellige planter. Nisperosfrukten vi kjenner fra Valencia regionen er en europeisk variant, en etterkommer av den japanske nisperosfrukten. Både den japanske og den europeiske frukten stammer fra det gamle Kina. Derfra ble Nisperostreet og frukten innført til Japan. Treet var da kun til dekorasjon, helt til man fant ut at frukten den bar var spiselig. Det var sjømenn som bragte frukten til Spania, til Saguntoområdet i Valenciaregionen, for over
to tusen år siden.

Herfra spredde frukten seg til Almuñecar (Granada), Málaga og Callosa d´En Sarría
(Alicante), der man begynte å dyrke frukten på 60- og 70-tallet. I dag eksporterer spanske Nisperosbønder 37 prosent til andre land i Europa, for det meste til Italia. Syv prosent går til hermetisering, mens resten blir solgt i løsvekt i Spania.

Nisperos dyrkes i hele verden

I dag dyrkes frukten stort sett over hele verden. De største produsentene finner man i Asia: Japan, Kina, India og Pakistan. I Amerika fnnes også store Nisperosprodusenter i land som California, Florida, Argentina, Brasil og Venezuela. Frukten dyrkes også i Italia, Frankrike, Hellas, Tyrkia, Algerie og Spania.

Nisperos er den første stenholdige frukten som kommer på markedet om våren. Høstingen varer fra april til juni. En moden nisperos skal være fast i fisken med gult skinn, og skal ikke ha noen myke områder etter slag osv. Er den fortsatt litt grønn i farge, er den ikke ordentlig moden og har en bitter smak. Har man vært uheldig og fått umoden nisperos, kan frukten pakkes i aluminiumsfolie og oppbevares i kjøleskap i ett døgn. Da vil frukten modnes, og bør spises samme dag. For lengre holdbarhet på nisperosfrukten kan den oppbevares i kjøleskapet, for eksempel i grønnsaksskuffen der det ikke er altfor kjølig.

Innhøstingen av Nisperos

Nisperosen innhøstes på et spesielt tidspunkt i modningsprosessen, akkurat mens den så fast at den ikke går i stykker under behandling og transport. Alt som brukes av utstyr under innhøstningen er beskyttet slik at frukten ikke skal få slag, rifter osv. Når kassene med nisperos transporteres, brukes skumgummi for å skille kassene for å unngå at frukten blir skadet.

Næringsinnhold i Nisperos

I tillegg til mye vann inneholder nisperos fruktsukker og glukose, som gjør at frukten får en søt smak. I motsetning til andre frukter er vitamininnholdet i nisperos veldig lavt. Den inneholder A-vitamin og tiamin i svært små mengder. Mineraler derimot finnes det mye av i nisperosfrukten, både magnesium og calsium, men aller mest potassium. Frukten er i tillegg rik på fber og organiske syrer.

Alt ettersom hvor de dyrkes, finnes det mange varianter av nisperosfrukten.

Nisperos argelinos: Denne typen nisperos har en avlang fasong med gult, nærmest orange, skinn. Fruktkjøttet er gult og syrlig søtt. Denne typen har sjelden skader på skallet, noe som gjør denne typen estetisk. 95 prosent av all nisperos som dyrkes i Alicante og Almería er av denne typen.

Tanaka: Frukten er rund og pæreformet med orange skall. Fruktkjøttet er gulorange, søtt og aromatisk. Denne typen modnes senere på året. Denne varianten er også vanlig i Spania.

Golden Nuget: Denne nisperosen er stor og nesten rund i formen. Skallet er mørk orange med et saftig fruktkjøtt av samme farge. Den har spetter av brunt i fruktkjøttet. Denne frukten har en tidlig innhøstning, og er syrlig i smak. Sammen med Magdall er denne typen mest vanlig i Málaga og Granada.

Peluche: Denne typen finner man mer og mer av på markedet. Den er stor med en avlang form. Den er ru i skallet, og blek gul av farge. Fruktkjøttet er saftig og søtt, men noen ganger litt tamt.

Nisperos deles inn i klasser som all annen frukt, avhengig av størrelsen.

Frukten tilhører kategorien G (Grande) dersom den har en diameter på mellom 30 og 35 mm. De som ligger mellom 35 og 45 mm tilhører kategorien GG. Neste klasse er GGG, og gjelder kun for nisperos med en diameter på mellom 45 og 50 mm. Nisperos som har et vernet opprinnelsesnavn (denominación de origen) blir klassifsert med ”Extra” og ”Primera”, og må ha en diameter på minimum 32 mm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.