Miljøkriger Kurt Oddekalv

Miljøkriger eller miljøbølle? Alle har en mening om mannen bak de utallige aksjoner til lands og til vanns. Nå driver Kurt internasjonal opplysningskampanje mot norsk lakseoppdrett.

Kurt Oddekalv har hatt hendene fulle under sitt besøk i Spania. Miljøforkjemperen har kombinert ferie med aktiv opplysningskampanje mot norsk lakseoppdrett. Spania er et land med stort forbruk av laks, og hele syv av ti laks solgt over disk kommer fra Norge.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

– Den generelle oppfatningen er at norsk fisk er veldig bra, men jeg har dokumentasjon på at norsk oppdrettslaks er uspiselig, slår miljøforkjemperen fast. Oppdrettere har gått langt over grensen når det gjelder medisinering, avlusningsmidler og fargestoffer. Norsk oppdrettslaks kan være kreftfremkallende og direkte uspiselig.

Kurt Oddekalv har holdt flere foredrag under sitt opphold i Spania, blant annet ved den norske klubben, den norske skolen, Frax-bygget og Casa Vital, som for øvrig nå kutter laks fra sin meny.

– Responsen har vært veldig bra. Vi har nådd godt ut med vårt budskap, og har fått spredd kampanjen ut i flere land, blant annet til spanske miljøvernorganisasjoner. Vi arbeider nå med å oversette nettsiden vår til spansk også, sier Kurt Oddekalv.

”Jeg elsker å bli anmeldt, og i hvert fall av skurker”, har du uttalt. Betyr det at du elsker konflikter?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er profesjonell kranglefant, men jeg liker ikke å krangle med uvitende folk. Krangel er veldig viktig og et misforstått begrep. Krangel er revolusjon. Av en krangel kommer en løsning, sier Kurt og understreker at han kan krangleteknikk.

Den kjente miljøaktivisten har glimt i øyet, smilet ligger alltid på lur. Privatpersonen er en annen enn mannen på tv med krasse uttalelser og demonstrative handlinger. Han sier seg enig å være en brumlebass, men en sympatisk sådan.

– Jeg tar aldri feil, sier Kurt og står for uttalelsen.

Med dette mener han at når han engasjerer seg i en sak, så er den godt dokumentert.

– Jeg har lest mye i mitt liv og vet derfor mye. Jeg har brukt hele livet til å lære 75% om alt., og føler ingen usikkerhet når det gjelder miljøvern. Jeg fremlegger dokumenterte resultater og oversetter det til taxispråk, sier Kurt.

Han er kjent for å bruke et språk folk skjønner.

– Man snakker mye om CO2, men dette er kun summen av alle andre ting som er feil. Jeg vil snakke om ting folk kan forstå, ting man kan ta og føle på. I 27 år har jeg vært Norges fremste varsler, ofte om upopulære temaer som andre ikke tør å si sin mening om.

Kurt Oddekalv har bakgrunn som sersjant i den norske hæren, og er vant til å kommandere. Han har medfødte lederegenskaper og en egen evne til å engasjere sine medarbeidere. På spørsmål om han føler at han noen ganger går over streken, er svaret innledningsvis et kontant nei.

– ”Who dares win”. Det handler om å tørre å være mann. Jo, jeg har nok tråkket over, men aldri angret på noe, konstaterer Kurt på sin selvsikre måte.

Kurt Oddekalv har med sin aktivitet ertet på seg mange, og konsekvensene kan ofte innebære både press og drapstrusler for miljøforkjemperen. Vi spør oss om det bak selvsikkerheten finnes et snev av redsel.

– Jeg er modig fordi jeg vet at jeg er redd. I denne konkrete kampanjesaken vet jeg at konsekvensen kan være så stor, at jeg ikke tenker på det, og bare gjør det jeg må gjøre. Jeg kan ha vondt i magen fordi organisasjonen er dritblakk, sier Kurt og innrømmer at det til tider har vært vanskelig.

Men Kurt Oddekalv er utstyrt med den nådegaven at han klarer å holde motet oppe selv i motvind. Med standhaftighet og pågangsmot fører den kjente miljøforkjemperen sin målrettede sak.

”Who dares win”.

SAKENS KILDE
I 1999 inngikk oppdrettsnæringen og regjeringen en avtale med Oddekalv om å redusere bruken av stoffene diflubenzuron og teflubenzuron, mot at Miljøvernforbundet ikke skulle aksjonere mot norsk oppdrett. Nå bruker flere oppdrettsanlegg disse stoffene i medisineringen mot lakselus, og Oddekalv mener derfor at avtalen er brutt.

– Når mennesker spiser fisk eller skalldyr som har spist for blandet med flubenzuroner dannes det trolig 4-kloranilin i magesekk og tarm. Dette stoffet kan sannsynligvis føre til kreft. Miljøvernforbundet vil derfor fraråde alle å kjøpe eller spise fisk fra oppdrettsanleggene til fiskeriminister Berg-Hansen og andre oppdrettere som bruker flubenzuroner, sier Kurt Oddekalv




Leave a Reply

Your email address will not be published.