Meloner i mange varianter

De har mange fasonger og farger. De er gule, orange grønne, stripete, prikkete og herlige søte. I Spania finner vi svært mange av dem hele året. Spanjolene kjøper mange av dem, nettopp fordi de gir oss mye nødvendig væske i den varme årstiden. Ha derfor alltid rikelig med oppskåret meloner til hele familien, og selvfølgelig også når du får gjester. Det er lett å spise både for barn og voksne.

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Vi kan dele melonene inn i to hovedgrupper. Det er da de såkalte sukkermelonene og de velkjente vann-melonene. Sukkermelonene kjennetegnes ved at de har et kjernehus i midten, mens vannmelonene har kjernene i selve fruktkjøttet. Vannmelonene egner seg best til forfriskning, som forrett eller som dessert. Den søtere sukkermelonen egner seg best til forrett, i fruktsalater og til dessert. Sukkermelon hører til gresskarfamilien sammen med blant annet agurk og squash. De vi kjenner best er honningmelon, galiamelon og cantaloupemelon. Noen er runde og glatte i skallet, andre dekket av striper eller mønster.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Vannmelon stammer fra Afrika, mens sukkermelonen kommer fra Asia. Vannmelonene er en del større enn sukkermelonene.

Melon er kalorifattig og inneholder lite sukker til tross for den søte smaken. Den inneholder noe A- og C- vitamin samt kalsium og andre mineraler.

VARIANTER:

Orange flesh
Orange flesh er en sukkermelon og kalles også for Cantalen. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er glatt og fargen er lys guloransje. Den har ikke striper, nettingmønster eller andre kjennetegn på skallet, men kan bli opp til 1-2 kilo. Fruktkjøttet ved en moden orange flesh er lys oransje, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk. En umoden melon har et noe hardere frukt-kjøtt og være mindre saftig. Et godt tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når sukkermeloner er modne, dannes et synlig riss omkring stilkfestet. Melonen vil også dufte sterkere og fruktkjøttet gi etter for et lett håndtrykk.

Cantaloupe
Cantaloupe er en velkjent sukkermelon og har sitt navn fra byen syd for Roma der den ble oppdaget. Denne melonen kjennes best igjen ved at den er helt rund i formen, skallet er stripete og nettingformet. Den er egentlig ganske liten på 10-15 cm i diameter. Fargen kan variere noe fra lys grå til gulgrønn og melonen kan bli opp til 1-1,5 kilo. Fruktkjøttet ved en moden cantaloupe er lys oransje, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk. Ved andre varianter kan fruktkjøttet være lys grønt. En umoden melon vi ha et noe hardere fruktkjøtt og være mindre saftig.

Charantais
Charantais er en sukkermelon og en nær slektning av cantaloupe melon. Denne melonen har en meget bra kvalitet og kjennes best igjen ved at den er rund i formen, skallet er glatt og fargen er lys grønn. Charantais har striper i skallet men ikke noe nettingmønster som mange andre sukkermeloner. Charantais kan bli opp til opp til 1 – 2 kilo. Fruktkjøttet ved en moden cantalen er lys oransje, mykt, saftspent og smaken er deilig og aromatisk. En umoden melon vi ha et noe hardere fruktkjøtt og være mindre saftig.

Galiamelon
Galiamelon er en sukkermelon og har etter hvert blitt ganske vanlig i handelen. Selve navnet Galia kommer fra den kibbutz i Israel hvor sorten ble dyrket frem. Dette har senere blitt et handelsnavn over hele verden. Galiamelonen er ganske liten i størrelse på 10 – 15 cm i diameter, rund i formen, med en gulgrønn til oransje farge på skallet. Minner også mye om ogenmelonen, men fruktkjøttet har en noe fastere konsistens. Skallet kan ha en varierende antydning av nettingmønster avhengig av variant. Fruktkjøttet er lys grønt. Smaken er mild og deilig.

Honningmelon
Honningmelon er en av de mest kjente sukkermelonene vi importerer til Norge. Formen kan variere noe fra rund til oval og skallet er gult og glatt med langsgående furer. Fruktkjøttet er mer grønnaktig i de runde variantene og mer kremaktig gulhvitt i de ovale. I motsetning til de fleste andre sukkermeloner kan honningmelon fortsette modning og smaksutvikling etter høstning. Dette betyr at den kan høstes noe tidligere og dermed oppnå lengre holdbarhet. Smaken er mild og aromatisk. Likevel er smaken mildere i honningmelon enn hos andre melonsorter som galiamelon og og en melon

Nettmelon
Nettmelon har sitt navn etter det karakteristiske nettmønster den har på skallet. Skallet har en bunnfarge som er lys gul, og nettmønstret er grå-hvitt til nesten gyllenbrunt. Riktignok har mange andre meloner også et nettingmønster på skallet, men denne nettmelonen vi snakker om her dyrkes i Skandinavia. Nettmelon er en stor og rund melon med et gult og saftig fruktkjøtt. Den er faktisk noe større enn alle de andre sukkermelonene og kan få størrelse opp til 3 – 4 kilo. Smaken er aromatisk, søt og god.

Ogenmelon
Ogenmelon er en hybrid fremavlet i Israel mellom cantaloupe og nettmelon. Størrelsen kan variere noe avhengig av produksjonsland, men mest vanlige som små med en størrelse på 10 – 15 cm i diameter. Ogenmelon har et meget velsmakende og aromatisk lys grønt fruktkjøtt og smaken kan minne noe om ananas. Det er et forholdsvis lite kjernehus og man får mye melon for pengene. Skallet er gulgrønt med elleve mørkegrønne striper fra blomsterbunn til stilkfeste.

Piel de sapo
Piel de sapo betyr froskeskinn på spansk. Navnet kommer av melonens utseende med en knudrete og ujevn overflate. Bakgrunnsfargen er klar grønn, dekket med et uregelmessig mønster av mørkegrønne, nesten svarte flekker. Melonen har ikke noe eget navn på norsk, engelsk eller tysk selv og mange bruker bare benevnelsen froskeskinnsmelon. Som handelsvare markedsføres den internasjonalt under navnet Piel de sapo. Melonen er i samme familie som honningmelonen. Den har en oval form og kan bli 2- 3 kilo. Fruktkjøttet har en lys kremhvit farge og er meget saftig Piel de sapo er en noe dyrere melon enn honningmelon, men smaken er søt, aromatisk og god. I likhet med honningmelon kan også piel de sapo fortsette modning og smaksutvikling etter høstning. Dette betyr at den kan høstes noe tidligere og dermed oppnå lengre holdbarhet.

Vannmelon
Vannmelon kommer opprinnelig fra Afrika der den fortsatt vokser vilt. Den dyrkes i dag i flere av landene rundt Middelhavet. Vannmelon finnes i flere varianter, farger og fasonger. Mest vanlig er rund vannmelon med rødt fruktkjøtt, men det finnes også på det norske marked gul vannmelon. De senere årene har det kommet vannmelon som er uten kjerner i fruktkjøttet. Dette er en meget populær variant hos forbrukere. Vannmelon er vanligvis på 3 – 4 kilo, men kan også forekomme meget større. Fruktkjøttet beskrives som sprøtt, svært saftig, mildt og litt syrlig.



Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.