Mallorcatur med Den Norske Klubben

Det var 33 forventningsfulle medlemmer av den norske klubben som ved lunchtider satte kursen for Alicante flyplass, Altet.

Tekst: Sigurd Moe – Foto: Tove Merete Nordby

Vi skulle fly til Mallorca og oppleve noen spennende dager sammen. Noen for første gang, mens andre skulle tilbake, kanskje etter mange tidligere besøk, for å se om det hadde skjedd noe med denne sagnomsuste øya som nordmenn valfartet til allerede i 50-60 årene.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Turoperatører som SAGA, MASTER og VING har brakt flere millioner nordmenn til denne turistmetropolen. Vår gruppe var så heldig å ha Kari Portell og hennes fastboende reiseledervenninne på øya fra gamle dager, May Murud, som guider, godt assistert av Liv Storeide. Med andre ord vi var i de beste hender.

Det eneste vi manglet var vårstemningen med litt varme. Men alle deltagerne var godt kledd så kjølig vær og til dels sterk vind la ingen demper på humøret til deltagerne. Vinden var så sterk en dag at trossene på det Italienske cruiseskipet, som lå i Palma, røk og 4 personer som befant seg på landgangen falt i sjøen.

Etter vel en halv times flyvning landet vi i Palma, en av Europas største og mest trafikkerte flyplasser i høysesongen. Vi som hadde sett den gamle flyplassen, ble mektig imponert over både størrelse og funksjonalitet. Var det flere overraskelser i vente?

Ja, faktisk var det. Mange av de gamle ”kjerreveiene” fra gamle dager var skiftet ut med firefelts motorveier. Det hadde kanskje ikke vært så dumt å være EU-medlem og hatt noe lignende i Norge! Bussen vår var på plass og vi ble installert på et, for nordmenn, kjent hotell, ARAXA, i utkanten av sentrum. Første dag ble så avlutet med velkomstmiddag på en hyggelig spansk restaurant. Neste morgen, etter en bedre frokost, sto bussen klar sammen med May Murud som er den eneste norske guide med spansk autorisasjon på Mallorca. Hun er en opplevelse i seg selv. Hun øste av sine kunnskaper og ga oss en fantastisk innføring i Mallorcas meget interessante historie på alle felter.

Turen gikk først til Valldemossa. Denne lille pittoreske byen i fjellene er antagelig den Mallorcanske turismens opphav. En kald vinterdag i 1838 leide komponisten Frederic Chopin og kjæresten, forfatterinnen George Sand, noen rom i det tidligere klosteret i byen. Lokalbefolkningen mislikte paret og de to mistrivdes som George Sand fremstiller det i sin bok ”En vinter på Mallorca”.

Men dagens Mallorcanere er stolte av forbindelsen til de to kunstnerne. Etter en meget interessant vandring gjennom klosterets mange rom ble oppholdet i klosteret avsluttet med en pianokonsert med noen av Copins stykker. Turen fortsatte til den vakre, lune bukta i Port de Sòller, som kan nåes med den antikke trikken over fjellene fra Palma. På veien dit passerte vi eiendommen til skuespilleren Michael Douglas. Byens navn Port de Sòller er avledet av det arabiske ordet suliar-”gylden bolle”, og dalen er ellers kjent for sine appelsinlunder. Før tunnelen kom i 1997, hadde dette stedet faktisk større handel med Frankrike enn med hovedstaden Palma.

Etter en delig lunsj kjørte vi gjennom den nye tunellen og var tilbake på hotellet før vi viste ordet av det! Kvelden hadde vi på egenhånd til for eksempel å oppleve de mange tapasbarene i Palmas gamleby. Dag tre var buss og guider klar til å gi oss nye opplevelser. Denne dagen gikk turen til østkysten på øya. Hovedattraksjonen ble perlefabrikken i Manacore hvor flere benyttet anledning til å kjøpe de berømte Majoricaperlene. Videre passerte vi den idylliske byen Portocristo, berømt for sine dryppstensgrotter. I dag er byen også kjent på grunn av tennisstjernen Rafael Nadal som vokste opp her.

Ferden fortsatte til den vakre bukten Cala Figuera hvor vi inntok dagens lunsj. Svært mange av disse vakre buktene lang østkysten minner oss ikke så lite om vår egen sørlandskyst. Fjerde dag var satt av til blant annet omvisning av Palmas imponerende Katedral fra 1300tallet med sine gotiske strebepilarer, korsblomster og fremspringende ornamenter som får et mykt skjær i sollyset. Arbeidet med Katedralen ble påbegynt i 1306. Etter et jordskjelv i 1851 ble deler av Katedralen ødelagt, men senere gjenreist, og Gaudi satte sitt kontroversielle preg på Katedralen på 1900tallet. Etter katedralbesøket ble det byvandring på egenhånd i Palmas interessante gamleby. Stor og deilig middag ble fortært på hotellet som avslutning på dagen.

Femte dag var avsatt til å gjøre/ se det vi ønsket….og det gjorde vi. Det hele ble avsluttet med et felles måltid før vi satte kursen for Costa Blanca etter en fantastisk fin tur ikke minst takket være våre profesjonelle guider Kari Portell og May Murud.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania utgave 6 i 2009.




Leave a Reply

Your email address will not be published.