Lørdag i Jalon

Lørdagsmarkedet i Jalon er vel verdt et besøk i ferien. Dette litt annerledes markedet er fullt av antikviteter og rariteter og her er gode muligheter for å gjøre et kupp.

Tekst: Linda Jeppesen

Jalonmarkedet ligger ca en 40 minutters kjøring fra Alfas del Pi. Du kjører 332, forbi Calpe og tar av til venstre mot Jalon. Deretter er det venstre mot Jalon. Deretter er det bare å følge veien rett frem, forbi flere kilometer dyrkede vinranker og mandeltrær, helt til du er i den lille landsbyen som rommer ca 3000 innbyggere.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Lørdagenei Jalon er en stor turistattraksjon. Her myldrer det av kjøpeglade mennesker fra alle slags nasjoner. Atmosfæren er avslappet og hyggelig. Folk pruter på de underligste ting og de virker svært fornøyde. Her finner du gamle grammafoner, klær, urter, mat, duker, tepper, skap, servise, med mer, og skulle du selv ha noe å selge, er det bare å møte opp grytidlig om morgenen slik at du kan finne deg en god plass langs den flere kilometer lange elvebredden, (Jalon elven) hvor markedet holder til. Det tar liksom ingen ende dette markedet.

Selv er jeg ikke i prute eller handlemodus denne dagen. Jeg setter meg ned på en av de mange kafeene langs fortauene og titter på folkelivet, mens familie og venner endevender bodene for lopper. Ved kortauskafeen kommer eieren ut på gata og heller vin over ansiktet sitt fra en karaffel. Folk hyler og klapper. Noen forteller at dette har han gjort i over 20 år, som en form for underholdning for sine gjester. Han selger til og med postkort av seg selv hvor ansiktet hans er delvis dekket av rødvin. Kanskje ikke så lett å skrive hjem om, men til min forundring er dette svært morsomt for de fleste gjestene og det selges like mange postkort som det selges øl, denne varme sommerdagen.

Vinbodegaene
På den andre siden av gaten fra markedet, finner du vinbodegaer og kafeer ligge tett i tett. I Jalondalen dyrker de nemlig vindruer selv og landsbyen er spesielt kjent for Muskatelvinen og dessertvinen Mistela. Inne i bodegane får du utdelt små plastbeger til vinsmaking. Dette er gratis og uvant for mange. Jeg tar med meg mitt følge til en av disse bodegaene. De smaker på de fleste vinene, både en og to ganger og blir til slutt litt røde i kinnene og humøret er på topp. Her skal det kjøpes vin til den store gullmedalje. Kvaliteten er god og prisene er svært rimelige. Den aller billigste varianten er at du tar med deg tomme vannflasker og fyller de opp med vin fra en av de mange tønnene. Foruten lokal vin, er det mange av bodegaene som selger honning fra distriktet, kjeramikk, kunst, antikviteter, mandler, appelsiner og tapas. Alt er produsert i den lille bygda og lokalbefolkningen er stolte av landsbyen sin.

Jalon
De siste årene har denne landsbyen hatt en stor befolkningsvekst. I dalsidene ser en hvite urbanisasjoner ligge på rekke og rad. Svært mange engelskmenn har funnet veien hit og de er også høyt representert som selgere på markedet. Engelskmenn er nemlig kjent for å elske ”flea markets”, og ingen unntak her i Jalondalen.

Små hyggelige restauranter, overnattingsmuligheter, antikvitets og håndverksbutikker spretter opp i de smale trange gatene i Jalon. Blomsterpotter og klesvask henger over små bygårdsterasser og fuglene kvitrer og er tydelig fornøyde med tilværelsen. Som seg hør og bør så har også denne ”bygda” en kirke, med en kirkeplass hvor alle fiestaer foregår. Januar, april, mai, august og oktober, er store fiestamåneder for folk i Jalondalen, vell verdt et besøk om en skulle være i nærheten.

Dalen er frodig, vakker og omringet av majestetiske fjell som byr på flotte turstier, godt sykkelterreng og dype mørke fjellvegger for klatrere. Tross menneskemyldret, trafikken og de tettpakkede gatekafeene denne lørdagen, er det lett å forestille seg stillheten, roen og den gode energien som kjennetegner Jalondalen.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2010.




Leave a Reply

Your email address will not be published.