LØK – LØK – LØK

Løk er mer enn løk. Vi har utrolig mange typer løk, og løk varierer også fra land til land. Middelhavsland bruker minst 5 ganger så mye løk som blant annet Norge. Fra Norge kjenner vi kepaløk som vi ofte bruker gul eller rød, og hvitløk. Ellers kjenner vi sjalottløk og vårløk.

Løk for helsen

Løken inneholder mange sunne stoffer. Det er tre hovedgrupper, antioksidanter, svovelforbindelser og karbohydrater. Disse er alle med på å gi løken dens helsebringende gevinster.

•Forebygger hjerte og karsykdommer
•Reduserer blodtrykk og senker kolesterolet
•Beskytter mot mange typer kreft
•Har en bakteriedrepende effekt
•Kan virke som et naturlig antibiotikum
•Motvirker benskjørhet
•Positivt for astmatikere og allergikere
•Har en anti-diabetisk virkning

TIPS

•Skjær opp løken under rennende vann, eller bruk den skarpeste kniven i huset. Da reduserer du tårevåte øyne. Til en viss grad kan du bli immun mot gassen fra løken.
•La løken ligge 10 minutter i varmt vann før renser den. Skallet er da enklere å fjerne.

Gressløk (Allium schoenoprasum) er vanlig i husholdninger. Den er liten, tynn og mild i smak.
Kepaløk (Allium Cepa). Den mest vanlige løken for oss fra Norge. Finnes gul, hvit og rød. Den er forholdsvis sterk i lukt og smak.
Hvitløk (Allium sativum). Den består av flere båter, eller fedd, som danner hele løken. Den er hvit i kjøttet og meget sterk i smak. Frisk hvitløk er mildere i smak enn den tørkete.
Luftløk (Allium x proliferum). Den danner klaser av småløker i stedenfor blomster øverst på stengelen.
Pipeløk ( Allium fistolosum) har hule blader og danner ikke noe særlig løk nederst.
Ramsløk ( Allium ursinium). Vokser vilt i Norge og har en sterk og god aroma. Her er det bladene som brukes.
Sølvløk (Allium cepa). Dette er en liten hvit kepaløk som egner seg til sylting for eksempel i pickles.
Vårløk (Allium cepa) er kepaløk som høstes svært ung hvor selv løken ikke har begynt å svelle noe særlig.

Vanlig løk, og til en viss grad også hvitløk, kan være livsfarlig for tamhunder og tamkatter. Løk inneholder nemlig tiosulfat, som kan føre til hemolytisk anemi (nedbryting av røde blodlegemer) hos disse dyrene. Tiosulfatet brytes ikke ned under koking. Mange hundevalper har dødd på grunn av tiosulfat som de har fått i seg via for eksempel barnemat som inneholder løkpulver. Vanligvis er ikke små mengder et problem for voksne hunder, så lenge det ikke gis vedvarende ganger over tid. Da kan selv små mengder være kritiske.

Løk – en av sivilisasjonens eldste medisiner

Løk er en usedvanlig kraftig antioksidant. Den inneholder mange kreftbekjempende stoffer. Den fortynner blodet, senker det farlige LDL-kolesterolet, øker det gode HDL-kolesterolet, motvirker blodpropp, astma, kronisk bronkitt, høysnue, infeksjoner og betennelser. Løk dreper også bakterier og ødelegger virus. Den kan i tillegg være gunstig for diabetikere, siden løk har evne til å senke blodsukkernivået. Forskerne mener årsaken er at løken påvirker leverens omsetning av glukose eller utskillelsen av insulin. De gamle egypterne brukte løk som sovemiddel, og det var nok ikke så dumt. Nyere forskning bekrefter at løk kan virke mildt beroligende på grunn av sitt innhold av antioksidanten quercetin.

Derfor er løk så sunt

Både løk og hvitløk blir generelt sett på som sunne råvarer. Løk inneholder antioksidanten quercetin, som beskytter mot både blodpropp og kreft. Hvitløk inneholder et svovelholdig stoff, alliin, som omdannes til allicin når løken presses eller kuttes opp. Allicin bekjemper åreforkalking, senker blodtrykket og beskytter mot blodpropp og kreft.

LØK OG HVITLØK SENKER KREFTRISIKO

Synes du at løk og hvitløk er helt uunnværlig i den daglige matlagingen? Da er det gode nyheter, for bare 10 g er nok til å gi effektiv beskyttelse mot magekreft, som er den fjerde hyppigste kreftformen i verden.
Mer skal det ikke til for å redusere risikoen med 30 prosent. Og i denne forbindelsen spiller det ingen rolle hvordan du tilbereder løk og hvitløk, sier forskerne.

Det viser en undersøkelse med mer enn 520 000 deltakere fra 10 europeiske land, den hittil største i sitt slag. Det er ikke første gang forskerne finner en forbindelse mellom løk og nedsatt kreftrisiko. Tidligere på året påviste amerikanske forskere at ekstrakt fra løk hemmer veksten av lever- og tarmkreftceller.

Leave a Reply

Your email address will not be published.