Leishmaniosis – Den fryktede sykdommen

Alle som har husdyr har hørt om det fryktede Leishmaniosissmitten, som er veldig utbredt i Spania. Blodprøve en gang i året kan forebygge sykdommen og dødeligheten av denne.

TEKST: BENTE PUIG

Det er den lille myggen Phlebotomus som sprer smitten blant hundene. Når er hund er smittet med den encellede parasitten Leishmania Infantum, vil hunmyggen som biter hunden oppbevare parasitten i sitt fordøyelsessystem.
I fordøyelsessystemet skjer en rekke transformasjoner, over en periode på 4 til 20 dager. Parasitten har i denne perioden blitt svært giftig og den dødelige smitten blir ført videre til neste hund myggen biter.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Det råder endel uvitenhet blant hundeeiere om hvordan smitten overføres, ved slim, blod etc. Det har aldri blitt registrert smitte via slim eller blod. Den eneste kjente smittemetoden er via hunmyggen Phlebotomus.
Smitterisikoen er størst blant de hundene som sover ute om natten, da myggen er mest aktiv på denne tiden av døgnet.
Sykdommen kan også ramme personer, men den er ikke dødelig for mennesker. Det er sjelden det blir registrert smitte blant mennesker, og da er det gjerne hos pasienter med lavt immunforsvar som for eksempel personer med AIDS, personer som gjennomgår strålebehandling etc.

Man kan trygt bo sammen med en hund som har Leishmaniosis da man skal huske på at parasitten kun er giftig etter å ha levd 4 til 20 dager i myggens fordøyelsessystem.
Sannsynligheten for å smittes er svært liten. Skulle hunden din vaere smittet, er det visse symptomer man kan se etter: Stort vekttap, depresjon, hårløse områder, intens flassing spesielt i ansiktet og ekstremitetene, sår i huden, neseblødninger, feber som ikke lar seg senke med medisin, halting, kronisk diare og øyebetennelse.
Selv om hunden ikke bærer tegn til smitte, kan den være bærer av parasitten. Inkubasjonstiden kan ta flere måneder fra myggen faktisk stakk hunden. I denne perioden, før parasitten har begynt å skade vevet, kan man gi hunden behandling med god virkning.

Leishmaniosis kan helbredes avhengig av når det gjøres og hvor stor infestasjonen er. Jo tidligere stadium, desto større sjanse for helbredelse. Man skal være klar over at noen hunder aldri blir friske etter smitten. De som overlever, trenger nøyere oppfølging.
bh>
Det finner per i dag ingen vaksine mot Leishmaniosis. Det eneste man kan gjøre er å være på vakt overfor symptomer og redusere smittefaren ved å la hunden sove innedørs, ta regelmessige blodprøver og gi antiparasittmedisiner en gang i måneden.




2 thoughts on “Leishmaniosis – Den fryktede sykdommen

  • March 13, 2012 at 5:59 pm
    Permalink

    Nå finnes det en vaksine som alle bør ta!

  • March 16, 2013 at 8:51 pm
    Permalink

    Vår datter ble smittet faktisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.