Lakris

Hvor kommer den fra denne mørke lakrisen som vi ofte forbinder med noe søtt. Den har i lang tid vært medisinsk, men har sine klare risikoer. Hva er det med denne mørke godsaken som så mange faller for? Lakrisen i seg selv er laget ut av roten av erteblomstret plante som vokser vilt blant annet i Spania, Hellas og Tyrkia. Roten ble tygget på samme måte som norske barn tidligere tygget kvae og engsyre. Du ser den ofte til salgs på marked som røtter.

Tekst: Tine Merete Sandboe

Lakrisen som medisin
Lakrisen ble brukt som legemiddel fra antikken, av grekerne, egypterne og romerne. Lakris er faktisk et av de hyppigst brukte legemidler i tradisjonell kinesisk medisin. I folkemedisinen ble den brukt mot hoste og bronkitt, mage og tarmproblemer.

Trenger du leiebil Spania? Garantert billigst

Lakrisen har også sine ulemper. Den farmakologiske aktive substansen i lakrisen er steroidet glycyrrhizinsyre. Dagens medisin har forlatt lakrisen da den forstyrrer k r o p p e n s væskebalanse og gir deg hjerteklapp og fare for hyperventilering. Lakrisen kan sammenlignes med et slags dop. Det gir høyt blodtrykk, og gir en slags energi som mange setter pris på.

Anis
Anis har en lakrislignende smak. Det er en krydderplante som stammer fra middelhavslandene. Anis har også en lang historie innen folkemedisinen. Den er brukt som olje eller frø. Anis er mye brukt både som krydder og medisin. Flere typer halspastiller og nestene alle hostesafter inneholder anis. Det er på grunn av den gode smaken, og fordi den har en slimløsende effekt i luftveiene. Fin som gurglevann ved halsirritasjoner. Ammende kvinner kan med fordel prøve anis for å motvirke luft i magen på barnet og for å stimulere melkeproduksjonen. Den er vanndrivende og fin ved hoste, astma, kolikk, fordøyelsesproblem, migrene, hodepine, hangover, menstruasjonssmerter, overgangsalder og fødsel. Bør ikke brukes under graviditet.

Sissirot
Sissirot har den samme gode smaken av lakris. Den vokser i hele Europa.
Lakrissmaken i sissirot kommer av stoffet osladin som kjemisk er ganske likt det søte og lakrissmakende stoffet glycyrrhizin som du finner i lakrisrot. Sisselrotens egenskaper

Sisselrot stimulerer galleproduksjonen og virker ellers slimløsende, urindrivende og mildt avførende. Med bakgrunn i den leverstimulerende effekten, kan sisselrot brukes ved sykdommer som gulsott og hepatitt, og som middel mot dårlig fordøyelse og appetittløshet.

Urten er et trygt middel å bruke ved forstoppelse hos barn, og ble tidligere også anvendt mot innvollsparasitter, særlig bendelorm. Sisselrot har også en blodrensende og antirevmatisk virkning.
Den slimløsende virkningen gjør at sisselrot kan brukes som urtete ved luftveisplager som tørrhoste, bronkitt, katarrer og andre infeksjoner i åndedrettssystemet. Ved sykdommer i bronkiene, kan sisselrot gjerne kombineres med legestokkrose. Utvortes kan knust sisselrot påføres skader og betennelser, og urten har dessuten vært brukt som middel mot psoriasis.

Les mer om oppskrifter med en smak av Lakris

One thought on “Lakris

Leave a Reply

Your email address will not be published.