Kosthold og miljø

Hvert år slakter vi 50 millioner dyr i Norge, eller mer enn ett dyr per sekund. Stadig flere tenker over hvor maten vi spiser kommer fra, og hvilke konsekvenser kostholdet har for mennesker, dyr og miljø. Hvilke konsekvenser har egentlig industriell husdyrhold på miljøet?


TEKST: BENTE PUIG

Forruten et liv i fangenskap, bak gitter og lås, og tvilsomme transportforhold, kan dyrehold være en direkte trussel mot miljøet. Fra siloer og gjødselsbinger renner skadelige stoffer rett ut i elver og vann. Norsk korn brukes som dyrefor i stedet for menneskemat, og gjør at vi blir avhengige av import fra utlandet, noe som igjen betyr miljøskadelig frakt i tillegg til sløsing med jordarealer, vann, sprøytemidler og andre kjemikalier.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

En betydelig andel av olje- og energiforbruket i verden går til kjøttindustrien. Halvparten av all nedhugget regnskogsområde brukes som beitemark, og truer dermed regnskog for flere hundre år fremover i tid, skal vi tro miljøforkjemperne. Tall viser at en gjennomsnittlig innbygger i Costa Rica spiser mindre kjøtt enn en gjennomsnitts huskatt i USA. Av hensyn til dyr, miljø og egen helse, velger mange å ta steget helt ut og bli vegetarianere. I følge de som sverger til vegetarkost er det en myte at ”vi trenger kjøtt for å bli sterke”. De vil heller påstå det stikk motsatte fordi animalske produkter inneholder for mye fett og proteiner, samtidig som de er blottet for fiber. Dessuten inneholder kjøtt ofte skadelige stoffer og bakterier som kan forårsake sykdommer hos mennesker.

Det er vitenskapelig bevist at sykdommer som kreft, fedme og hjerteproblemer forekommer sjeldnere hos vegetarianere enn hos andre. Det er kjent at kroppen trenger et rikt tilskudd av vitaminer, fettstoffer, aminosyrer, mineraler og sporstoffer for å holde seg frisk. I vegetabilske matvarer forekommer stoffene i rikt utvalg. Mange tror at vegetarianere lever på ”kaninfor”, men glemmer at det finnes et rikt utvalg av både, nøtter, tørkede frukter, korn, frø og belgfrukter, og kun fantasien setter grenser for hva en kan lage av dem.

La vegetarkost bli et sunt og rimelig innslag i en ellers ”normal” kost, eller ta steget og gjør som Sir Paul McCartney og bli vegetarianer fullt ut. Her finner du hans egen oppskrift på krydret pasta.

SIR PAULs VEGGIE PASTA

Du trenger:
– 1 ss olivenolje
– 1 liten løk, fi nhakket
– 2-3 chili,fi nhakket
– 1 ts tørket basilikum eller 2 friske stilker
– 1 boks hakkede hermetiske tomater
– 1 ss tomatpure
– 500 g penne (pastarør), evt annen pasta
– 2 1/3 dl fl øte
– 115 g revet parmesan
– Nykvernet pepper etter smak
Fres løken blank i oljen. Tilsett chili, fres i 2-3 minutter til. Tilsett basilikum, tomater og tomatpuré.
Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke i ca. 30 minutter.
Kok pasta som anvist på pakken. Ha den i sausen, trekk av varmen og tilsett fløten forsiktig under omrøring. Tilsett parmesanost og sort pepper.

Kilde: Norsk Vegetarforening og NOAH







Leave a Reply

Your email address will not be published.