Kastanjenøtter

«Chestnuts roasted on an open fire», synger Nat King Cole. Vi hører den hvert år, og forbinder den med amerikanske juletradisjoner, peis og kastanjer. Men å riste kastanjer har blitt mer og mer vanlig også i vår kultur. I Spania selges kastanjene på supermarkedet, og hvordan man tilbereder dem er mange.

TEKST: ANITA ASLAKSEN

Kastanjenøtter kommer fra Kastanjetrærne og har vokst villt i Middelhavslandene i minst tre tusen år. Inntil begynnelsen av det 20. århundre var kastanjetrær utbredt også i USA og Canada, men ble så godt som utryddet av en parasitt kjent som Kastanjeparasitten.

Leiebil Spania
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania

I dag finnes minimalt med kastanjetrær i Nord-Amerika og de fleste kastanjenøtter blir importert fra Europa og Korea. I spanske supermarkeder kan kastanjenøtter kjøpes i nett og i løsvekt i høysongen som er fra oktober til desember.

Det er vanskelig å se på nøtten om den er frisk eller ikke, men kjenner du på den skal det være litt tyngde på den og skal ikke lage lyd når du rister på den. Du kan allikevel være uheldig å få noen med mugg inni eller som er harde eller delvis harde i fruktkjøttet.

Det er flere måter å tilberede kastanjenøtter på. De kan blant annet ristes, kokes eller lages puré av. Den mest vanlige tilberedelsesmåten er å riste dem enten i ovnen eller i stekepannen. Snitt et kryss på den flate siden av nøtten og stek i stekepannen på medium varme, gjerne med litt olje. Når skallet begynner å krølle seg litt, er de ferdige. De kan også ristes i ovnen på 220 grader i ca. 15 minutter.

Ved begge tilberedningsmåtene spises nøttene rett fra skallet mens de ennå er varme. Noen velger å koke kastanjenøttene. Det er viktig at man også her snitter et kryss på den flate siden. Kok bare fire nøtter om gangen. Etter ca. to minutter begynner skallet å krølle seg bakover. Ta nøttene ut av kjelen og la dem renne av.

Kastanjepuré kan være godt tilbehør til mat og smaker kjempegodt til sjokolade. For å lage puré skal kastanjene kokes på middels varme i ca 45 minutter. La nøttene renne av, fjern overflødig skall og mos dem med stavmikser. Bruk kokevannet til å jevne ut blandingen.

Kjøpe eller selge bolig i Spania?
På boligportalen Allpropertiesspain.com kan du finne drømmeboligen du er på jakt etter i Spania. Portalen gir deg oversikt over hvilke boliger som er til salgs og utleie i hele Spania. Alle spanske boliger på et sted. Skal du selge bolig i Spania, kan du selge boligen privat eller gjennom en registrert eiendomsmegler helt gratis. Sjekk selv på www.allpropertiesspain.com




Takk for at du deler

    En kommentar til “Kastanjenøtter RISTET ELLER KOKT”

    1. Brian Summer says:

      Kastanjene kan også legges I vedovnen I glørene. De er ferdig når noe av skallet er blitt litt "kullaktig".

    Gi en kommentar