Kaffens historie i Spania

Året 1980 markerer et før og etter i kommersialiseringen av kaffe i Spania. Fem år etter diktaturet ble forbudet mot salg av malt kaffe opphørt. Her tar vi for oss alt du trenger vite om kaffens historie i Spania.

TEKST BENTE PUIG

Frem til 1980 ble kaffen regulert av den spanske Transport og Forsynings-kommisaeren CAT (Comisaría de Abastecimientos y Transportes). Denne organismen hadde også ansvaret for kvalitetsstempling, samt innkjøps- og utsalgpris på kaffebønnene i Spania. Salg av malte kaffebønner i pakker var strengt forbudt, likeså blandinger av ristede og ikke-ristede bønner.

Kaffens historie i Spania

I 1980 ble kaffen en fri handelsvare i Spania. Det ble nå lov å selge malt kaffe. Kaffebønner ble solgt til lokale kaffebryggerier, og kommersialiseringen begynte så smått å bre seg i det ganske land. Dog var forpakningene ikke særlig gode, og beskyttet ikke kaffen mot luft, lys og fuktighet. For at kaffen ikke skulle bli dårlig ble det nødvendig med hyppigere utlevering og større forsiktighet under transport. Dette førte igjen til lavere økonomisk gevinst, og kaffen ble derfor ikke den helt store forbruksvaren.

Nye teknologier ble utviklet for å konservere kaffen bedre. Det var først da vakumpakket kaffe kom på markedet at det ble sving på kaffeindustrien i Spania. I dag konsumeres årlig 170.000 tonn kaffe i Spania, eller 3,9 kilo per hode. Dette tilsvarer 24.140 millioner kopper, eller 599 kopper per hode. 58 prosent konsumeres hjemme, mens resterende 42 prosent drikkes på serveringssteder. 3,9 kilo kaffe per hode høres mye ut, men de som drikker aller mest kaffe i Europa er finnene med 9,8 kilo per innbygger.

I Spania finnes 80.000 kaffeautomater som til sammen serverer/produserer 7000 tonn
kaffe årlig. Det finnes om lag 300.000 serveringssteder som serverer kaffe i Spania. Ved servering bør kafen holde en temperatur på 80-85 grader, og serveres innen en halvtime.

Oppbevaring av kaffe

Når kaffebønnen brennes, dannes et overtrykk av karbondioksyd. Overtrykket utliknes allerede etter 5-6 timer, og det er derfor veldig viktig hvordan kafen pakkes og oppbevares. Kaffen skal komme i minst mulig kontakt med luft. Derfor er det viktig at den oppbevares i originalemballasjen, som er laget for å holde luften ute. Du kan gjerne putte kafeposen i en lufttett boks, uten å fjerne originalposen. Blir kaffen utsatt for luft, vil den harskne og miste smak og aroma. Kaffen kan også trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer. Åpne derfor ikke flere poser enn du skal bruke innen kort tid. Kjøper du kvernede kaffebønner fra kaffebutikk, skal denne kaffen brukes raskere enn annen type kaffe, da den allerede har vært utsatt for luft. Uåpnet kaffe skal oppbevares tørt og kjølig.

Kaffen smaker vondt, hva er galt?

Dersom kaffen smaker vondt, kan det skyldes mange ting. Er den oppbevart feil, kan dette gi vond smak. Det er sjelden at kaffen i seg selv er problemet. Ofte kan det skyldes:

1. Dårlig renhold
Avleiringer i rør, tappekraner og beholder. Sørg for skikkelig og regelmessig rengjøring.

2. Feil dosering
For mye eller for lite av enten vann eller kakfe. Sjekk at riktig mengde kafe brukes (60 gram per liter), og at maskinen avleverer den mengde vann som er oppgitt. Dette kan du sjekke ved å måle det vannet som renner ut.

3. Feil malingsgrad
Bruker du for fin malingsgrad blir kaffen besk og bitter. For grov malingsgrad gir tam og tynn kaffe. Husk at malingsgraden skal tilpasses den tiden maskinen bruker på å avlevere vannet. Jo lengre tid, desto grovere malingsgrad. Jo kortere tid, desto finere malingsgrad.

4. Ujevn kafeseng
Hvis kaffesengen ligger skrått, vil noe av kafen få mindre kontakt med vannet. I verste fall kommer den aldri i kontakt med vannet. Da blir kaffen tynn. Sjekk alltid at kaffen ligger pent og jevnt. Dette justerer du lett ved å riste litt på filteret.

5. Feil temperatur på vannet
For varmt vann gir bitter kafe. For kaldt vann gir tynn kafe. Sjekk temperaturen ved å holde et termometer under vannstrålen ved utløpet. Vannet skal være mellom 92°C og 96°C.

6. For lite kafe i forhold til maskinens kapasitet
Du må aldri lage mindre enn 3/4 av maskinens kapasitet. Lager du mindre, blir kontakttiden for kort og kaffen blir tam i smaken. I noen tilfeller vil også høyden på kaffesengen være for lav, slik at vannet renner igjennom uten å være i særlig kontakt med kaffen.

7. Vannet
Dårlig vannkvalitet kan sette en bismak på kaffen. Bruk alltid kaldt vann fra springen. Aldri lunkent eller varmt, eller vann som har stått en stund.

Helsen

Vi hører ofte advarsler mot å drikke kaffe, at enkelte grupper mennesker bør moderere forbruket. Sant nok dersom man har hjerteproblemer eller er ømfintlig for koffein. Det er kjent at fettstoffene i kaffe kan høyne kolesterolnivået i blodet, som igjen kan føre til hjerteproblemer, dersom disse ikke blir filtrert bort. Pulverkaffe eller kaffe tilberedt på kaffetrakter eller filtrert manuelt høyner ikke kolesterolnivået i blodet i særlig grad. Derimot har kaffe laget ved kokemetoden (uten filtrering) vist seg å øke blodkolesterolet.

Kaffe tilberedt i presskanne inneholder også små mengder av fettstoffene som kan høyne blodkolesterolet, da denne måten å tilberede kaffe på kan betegnes som en ”avansert kokemetode”.

Nyere studier, både i Finland og England, viser at moderat kaffeforbruk på opptil 6 kopper om dagen ikke øker risikoen for hjerte/karsykdommer eller slag. Forskning har også vist at koffein ikke forårsaker bemerkelsesverdige uregelmessigheter i hjerterytmen hos vanlig friske mennesker. Det forverrer heller ikke tilstanden hos de som har hatt hjerteinfarkt. Imidlertid, alle som har hjertesykdommer og som er spesielt ømfintlige for koffein, bør konsultere sin lege om mengden kaffe man bør drikke.
Kilde: Norsk Kafe Informasjon

Leave a Reply

Your email address will not be published.