Julefeiring i Spania

“Julen starter jammen tidlig i år”, tar vi oss i å si når vi ser turrónes og julepynt på carrefour allerede i slutten av oktober. Julen har for lengst blitt en handelstandens melkeku, men det rene og genuine finnes fortsatt i solens land.

Tekst: Bente Puig

Tradisjoner og kulturforskjeller er utvilsomt tilstede for oss nordmenn i utlendighet. Mens ribba godgjør seg i ovnen, og surkålen putrer friskt i gryta, raser reklamekampanjer for angulas og kjempereker over tvskjermen. Sølvguttene synger julen inn over radioen, Glade Jul klinger vakkert i øret.

Bytter man over til spansk kanal synges julen inn av foreldreløse barn, vakre barnestemmer, men noe monotont! Her er det hverken Noche de Paz eller Campana sobre Campana, de synger tallkombinasjoner. “El Gordo” skal trekkes. Nå er julen virkelig i gang i Spania.

Julestemning i Spania

Julestemningen lar ofte vente på seg i Spania. De som er vant til nypudrede gran trær, istapper og frostrøyk, får nok litt problemer med å finne julestemningen under palmesus og 20 varme. Ikke før kvelden kommer kan man finne en antydning til velkjent jul når gatebelysningen tennes og bygninger lyses opp med girlandere formet som julenisse og bjeller. Mørket har senket seg i stille lunder, og gradestokken viser kjølige 10 grader. Best å få svingt på seg skjerfet og la frostrøyken stå til, det er jul!

El belén

Et viktig symbol i spansk julefeiring er de utallige julekrybbene som stilles ut på torgplasser, i butikkvinduer og i de tusen hjem. Krybbene er ofte veldig forseggjort, og består gjerne av hele landsbyer med små detaljerte hus og figurer.

Hovedpersonen selv ligger i krybben og venter på de tre vise menn. I mange byer arrangeres konkurranser om hvem som har laget den fineste krybben, og andre byer lager levende krybber med forestilling på selveste julaften. Alt gjøres så realistisk som mulig med kvinnelige og mannlige skuespillere, barn og husdyr som esler, sauer og gjeiter. Spektakulære kulisser sørger for en realistisk setting.

Tapas på julaften

En jul uten snø går nesten ikke an. Men tenk deg en jul uten ribbe….! Så tro er vi mot våre tradisjoner at den spanske supern tilbyr ferdig oppkuttet svineribbe. Selv pinnekjøtt får man kjøpt, såvel som surkål og rødkål. Er det noen sak? Vi trenger ikke inkorporere hverken kjempereker eller tapas, men er du av de vågale typen kan du fint kombinere norske og spanske julemattradisjoner.

Hva med en lett blanding av tapas til forrett? Og glem for all del ikke kjemperekene! For aller best smak skal disse stekes i stekepanne, og deretter helles grønn saus over (olivenolje, salt, persille og hvitløk kjørt i stavmikser).

Som i Norge er julaften en dag der også den spanske familien samles for å spise middag sammen. Middagen består, som sagt, av tapas. I timesvis kan spanjolene sitte med sin fingermat inntil hovedretten blir servert, ofte en kjøtt- eller fiskerett.

Hovedretten varierer noe fra region til region, og fra familie til familie. Mange spiser fårekjøtt, andre spiser kalkun eller sjømat som krabbe, hummer og fisk. Som prikken over i´en serveres en god porsjon polvorones, marsipan og turrón til dessert.

Gode og mette går familien samlet direkte fra julebordet til midnattsmessen “Misa del Gallo” for å markere Jesu fødsel. Klokken 24.00 kimer klokken over kirkeplassen i hver eneste lille landsby i det ganske land. I et røkelsesfylt kirkerom trenges det om plassen mens presten fyller på med åndelig føde som avslutning på julaften.

Første juledag

Navidad betyr romjul, og starter den 25. desember. Den spanske familien samles på nytt til middag. For barna er dette en spennende dag. har de vært snille kommer “Papa Noél” på besøk med sekken full av gaver. Julenissen er en nyere tradisjon i Spania, og er nok ikke så fremtredende i julefeiringen som i andre europeiske land. De Hellige tre Konger er fortsatt de viktigste i spansk jul. I mange familier får barna gaver både på julaften og på De Hellige tre Kongers aften 6. januar.

De uskyldiges dag

Den 28. desember er helligdag i Spania, og kalles for “El Día de los Santos Inocentes”. Helligdagen har et uhyggelig opphav, da opprinnelsen er feiringen av Herodes blodsgytende barneslakting. Til tross for blodig opprinnelse er det i moderne tid rom for spøk og moro. Denne dagen er som vår egen “aprilsnarr”. Folk undres over streker fra familie, venner og fjernsynsprogrammer.

De Hellige tre Kongers Dag

Dagen er en forventningens dag for de minste. Dagen starter med den sedvanlige Roscon de Reyes, en kremfylt hvetekrans dekorert med kandisert frukt. Inne i kaken finnes den en bønne og en konge. Den som er så heldig å få kongen blir konge for en dag. Stakkaren som får bønnen må betale kransen neste år.

Baltazár, Gaspár og Melchor er hovedpersonene når det arrangeres Cabalgata de Reyes i byen om kvelden den 5. januar. Det er denne kvelden De Hellige tre Konger kommer langveisfra, ridende på sine kameler med gull, myrra og røkelse som gaver til Jesus-barnet. For å ønske velkommen de vise menn, som de også blir kalt, har barna satt ut vann og småkaker til kamelene. Og for å vise sin takknemlighet deler de vise menn ut godterier og leker til barna.

Opptoget er forseggjort med kavalkader og fantastiske kostymer. Barna går velvillig til sengs denne kvelden, i håp om at de vise menn kommer med gaver i løpet av natten. Her er det om å gjøre å stå opp så tidlig som mulig neste morgen, det trettende dag jul og gaveutdeling!

Takk for det gamle

Nyttårsaften, eller Nochevieja (den gamle kvelden), feires på forskjellige måter. I Norge fyrer vi opp raketter, spiser kalkun og skåler i Champagne mens mobilnettet ligger nede for telling. De siste årene er det bakkefyrverkeri som teller, da rakett på “stilk” er forbudt. Millioner av kroner fyres av denne kvelden som takk for det gamle.

I Spania spises rundt 550 millioner druer de siste tolv sekundene av året. Madrids innbyggere legger turen til Puerta del Sol for å se på klokkeslagene, mens resten av landet følger nøye med på tv-kanalenes visning fra Madrid. Før det hele starter skal man ønske seg noe. Klarer man å spise ´en drue per klokkeslag frem til kl. 24.00 vil ønsket gå i oppfyllelse. Har man ikke ønsket seg noe, men klarer utfordringen, vil man velsignes med lykke de neste tolv månedene. deretter fortsetter festen ut i de små timer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.