Isbiten et risikoprodukt – Ta forholdsregler

Isbiten er i utgangspunktet ikke et helsefarlig produkt, men dersom den ikke lages på riktig måte kan det få store helsemessige følger.

Tekst: Bente Puig

I Spania bruker vi isbiter stort sett hele året, med høysesong på somme¬ren. Isbitene fås kjøpt i store poser på supern og på bensinstasjonen. Stort sett er de godt pak¬ket, laget på rent vann og helt ufarlige. Men al¬likevel skal man være litt oppmerksom ved anskaf¬felse av isbiter, og særlig om du lager isbitene selv hjemme. De kan forår¬sake matforgiftning.

Leiebil Spania
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania

Ved kjøp: Sjekk at posen er hel, og ikke har rifter eller åpninger. På den måten kan man være sikker på at isbitene er laget ved fabrikk med sikre helsemessige ru¬tiner. Isbit-fabrikkene er underlagt strenge regler for hygiene.

Hjemmelaget: Først og fremt er det viktig at selve isbitformene er rengjort. Den beste måten å få de ordentlig rene på er ved å kjøre dem i oppvaskmaskinen. For å lage isbiter anbe¬fales ikke å bruke former som er brukt til andre ting da de kan ha organiske rester og skitt som kan forurense isbitene. Og selvsalgt skal man bruke rent springvann til å lage isbitene.

I bruk: Når du har kjøpt isbiter er det viktig å tørke av posen før du åpner den. Ved restau¬rantbesøk er det van¬skelig å ha kontroll på de hygieniske forholdene. Ser du urenheter i glass eller isbit, bør du sende glasset tilbake.

Sykdommer som kan oppstå
Is lages av vann, en sus¬tans som har fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper som gjør det unikt. Forurensning er ansvarlige for ubalan¬sen, kvaliteten og sik¬kerheten i vannet. Hvis vannkvaliteten er dårlig, kan det utvikles patogen¬er da frysing av vannet ikke bryter ned disse. De vanligste patogenene og sykdommene som følge av disse: Salmonella (Ti¬foidea feber), Shigella (Shigellosis), Salmo¬nella (Salmonelosis), E. coli (Magekatarr), Virus Norwalk (Diarre), Virus Hepatitis A (Smittsom Hepatitis), Poliovirus (Poliomielitis), Entamoe¬ba histolytica (Dysenteri), Giardia lamblia (Giardia¬sis).

Vann i utlandet
Når man er på reise i an¬dre land, er vannet noe som opptar oss, og som
bør oppta oss. Ikke alt vann som kommer ut av springen er rent drikkev¬ann. Derfor bør man ta visse forholdsregler.

– Ikke bruke isbiter som man ikke vet hvor kom¬mer fra. De kan være forurenset med bakterier som vår bakterieflora ikke er vant med, og man kan lett få magekatarr.

– Drikk kun flaskevann
Hvis man må bruke springvann, kan det være lurt å koke dette i et par minutter før bruk for å unngå patogener.

De sikreste matvarene når man er på utenland¬sreise er varme retter, frukt du skreller selv og fabrikkpakkede matvarer. Matvarer man skal være forsiktig med: salater, sjømat, is, lite stekt kjøtt og fisk, da disse matva¬rene inneholder vann.

De sikreste drikkevarene er flaskevann, brus, fabrikkpakkede drikkevarer, varm te og varm kaffe. Springvann som ikke er kokt, isbiter og naturlig fruktjuice tilhører risik¬ogruppen av drikker man bør unngå på reise i ut¬landet.

Kjøpe eller selge bolig i Spania?
På boligportalen Allpropertiesspain.com kan du finne drømmeboligen du er på jakt etter i Spania. Portalen gir deg oversikt over hvilke boliger som er til salgs og utleie i hele Spania. Alle spanske boliger på et sted. Skal du selge bolig i Spania, kan du selge boligen privat eller gjennom en registrert eiendomsmegler helt gratis. Sjekk selv på www.allpropertiesspain.com

Kilde: 20minutos
Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler