Hvitløk som medisin

I disse tider med forkjølelse og influensa er hvitløken ekstra god å ty til. Hvitløken har i mer enn 5000 år vært brukt som middel for å dempe symptomer på denne typen lidelser. I dag har vi rimelig sikre holdepunkter for å kunne si at hvitløken hemmer utviklingen av virus samt virker bakteriedrepende. Hvitløken inneholder også blant annet vitamin C, vitamin B6 og kalium. Hvitløken har en svært gunstig virkning på hjerte og blodomløp, i tillegg til at den er kreftforebyggende.

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Spansk hvitløk

La Mancha er ikke bare kjent for gode viner, men også for sin gode hvitløk. De er lilla i skallet og utmerker seg med sin intense aroma i både duft og smak. Nå når høstvinder setter inn er det godt å vite at hvitløken er den beste medisin både forebyggende og helbredende. Hvitløken har dokumenterte bakteriedrepende egenskaper og ingen ting er vel bedre enn å kunne spise medisin som smaker så godt.

Hvitløken dyrkes i store mengder i La Mancha. De har Spanias eneste DO (Denominacion de origen) for hvitløk. Det finnes også mange andre gode hvitløker på markedet, men se likevel etter de ferske og saftige variantene.
Hvitløk er et utmerket immun-stimulerende middel og er sammen med solhatt en av de mest brukte urtene. Vi vet at hvitløk er beskrevet som medisin allerede for 5000 år siden. Louis Pasteur oppdaget i 1858 hvitløkens antibiotiske egenskaper. Albert Schweitzer brukte hvitløk til behandling av amøbedysenteri i Afrika. Under andre verdenskrig ble tusenvis av liv reddet ved å bruke knust hvitløk på sår for å beskytte mot infeksjoner.

Hvitløk og lukt

Når cellene i hvitløk skades ved knusing eller tygging frigjøres enzymet alliinase. Dette trigger dannelsen av svovelforbindelsen allicin som når den omdannes i fordøyelsessystemet blir til allyl-metalsulfid. Denne komponenten klarer ikke kroppen å bryte ned og over til blodstrømmen. Derfor kvitter kroppen seg med denne luktende substansen gjennom avføring, tarmgass, lunger og hud. Frisk persille kan motvirke hvitløkslukten.

Hvitløken inneholder stoffer som hemmer vekst av skadelige bakterier, sopp, virus og innvollsorm. Høyt innhold av svovelkomponenter og allicin gjør at hvitløk virker som antibiotikum uten å skade nødvendig bakterieflora i tarmkanalene.

Hvitløk til medisinsk bruk

• Hvitløk er appetittvekkende, hemmer gjæring i tarmen og forbedrer næringsopptaket. Hvitløken er gunstig ved mye tarmgass, kvalme, oppkast, kolikk og generelt dårlig fordøyelse. Den antiseptiske virkningen renser lever og fordøyelsessystemet og bidrar dermed til bedre generell helsetilstand.

• Nyere forskning har vist at hvitløksaft kan drepe eller dempe veksten av mer enn seksti sopparter og over tjue bakteriearter, deriblant noen av de mest hissige. Forskningen viser også at hvitløken er effektiv også overfor bakteriestammer som var blitt resistente mot et eller flere av de vanlige antibiotiske stoffene.

• Når det gjelder soppinfeksjon er hvitløk ofte mer effektiv enn vanlige soppmidler. Hvitløksaften er ellers effektiv mot en rekke virussykdommer.

• Hvis du tygger rå hvitløk kan det forhindre infeksjon i munn, hals og mage. Det hemmer også formeringen av skadelige bakterier og parasitter i fordøyelses systemet.

• Rå hvitløk er bra mot hoste, forkjølelse og bronkitt. Det både forebygger og gjør at man blir raskere frisk om man allerede er syk. På grunn av den slimløsende effekten til hvitløken vil den bidra til å åpne luftveiene, og dermed lindre pustebesvær hos astmatikere.

• Undersøkelser har vist at dersom ammende kvinner som spiser et par fedd hvitløk om dagen vil babyen ligge lenger ved brystet, suge bedre og spise mer.

• Hvitløk kan fremvise en viktig immunstyrkende og krefthemmende virkning.

• Hvitløk er en kraftig antioksidant og bidrar til å hindre at kroppens celler blir skadet av frie radikaler.

• Hvitløk har vært brukt til behandling av diabetes.

• Kliniske undersøkelser har vist at hvitløk kan senke verdiene av LDL kolesterol med 10-20 % og triglyseridene med omkring 15 %, mens mengden av det gode kolesterolet øker. Dette reduserer dannelsen av plakk i blodårene og øker blodets evne til å løse opp blodpropper. Hvitløk hindrer også at det blir dannet fibrin i blodet. Det er blant annet dette stoffet som er har skylden for at blodplatene kleber seg sammen. Hvitløk bidrar dermed til å hemme sammenklebingen av blodplater, og minsker med det risikoen for hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer.

Hvitløk tips:

• Kur mot brystbetennelse for ammende kvinner: Noen dråper Echinaces tinktur med tre fedd knust hvitløk og 4-5 dråper gulrotsaft. Drikk en kopp av denne blandingen hver annen time.
• 1-2 fedd hvitløk om dagen er nok til å forebygge mot forkjølelse og influensa.
• Kur som raskt lindrer luftveisinfeksjoner: Hakk flere fedd hvitløk i småbiter og dekk det med honning og la det stå 2-3 timer. Ta litt av denne blandingen med skje med korte mellomrom gjennom dagen, kan også dempe feber.

5 thoughts on “Hvitløk som medisin

  • November 27, 2012 at 5:16 pm
    Permalink

    Jeg gir vel blaffen I om det oser litt hvitløk av meg nå og the. For så mange helsegevinster denne lille saken har er jo helt utrolig! 6 fed til laksemiddag I dag… Namnam!

  • November 27, 2012 at 5:18 pm
    Permalink

    Jeg gir vel blaffen I om det oser litt hvitløk av meg nå og da, for så mange gode fordeler denne lille saken har er bare helt utrolig. Prøv 6 fed om dagen over lang tid og du vil merke det 🙂

  • November 27, 2012 at 5:19 pm
    Permalink

    og så er det jo bra mot vampyrer også hehe 🙂

  • November 27, 2012 at 8:20 pm
    Permalink

    ja..du får holde pusten når du nærmer deg vannkanten..så ikke aura svømmer til danmark..ja, hvitløk er godt! Ja til SØ i grimstad.

  • November 27, 2012 at 8:29 pm
    Permalink

    hahaha =) Fått no SØ i det siste du?

Leave a Reply

Your email address will not be published.