Hold øye med føflekkene dine

Føflekkreft og annen hudkreft har økt dramatisk de siste 10-årene. Spesielt stor er økningen for dem over 60 år, som også stadig eksponerer seg for mer sol. Norge ligger på topp i verden når det gjelder antall tilfeller av føflekkreft per innbygger, etter Australia og New Zealand, Sveits og Danmark.

Tekst: Kreftforeningen

Hovedårsaken er solvanene våre. Vi har mer ferie og fritid enn før, og nordmenn i alle aldre reiser stadig mer til spania og andre steder med sterk sol. Også antall som bruker solarium har økt.

– Dette er en lite attraktiv ledelse å ha, mener generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. – Det positive er at mange tilfeller av hudkreft kan forebygges. Vi både kan og bør nyte sola – dette handler ikke om å skulle unngå sola helt, men å begrense solingen og spesielt unngå å bli solbrent. Dessuten å følge med på forandringer i huden.
Følg med, hvis en føflekk skiller seg ut fra de andre du har.

Fordi huden hele tiden er i forandring er det viktig å holde øye med endringene, og legge merke til føflekker som skifter farge eller fasong. Det er normalt å ha føflekker. Noen har få, mens andre har mange. Frem til vi er i 30-40 årsalderen er det vanlig at føflekkene kan vokse til omtrent 5 mm størrelse, mens andre føflekker forsvinner helt.
En god huskeregel er å følge med, hvis en føflekk ikke ligner de andre du har. Det kan være en føflekk som
• vokser eller endrer form
• som endrer farge, spesielt til svart
• som klør eller blør
• som danner et sår som ikke vil gro.

Føflekkreft kan oppstå enten i en ny føflekk, eller i en du har fra før, og i sjeldne tilfeller i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler. Hvis du merker slike forandringer er det viktig å gå tidlig til legen. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem på alvor. Du finner mer informasjon om dette på kreftforeningen.no.

Solbeskyttelse er viktig hele livet

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Ved å begrense hvor mye tid vi er i sola og beskytte oss så vi ikke blir solbrent, kan vi minske risikoen betydelig.
Får vi for mye UV-stråler på huden påvirkes pigmentcellene, og det kan bli skader i arvestoffet i hudcellene. Barn, ungdom og de som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse. For dem som har føflekkreft i familien er solbeskyttelse spesielt viktig.
– Solbeskyttelse er viktig for alle, også for eldre. Jo mer vi har vært i sola, desto større er risikoen for solskader og hudkreft, sier hudlege Ingrid Roscher ved Rikshospitalets hudavdeling. Hun forteller at mange kommer sent til hudlegen fordi de håpet at det ”lille såret” ikke var noe å bry seg om eller at det skulle gå over.

Kraftig økning også av annen hudkreft

Basalcelle– og plateepitelkreft er mindre alvorlig hudkreft enn føflekkreft, men kan være plagsomt og kreve mye behandling. Slik hudkreft kommer ofte i ansiktet og andre områder som har vært mye i sol. Basalcellekreft kan føre til store sår hvis den ikke behandles i tide. For å få et bra kosmetisk resultat av behandlingen er det derfor viktig å komme tidlig til behandling. De vanligste symptomene er:
• sår i huden som blør lett og ikke gror
• rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag
• misfargede knuter i huden som vokser
• eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt
Hvis slike symptomer varer over 6-8 uker, bør du kontakte lege.

Hudkreft deles inn i tre hovedgrupper:

Føflekkreft

Rundt 1500 personer i Norge får hvert år føflekkreft (malignt melanom). Dette er den alvorligste formen for hudkreft. Blant de som er 25-49 år er føflekkreft den nest vanligste kreftformen. Antall tilfeller øker, spesielt blant de over 60 år. 338 døde av føflekkreft i 2010.

Plateepitelkreft

Kan i sjeldne tilfeller spre seg, hvis den ikke behandles. 1536 tilfeller i 2010. 50 døde i 2010.

Basalcellekreft

Den minst alvorlige hudkreftformen, som flest får. Antall tilfeller i Norge er ukjent fordi det ikke meldeplikt av denne krefttypen, men kan være rundt 20 000 tilfeller per år.

Solvettreglene:

1. Ta noen pauser fra sola mellom klokken 12 og 15 – unngå å bli solbrent
Nyt sola, men husk at både å bli solbrent og mye soling søker risikoen for hudkreft. Det fremskynder også rynker og pigmentflekker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller
Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Solbeskyttelse er viktig hele livet. Barn, ungdom og de som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15
Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en hel kropp.

4. Unngå solarium – det øker risikoen for føflekkreft
Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år eller som har lys hud. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling. 1.7.2012 ble det 18-årsgrense i solarier. Fra 1.1.2014 vil det også være et krav at solarier er betjente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.