Glutenfritt kosthold i Spania

Cøliaki eller ‘gluten-allergi’ som det også går under, er en av de mest omtalte sykdommene nå til dags – på TV, i ukeblader, i aviser og på internett. En ubehandlet ‘cøliaker’ er en person som har skadede tarmtotter i tarmslimhinnen. Denne skaden oppstår ved inntak av gluten og det medfører at evnen til å suge opp næringstoffer reduseres betraktelig. En ‘cøliaker’ tåler ikke inntak av diverse kornsorter som inneholder gluten. ‘Cøliaki’ som sykdom kan aldri bli helbredet, men diagnoserte personer kan unngå smerter og symptomer ved å endre kosthold og livsstil til glutenfritt; nærmest mel- og kornfri diett. Til tross for dette vil ‘cøliakere’ fremdeles kunne spise like godt som alle andre; brød som kaker.

Tekst/Foto: Hege Wahl Aune

Hva er gluten? Gluten er en blanding av to proteiner: ‘gliadin og glutenin.’ Gluten får gjærbakst til å heve og fungerer også som et bindemiddel i deigen. Gluten er naturlig og finnes i nærmest alle konsorter. Gluten kan bli adskilt fra mel ved utvasking og dette tas mer og mer hensyn til idag.

Det regnes med at 1-2% av den norske befolkningen har ‘cøliaki.’ Heldigvis for rammede personer har det kommet mange fantastiske og gode glutenallergi-vennlige produkter på markedet. Ja, utvalget har blitt så stort at det nå gjenstår å prøve seg frem til de beste produktene.


Hvilke typiske produkter finnes det gluten i?
Det finnes gluten i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre er naturlig glutenfritt, men kan forurenses gjennom landbruksproduksjonen. Alle typiske ‘butikk-produkter’ som inneholder mel av korn inneholder gluten er: alle brød og bakevarer, kjeks, pasta, diverse suppeposer- og sauser, frokostblandinger, knekkebrød, øl, kaker, pizza.

Mel av mais, ris, hirse og bokhvete inneholder ikke gluten. Sørg for å spise havren som er vasket og merket glutenfri.

Hvordan finner jeg ut om produkter inneholder gluten?

Det som er viktig for ‘cøliakere’ er å alltid finne ut om matvarenes ingredienser. Ofte kan det stå små advarsler på innholdslisten: «Kan inneholde spor av gluten.» På spansk blir dette: «Puede contener trazas de gluten,» og på engelsk: «May contain traces of gluten.»

Det man skal se etter er det lille ordet: «Glutenfri.» «Sin gluten». «Gluten-free.» eller det internasjonale symbolet for glutenfritt. Det kan være veldig lurt å lære seg hva alle kornsortene heter på spansk og engelsk.

Hvor finner jeg glutenfri produkter i Spania?

Uansett land eller sted skal man som ‘cøliaker’ satse på rene produkter: kjøtt uten marinade/krydder, hjemmelaget brød, saus eller supper laget fra bunnen av, salater, frukt – og grønt. Alt som er naturlig og lite behandlet er bra!

Spanjolene har vært en av de beste i mange år på merking av sine varer. Hos matvarekjeden ‘Mercadona,’ er 95% av deres produkter merket glutenfritt. De har i tillegg kjøpt inn glutenfri kjeks og kaker, baguetter og brødvarer, glutenfri pizza, diverse pasta, mel og frokostblandinger. ‘Mercadonas’ glutenfri produkter er produsert av kjeden selv, de er sikre å spise, i tillegg til godt utvalg til lav pris.

En annen matvarekjede som har hengt seg på helsebølgen er ‘Mendoza’. I tillegg til sine europeiske og skandinaviske importvarer har de også satset på å tilby et lite allergivennlig sortiment. Her finner man også de typiske glutenfri produktene som kaker, brød, frokostblandinger og kjeks. Disse produktene er importvarer av svenske og italienske kjente allergi-vennlige merker og derfor mye dyrere. De tilbyr også glutenfri varer fra norske ‘Toro,’ så det er mye å velge i mellom, men til noe høyere pris.

Det største allergi-vennlige utvalget i Spania finner man hos den internasjonale matvarekjeden ‘Carrefour i Spania.’ Der finnes glutenfri varer så langt øye rekker. ‘Carrefour’ produserer nærmest alle varene selv og de er testet av ‘cøliakere’ før lansering. Uansett hva man skulle trenge, finnes det på ‘Carrefour.’ De tilbyr også i tillegg til sine varer, et rikt utvalg av importvarer. Prisene på varene er desverre høye, så man må regne med å punge ut ekstra for sin sunne og trygge mat.

Tilbake til lokale områder: Et par antall bakerier rundtom på Costa Blanca baker glutenfritt brød ved forespørsel. Dette varierer mye, p.g.a. skiftende antall kunder og lite kjennskap til ‘cøliaki’ og det glutenfrie markedet. De fleste bakeri kan også bestille glutenfri produkter. Her er det bare å ta kontakt med ditt nærmeste bakeri.

Hvorfor er glutenfritt dyrere?

Importerte glutenfri varer er dyrere nettopp fordi de er importerte. Det skal betales frakt, toll og moms av varene og det gjør at butikkene som importerer må sette opp prisene. En kan si seg enig i at dette kan virke urettferdig ovenfor alle rammede, men man kan jo imellomtiden trøste seg med at denne type mat er medisin og at man ikke kan leve uten.

Er man norsk statsborger kan man ved diagnosert ‘cøliaki’ søke månedlig støtte fra NAV til å dekke matutgifter. Dette må man ta kontakt med sitt lokale NAV kontor om.

Finnes det restauranter som serverer glutenfritt?

Det finnes absolutt restauranter som serverer glutenfritt. Er man usikker på hvordan man skal fortelle servitør/kokk om sine matallergier, lønner det seg å sette seg ned å skrive en liten lapp med hvilke ingredienser man er allergisk mot, oversatt til engelsk og spansk. Gi så lappen til servitøren eller kokken og spør om hva de kan tilby av retter uten disse ingrediensene.

For eksempel serverer Fastfood kjeden ‘McDonalds’ glutenfri hamburgere og sauser. Mange kinarestauranter serverer glutenfri nudler og retter. Når man er bevisst på sykdommen, må man bare lokalisere hvor og hvem som serverer glutenfrimat.

Hvordan kan jeg finne ut om jeg eller noen i familien min har cøliaki?
Ved mistanke om ‘cøliaki’ må man kontakte sin lege/fastlege snarest. Denne tarmsykdommen kan være smertefull og svært ubehagelig og er ikke noe man bør holde ut med over lengre perioder.

Hvor finner jeg mer informasjon?

For en svært godt oppdatert liste over alle produkter som inneholder gluten, ta en kikk på: www.glutenfri.org. For mer informasjon om sykdommen ‘cøliaki’ se ‘Norsk Cøliakiforenings’ hjemmeside: www.ncf.no. Det finnes mange informasjonssider om sykdommen – finn trygge sider som inneholder informasjon fra leger eller ernæringsspesialister.

Leave a Reply

Your email address will not be published.