Gløgg eller Grogg – typiske juledrikker

Gløgg eller Grogg – oppskrift typiske juledrikker. Julen er ikke bare syv slag, bugnende fat, mat og atter mat. Vi har også drikker som er typisk for julen. Og i egne tradisjoner innlemmer vi gjerne andre lands tradisjoner, spesielt gjelder nok det oss som bor i Spania. Med flerkulturell påvirkning lar vi våre egne tradisjoner utvides.

TEKST: EDNA SOMERSET

Peiskos, kastanjenøtter, rød høyhalset genser og Bing Crosby på stereoen er en stereotyp tanke når vi tenker på den amerikanske juledrikken “eggnog”. Dette er en eggepunsj, som egentlig stammer fra Europa. Det finnes nesten like mange variasjoner av drikken som det finnes innbyggere, og de fleste har sin egen variant. Nedenfor ser du én variasjon, som kan brukes som den er, eller som grunnoppskrift for egne eksperimentelle blandinger.

Eggnog

Til fire personer:
4 egg
75gr melis
1 dl mørk rom
¼ liter fløte
1 muskattnøtt

Pisk egg, sukker og nyrevet muskattnøtt under kraftig omrøring til det blir nesten hvitt, og volumet har blitt tre-fi re ganger så stort. Varm opp fløten til like under kokepunktet og bland dette sammen med rom i eggemassen. Helles i som en tynn stråle under omrøring. Server eggnog i oppvarmede glass. Riv gjerne litt muskattnøtt på toppen.

Grogg

Bakgrunnen for navnet på denne engelske juledrikken er ikke at man blir “groggy” av å drikke den, men navnet har faktisk sin opprinnelse fra en gammel engelsk admiral som ble kalt for Old Grog. “Femten mann på en død manns kiste, hei og hå, en flaske med rom”, kjenner vi fra “Skatten på Sjørøverøya” fra 1883. De litt mer stuerene sjøfolkene i den brittiske flåten drakk også rom, med “half a pint” (2,8dl) som daglig rasjon før frokost.

Admiral Vernon så seg trøtt på denne tradisjonen og innførte en reform som formante at denne rasjonen ble utvannet med fire deler vann, og utdelt i to omganger. Denne admiralen ble kalt Old Grog fordi han alltid gikk med en våpenfrakk av kraftig grogram, et stoff av silke og mohair. Den fortynnede rommen ble kalt grog.

Grogg til fire personer:
3 ss brunt sukker
– 1,5 dl mørk rom, f.eks. Bacardi Gold
– ½ dl nypresset sitronsaft
– ca. 10 kryddernelliker
– et dryss nyrevet muskattnøtt
– 4 kanelstenger

Oppløs sukkeret i litt kokende vann og tilsett rom, sitronsaft, kryddernelliker og muskattnøtt. Rør godt rundt, fordel groggen i fire tykke, varmefaste glass (ca. 20 cl), fyll etter med kokende vann og server med en kanelstang i hvert glass.

Julegløgg

Gløgg har vi gjort til vår egen juledrikk, ekte norsk julegløgg! Dog er det söta bror som bragte drikken til Norden fra Frankrike for 100 år siden. I Frankrike kalles avbrent Cognac for brulot. I Sverige ble drikken kalt for glödgad dryck (glødet drikk), hvorav navnet gløgg. Vi nordmenn kjenner godt til denne juledrikken med kryddersmak. Normalt skal krydderet trekke i tolv timer, men ønsker man en sterkere smak av krydder, kan de gjerne trekke lenger.

Til to liter Julegløgg:
– 2 tørkede pomeransskall
– 2 stk tørket ingefaer
– 1 hel kanelstang
– ½ ss hele nelliker
– 1 ss malt kardemomme
– 2 dl nøytral akevitt
– 2 dl rød eller hvit portvin
– 2 flasker tørr rød- eller hvitvin
– 3 dl sukker

Knekk kanelstang i tre og legg alt krydderet i en beholder med lokk. Hell akevitten over og la blandingen trekke i 12-24 timer, avhengig av hvor krydret du vil ha gløggen. Sil krydderblandingen gjennom et kaffefilter og bland ekstrakten med portvin, vin og sukker i en stor kjele. Varm gløggen langsomt opp. Den må ikke koke! Serveres varm, og gjerne med rosiner og mandler til.

Sitronlikør

– 7 sitroner
– 1 fl aske Vodka
– 7 dl vann
– 700 gr sukker

Skåll sitronene. Tørsk dem, høvle skallet tynt av, og legg sitronene i glass. Hell Vodka over, og la alt trekke i 3 uker. Etter tre uker: kok en lake av vann, sukker og litt strimlet sitronskall, og avkjøl den. Hell den kalde laken i Vodka´en og la væsken trekke i en uke til. Deretter filtreres væsken, og likøren fylles på flasker.

One thought on “Gløgg eller Grogg – typiske juledrikker

Leave a Reply

Your email address will not be published.