Gla´ Golf med Guillem

Ukens bevingede ord: Ikke kjøp ny putter før du har hatt en sjanse til å prøvekaste den.

En pro som har satt spor etter seg.
Alle norske golfere i området, i hvert fall alle de som var med i golfklubben ”Peer Gynt” i de første årene, kan takke Barry Bown for sine fremganger. Man kunne på den tiden ha kalt ham for klubbens ”hoffpro” der han tålmodig hver uke der nede på El Plantio hjalp medlemmene av denne klubben inn i golfspillet mysterier. Så hvor finner vi Barry i dag? Han er nærmere enn mange vet om. D.v.s. dersom man ikke har vært en tur til Las Rejas hvor han er resident pro. Han har mange gode minner fra sin tid med sine norske venner i ”Peer Gynt” som han gladelig deler med oss ute på terrassen i ettermiddagssolen. Når Barry hilser en med ”how are you”, så føler man at han mener det oppriktig, og ikke bare som noe man sier av høflighet. Det er slik han er.

Det er stille her nå på denne tiden av året, så han har tid til en kopp kaffe sammen med oss som ikke kommer for å lære av ham (selv om det kanskje hadde vært lurt), men trene kortspill for egen hånd. For enten man lærer det av en pro, eller prøver på egen hånd, er det alltid noe å forbedre. I golf også. Det er som amerikanerne sier det: ”when you stop getting better, you quit beeing good”.

Bare så synd at norsk er et så fattig språk at vi ikke kan finne en tilsvarende oversettelse. Det låter liksom ikke helt på samme måten når vi sier ”når du slutter å bli bedre, (av)slutter du å være god”. Det er altså her en pro eventuelt kommer inn i våre golfliv. I ”Peer Gynt” hadde man også gleden av Barry’s deltakelse på laget i ”the Costa Blanca News Premiere League” noen sesonger også. Som man kan se av bildet har han nok å gjøre selv en stille ettermiddag på sommeren. Det er ikke bare ”gamlinger” som skal læres opp.

Hva gjorde vi på Østlandet denne sommeren?
Østlandet? Ja, for man kan vel neppe komme lenger øst i dette landet enn her på ”Den Hvite Kysten”? Og akkurat som i Norge, så er det beste været på Østlandet. Så hvorfor ikke? Nå er selvfølgelig ikke sommeren over for oss her i Spania, men dog likevel har ikke alle lesere av Aktuelt Spania den gleden. Derfor kan vi fortelle at kanskje med unntak av en eller annen reise til andre steder i Spania, ble det mye 9-hulls morgengolf. Her nede behøver man som kjent aldri å tenke på hvordan været blir når man skal gjøre en avtale om å spille sammen med andre.

Riktig nok må det bestilles tider for å spille en runde på sommermorgenene også, men morgenspill blir det. Når temperaturen har passert 25ºC klokken 9 på morgene, er en tur i fjellet med bikkjene eller en 9-hulls runde med golf før frokost, ikke å forakte. Tro oss. Det ble en og annen konkurranse også med mulighet for å senke sin hcp. For det er deilig å kunne spille uten ekstra tøy på. Altså ikke noe som holder igjen. Bare å sørge for å holde hodet kaldt i ordets rette betydning. Og det går faktisk an her i Spania også, selv på sommertid når varmen passerer 30 ºC. Varmen til tross, så har vi ikke spilt en eneste runde som ikke har sluttet med stableford poeng over snittet fra hva vi stort sett avstedkommer på vinterstid.

Av bildet som er tatt under årets konkurranse St. Hans aften på Villaitana, fremgår det tydelig at man har lært hvordan holde hodet og kroppen kjølig i noen av de landene man har besøkt. Land som er kjent før sine høye temperaturer på linje med vårt område i sommermånedene. Land som for eksempel Dubai og landene østover.

Er EGA’s hcp system urettferdig?
Egentlig når man tenker på at justeringer foretas etter hver runde, og ikke over tid som for eksempel slik man gjør i USA, så er det ikke bra. I USA gjør man det slik at man tar gjennomsnittet av de beste ti av de siste tjue rundene. Altså får man et snitt av spillestyrken til en hver tid. Og ikke basert på en tilfeldig god dag. I USA får man heller ikke slå ut på en bane, uansett, hvis resultatet fra forrige runde ikke er registrert. Nok om det.

La oss ta en person med hcp 20,0 som på denne spesielt gode dagen i sitt liv scorer 48 stableford poeng. Vedkommendes nye hcp skulle etter hva vi kan se av årets utgave av EGA tabellen, bli 16,0 som tross alt er bedre enn hva det ville blitt med tidligere tabell hvor vedkommende ville fått 13,2 som sitt nye hcp. Sagt på en annen måte, fristelsen for ikke å lever inn kortet er ikke fullt så stor lenger. Noe som altså ikke er mulig å gjøre i USA, men er til de grader mulig i Europa. Men altså et snitt slik man gjør det i USA, vil være det som til enhver tid viser en spillers reelle spillestyrke. Så hvorfor man ikke gjør det på den måten? Tja, som en sa det så treffende: ”livet er egentlig enkelt, det er menneskene som gjør det så forbannet vanskelig”. Når det gjelder Norge og Sverige, så innføres den nye tabellen ikke før i 2013. Så det må vel være dét gjelder for de som spiller med norsk lisens, hvor i verden de måtte spille, eller? Med mindre man lager en ”lokal regel” for 2012. Men så er det kanskje ikke noen forskjell på den forrige og den nåværende tabellen? Eller? Livet for en stakkars golfer blir ikke enklere av den grunn.

Vil det bli flere golfere i fremtiden?
Nå har tendensen gjennom flere år vært at antallet golfere har sunket over den ganske verden, og en av grunnene er at en runde golf på 18 hull, tar for lange tid. Banene og klubbene lider tilsvarende både organisasjonsmessig og økonomisk. Om det går an å gjøre noe med dette har vi ingen formening om, men med den diskusjonen i tankene som vi hørte på en bane forleden, så kanskje dette vil forandre seg. Helt sikkert på sikt. Det vi hørte handlet om Norge og nordmenn sett i en sånn “uten-forlandet- vinkel” som fikk oss til å reagere litt da en sa at “det bare er 4,5 millioner nordmenn, så hadde Gud vært fornøyd med den modellen, ville han helt sikkert ha laget flere”. Da var det en som ilte til med å fortelle vedkommende at “vi er 5 millioner nå”. “Jøss”, sa vedkommende “hvor kom de fra?” Hmmm. Nok om det.

Hørte forleden også at man regner med at antallet nordmenn vil fortsette å øke opp mot 6 millioner. Så Gud har tydelig ikke helt slått seg til ro, og har antagelig tenkt å kompensere for det lave antallet ved å komme med nye modeller. Ingen tvil om at ”Guds veier er uransakelige” skal vi legge denne vinklingen til grunn også. Det kan bli mange nye golfere av det, slik at det store antallet baner kan opprettholdes og til overkommelige priser når antallet vil øke. For det er vel ikke bare de nye modellene av nordmenn som kommer til å øke?

Litt videre om ukens bevingede ord.
Dette for å forklare dette med at man bør prøvekaste en putter før man eventuelt kjøper en. Historien vi avslutter med i sommervarmen er om han som observerte at kameraten hadde fått seg en ny putter, og han spurte: ”ser at du har fått ny putter. Hva skjedde med den gamle?” Vedkommende svarte da litt mutt: ”den kunne ikke svømme – – -”.

Ha en fortsatt god sommer!
Hilsen
Guillem

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.