Finanskrisen blir verre og skilsmissestatistikken synker i Spania

Man skulle tro at ”når krybben er tom, bites hestene”, og folk flytter fra hverandre. Tvert imot viser statistikken av antall skilsmisser i Spania synker dramatisk. Man har rett og slett ikke råd til å skille seg.

Og grunnen er i første rekke problemer med å få solgt felles bolig. Det må mange av de yngre gjøre, fordi de ikke har muligheter til ¨løse ut den andre parten når boligen er sterkt belånt. I tillegg er det selvsagt dyrere å ha to husholdninger i stedet for en. Det fører til at ektefolkene nå strekker seg lengre for å holde ut med hverandre.

Men ifølge en skilsmisseadvokat i Madrid, fører dette ofte til en ny form for samliv, der man bor sammen, ”uten å snakke med hverandre”. Det hører jo ikke så lystelig ut i lengden.

Etter en kraftig økning i spanske skilsmissetall de siste årene, snudde tendensen i fjor, og den er ytterligere forsterket i år. Nå tror man at nedgangen for 2008 vil bli på hele 30 prosent , sammenliknet med i fjor. Samtidig er veksten i spansk økonomi flatet ut helt ned mot null, og arbeidsledigheten eksploderer. I følge enkelte prognoser, ser det ut som om nedgangen i husprisene for Spania generelt, vil bli på rundt 10 prosent i år.

Spania legaliserte skilsmisseprosedyrene i 1981, og den sosialistiske regjeringen gjennomførte nye reformer i 2005, som gjorde skilsmisser enda enklere. Det er ikke bare skilsmisseklare ektepar finanskrisen skaper problemer for. Også voksen ungdom som bor hjemme hos foreldrene venter lengre, med å stifte eget bo. Nå blir det mer og mer vanlig at ”barn” over 30 år fortsetter å bo i barndomshjemmet. Flere og flere kommer også tilbake til mor og far, etter å ha prøvd seg på egenhånd. Vi skal imidlertid huske på at familiebegrepet står sterkere i Spania enn i mange land i Nord- og Sentral-Europa.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania utgave 18 i 2008.

CashBackCard TIPS: Visste du at du kan få Cashback på alt av kostnader på reise, opphold og aktiviteter i hele Spania? Med fordelskortet og Appen Cashback, får du penger igjen av det du bruker på blant annet fly, hotell, leiebil, flyplasstransport, bolig, restauranter, shopping, fornøyelsesparker, og mye annet. Fordelskortet er gratis, og er en del av verdens største shopping program, og kan brukes i over 47 land i hele verden. Les mer om Gratis Fordelskort i Spania

Bruk sjemaet under for å sammenligne priser fra leiebilselskapene i Spania. Garantert beste pris!
Takk for at du deler