Den gode matpakken

Vi er alle enige om at det er viktig å få i seg mat i løpet av dagen. Kunsten er å lage matpakker som er så fristende at de unge spiser dem. Mange barn har minst like lange arbeidsdager som sine foreldre. De har ikke den samme tilgangen på kantiner, mikrobølgeovner og kaffetraktere som de voksne. De er oftest avhengig av å ha med seg det de skal spise og drikke.

Tekst: Tine Merete Sandboe

Barna trenger bredere sammensatt og ordentlig mat. Det er på tide å tenke nytt når det gjelder å sette sammen en matpakke til barna våre

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Bruk matbokser
Gå til innkjøp av mange gode matbokser, og vannflasker. Barna trenger to måltider i løpet av skoledagen, send derfor med dem to matbokser.

Varier innholdet
Det ene måltidet kan gjerne bestå av noe annet enn brødskiver. Bruk gjerne rester fra gårsdagens middag. Jo mer du klarer å variere den jo mer fristende er den å spise for barna. Husk at barna trenger proteiner. En matpakke bør inneholde både proteiner og fiber som vil gi en god metthetsfølelse og dermed forebygge småspising.

Gode forslag kan være pastasalat, potetsalat med for eksempel skinkeskiver eller pølsebiter, eller tomatsuppe med makaroni. Naturlig tilbehør er selvfølelig også grove kornprodukter samt frukt og grønnsaker. Vann kan du fylle 1/3 fullt i en flaske og legge i fryseren om kvelden. Fyll den så opp neste morgen og send med vann som holder seg kaldt. En liten bit agurk, sitron, sitronmelisse eller appelsin gir ekstra god og frisk smak på vannet. Det er viktig å sende med barna sukkerfri drikke. Frukt og grønnsaker kan varieres i små biter og legges ved siden av annen mat.

Tips – tips
Barn er ofte mer glad i minigulrøtter enn vanlige gulrøtter. Mange barn er også glad i råkost. Enkelt porsjoner med pålegg som makrell i tomat eller annet er ofte populært. Brødmaten kan også varieres med grove frokostblandinger uten for høyt sukkerinnhold. Da kan skolemelken brukes over denne. Nøtter og tørket frukt kan med fordel blandes i.

Forslag til ”middagsmatpakke”:
• Rester av strimlet magert kjøtt og grønnsaker. Fylles i et pitabrød.
• Tykke skiver kokt skinke med waldorfsalat eller ananasringer.
• Pastasalat med kokte erter, mais, gulrøtter, samt kjøttboller, skinke eller stekt bacon i strimler.
• Wraps med pølsebiter og grønnsaker.
• Lomper rullet sammen med røkelaks eller magert kjøttpålegg.
• Spekeskinke og potetsalat.
• Suppe eller varmt vann til hurtig supper i termos.

Gode tips for å holde en sunn matpakke:
• Ha gjerne pålegget ved siden av brødet. Da kan du selv legge det på når du skal spise den.
• Bruk brød med mer en 50 % sammalt mel. Det er bra for fordøyelsen og gir god metthetsfølelse.
• Bruk lettmargarin og ikke smør.
• Unngå pålegg med mye mettet fett, som fet ost og salami. Varier heller med avokado, oliven, nøtter, peanøttsmør, majones og olje. Disse matvarene gir verdifulle fettsyrer med umettet fett som er bra for kroppen.
• Velg rene produkter. Lette og magre oster, rent kjøttpålegg som kyllingbryst, roastbiff eller skinke. Da får du mer proteiner og mindre av det ugunstige fettet.
• Bruk fisk for hjernen. Fiskepålegg som makrell, laks og ørret gir deg verdifulle omega-3 fettsyrer som kroppen ikke selv kan produsere.
• Gjør matpakken attraktiv med grønnsaker. Pakk inn skiver med paprika, agurk og salat i plastfolie. Da holder den seg frisk og god til du skal spise den.
• Gjør det til en vane å avslutte måltidet med en frukt.
• Drikk skummet eller ekstra lett melk.



Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.