Dadler – Datiles

Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India for mer enn 8000 år siden. Du finner dadlene på daddelpalmer som dyrkes i dag mest i Nord-Afrika og i Midtøsten. Dadlene henger i store klaser. Dadlene har stor ernæringsmessig betydning i de landene frukten kommer fra. Den er rik på kalorier og inneholder A- og B vitaminer i tillegg til mineraler som kalium, fosfor og jern. Frukten er et konsentrert protein-, vitamin-, fruktsukker og fibertilskudd, da den inneholder under 30 % vann. Dadlene er en av ørkenens delikatesser og har i Nord-Afrika vært verdsatt i årtusener for sine gode og søte smak og lange holdbarhet. Vi er vant til å kjøpe dadler ferdig tørket.

Tekst: TINE MERETE SANDBOE

Vi som bor i Spania kan mange steder finne daddelpalmer der vi selv kan plukke dadler. Vi i Aktuelt Spania har snakket med Michel fra Tunisia som er ekspert på dadler. Dadlene er klare for plukking på denne tiden av året. Vi kan plukke og spise de som er røde i skallet. De kalles for «Bla», utales «blah». I følge Michel er disse bedre enn dadler. Dadler er de først når de er tørket. «Bla» er sprø i skallet og smaker søtt, litt smak som et eple. Frukten er gul før den får rødfargen. Dersom man skal tørke frukten til dadler er det disse gule som er best egnet til tørking. Man bør da plukke hele klaser, og la de henge til tørking på klasen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Elche som ligger noe sør for Alicante har Europas største daddelpalmeskoger. Disse palmeskogene er en av to attraksjoner Elche har på Unescos verdensarvliste. Det andre Elche har på denne verdensarvlisten er byens kirkespill rundt kirkespillet 15.august. Daddelpalmer har flere historiske sider ved seg da Jesus i følge bibelen ble hyllet med palmeblader da han kom til Jerusalem. Elche har også et egne håndverks tradisjoner som går på å flette vifter og andre ting av hvite palmeblader. Elche produserer disse hvite palmebladene og forsyner hele den katolske verden med disse.
Vi kan anbefale å besøke noen av disse palmeskogene. Her får du også kjøpt dadler i alle størrelser og fasonger. Restauranter serverer flere daddelspesialiteter som for eksempel daddel med bacon surret rundt.

Fakta:
Daddel (Phoenix Dactylifera) er en steinfrukt med avlang hard kjerne. Frukten er oval i formen og ca. 3 – 5 cm lang. Frukten vokser på palmer og henger i klaser på mer enn 2000 dadler, som henger under palmebladene. Dadlene kan spises både ferske eller tørket. Skallet er tynt og sprøtt og kjøttet er gulbrunt og smaker søtt. Kvaliteten på dadlene vurderes etter hvor søte de er. Daddel skal være blank i skallet uten antydning til sprekker eller andre skader. Den må ikke være uttørket.

Bruksområder:
I Midtøsten fylles dadlene med ost og/ eller nøttemasse, og spises som en søtsak. I Nord-Afrika brukes dadler som søtningsmiddel finhakket og blandet i matretter.

Dadlene er gode å spise som snacks. Den kan deles og renses og brukes i fruktsalater og kaker. Den søte smaken er en spennende kontrast i mange retter som blant annet skinke- og ostesalat. Daddel kan brukes til konfekt. Ta da ut kjernen og fyll hulrommet med marsipan eller mandel masse og dypp i smeltet sjokolade. Strø kokosmasse over.
Søte og gode dadler

Dadler smaker søtt og godt og egner seg i mange ulike matretter. Du kan finhakke dadler og bruke som søtningsstoff i alt fra kjøttretter til desserter og kaker. Dadler kan i tillegg spises både fersk og tørket. Se etter daddelpalmer så kanskje du kan tørke dine egne dadler til jul.

Kake med dadler og nøtter
Denne kaken er ekstra saftig og god. Dette er en kake du kan lage flere dager før du skal servere den. Den holder seg godt i kjøleskap eller fryser. Du kan servere kaken med krem eller karamellsaus.

2 egg
100 gram sukker
3 ss hvetemel
1 ts bakepulver
100 gram valnøtter, finhakkete
150 dadler, finhakkete
Til topping:
4 dl kremfløte, revet sjokolade eller nøtter, eller karamellsaus

Stivpisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett forsiktig hvetemel blandet med bakepulver. Bland sammen nøtter og dadler, og vend forsiktig inn i eggedosisen. Ha alt i en smurt og strødd rund form, ca 22 cm. Stek kaken ca. 30 minutter i 175 grader. La den avkjøle helt før du tar den forsiktig ut av formen. Ved servering kan du bre over pisket kremfløte med nøtter eller revet sjokolade, eller servere med karamellsaus.

Klementiner med dadler
En herlig dessert med mange gode smaker.
2 ss kremost
2 ss fløte
½ ss melis
½ ts vaniljesukker
½ ts brunt sukker
1/2 dl portvin
½ dl søt hvitvin
15 dadler
2 ss sukker
½ dl cognac
Litt kanel

Bland fløte og kremost. Smak til med melis, vaniljesukker og brunt sukker. Settes til side. Kok opp hvitvin, hakkete dadler, portvin og sukker til det begynner å tykne. Tilsett cognac og la det koke slik at alkoholen forsvinner. Fordel i små skåler, dryss over kanel og ha kremosten over.

Dadler med bacon
Her har du en liten kveldskos eller en grei tapasrett. Du trenger bacon og dadler. Mengde etter ønske og behov.
Ta stenene ut av dadlene ved å snitte dadlene i siden og vippe stenen ut. Surr en baconskive rundt hver daddel. Stek de lett i stekepanne, og sett dem deretter i ovnen 5-8 minutter i 220 grader. Snu gjerne litt på dem underveis. Du kan også grille dem på grillen, og da trenger de bare 3-4 minutter.



Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published.