Copa del sol

Copa del Sol startet i Benidorm med sur vind og fuktig luft etter nattens og formiddagens regnvær. Men selv om gressmatten var våt, viste seriemester Molde flere gode takter i sin første kamp.

Tekst: TOM BJØRNØ

De vant 2-1 i sin første treningskamp mot Olimpija Ljubljana i Benidorm. Jo Inge Berget sørget for 1-0 ledelse etter 24 minutter og Zlatko Tripic satte inn seiersmålet når det stod igjen 9 minutter av kampen. Og treneren Ole Gunnar Solskjær smilte etter kampen. Han mener spillerne har den nødvendige sulten etter gullfesten forrige høst.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Han mente dette så veldig bra ut. Ettersom reservene kom inn, sank også gjennomsnittsalderen mot slutten av andreomgangen til drøye 20 år. Det er mange spillere i Molde som ikke er i nærheten av noen karierretopp. Fra øverst på tribunen fikk han se Jo Inge Berget sende Molde i føringen før pause. Slovenerne utlignet etter hvilen, før 19 år gamle Zlatko Tripic ble matchvinner ti minutter før slutt.

Solskjær har vært i en klubb hvor man har gått fra suksess til suksess. I Manchester United lærte han hvordan man vinner år etter år, i Norge er det bare Rosenborg som har klart det i Eliteserien.

Molde har mistet to sentrale midtbanespillere, og spesielt etter tapet av Makhtar Thioune har ønsket om en ny midtbanemann blitt sterkere. – Vi har mistet fem spillere og fått to. Dermed er det fortsatt god plass, sier Solskjær.
I den andre kampen gikk Rosenborg offensivt til verks mot kinesiskeDalian Aerbin FC , men maktet ikke å komme til sjanser. Istedet skulle det komme en kalddusj imot etter bare 6 minutter, og som i de to foregående treningskampene skulle RBK slippe inn mål på corner. Hongyou brøt foran Prica og stanget kontant inn ledelsen for kineserne. Etter dette jevnet kampen seg ut, med ingen klare sjanser til noen av lagene. Rosenborg var frempå av og til uten å skape seriøse sjanser, det ble bare nesten for Chibuike og Svensson, som hver sin gang er var vei igjennom det kinesiske forsvaret.

Etter en drøy halvtime kom utligningen. Jonas Svensson dro seg forbi en spiller i Dalians straffefelt, og ble lagt i bakken, straffespark! Fra straffemerket var Prica sikker. Ballen suste hardt ned til venstre slik han ofte gjør, dermed sto det 1-1.

I andre omgang var det et mer tent RBK-lag som kom på banen, presset ble flyttet høyere opp på banen, og det betalte seg i hyppige gjenvinninger og gode målsjanser. Etter drøye timen kom belønningen. Prica ble spilt ned mot dødlinja og la ballen ut 45 grader. Chibuike hoppet over ballen, som rullet videre til Dockal. Tsjekkeren dunket den inn nede i lengste hjørne, og RBK hadde snudd kampen!

Tre minutter senere var tsjekkeren frampå igjen. Ballen rullet på tvers langs Dalians 16-meter, og Dockal snappet ballen. Han chippet elegant over keeper, og dermed st odet 3-1! Rosenborg roet litt ned etter dette, og benyttet ledelsen til å bytte inn Midtsjø, Berntsen og Togstad. Ung-guttene fikk dermed være med da RBK tok seieren greit i havn i første kamp i Copa del Sol 2012. Borek Dockal viste seg lite fram i første omgang, men var nådeløs i andre. To flotte mål fra tsjekkeren sikret seieren i første kamp i Copa del Sol.

-Jeg synes mot-standen var ganske bra og vi måtte snu kampen, så det var et vanskelig utgangspunkt. Vi kan være fornøyd med resultatet og spillet vårt. En brukbar kamp av oss, sier Dockal til RBK.no. Borek var farlig frampå ved flere anledninger fra sin høyrekant, og hadde blant annet et skudd i stolpen i forkant av den første scoringen hans i andre omgang. – Jeg burde ha scoret flere i dag, jeg hadde et godt frispark fra en bra posisjon som burde ha blitt mål, sier Dockal, som likevel må si seg fornøyd med to scoringer:

– Jeg fikk en bra pasning fra Rade der jeg avslutter med høyre i lengste hjørne. Det andre målet var en tabbe fra deres venstre back. Det er uvanlig for meg å score to ganger i en kamp, så jeg er svært fornøyd med det. De to første kampene med norske lag endte altså med to seire, men det blir nok verre etter hvert.

Promoter Even Haugen i Phønix arrangørselskap har lagt ned et enormt arbeid før denne turneringen. Bare det å skaffe akseptable baner er ikke enkelt. Anlegget i Benidorm er nok noe nedslitt, og garderobeforholdene er dårligere enn norske lag er vant til. Denne lørdagen var det ekstra ille pga regnværet natten før. Even forteller Aktuelt Spania at han bare går under navnet ”Mannen som løper”.

Eric Svanberg har også en sentral rolle i turneringen. Han er en viktig koordinator med en stor kontaktflate. Som foreksempel da de skulle gjøre avtale om treningsbane. Kommunen ville ikke ha trening på en bløt naturgressmatte, men tilbød kunstgress. Det ville ikke spillerne, og de fikk det som de ville, takket være Eric Svanberg.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.