Campo Arcis i Requena

En regnfull mai har plaget både fastboende og tusener av tilreisende turister, men for vinbøndene kom vannet som en reddende engel. Verste tørke på femti år tok slutt og årets vinhøst er reddet.

TEKST OG FOTO: KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Det spirer igjen i vindistriktet Utiel-Requena 1 time vest for Valencia. Den røde jorda som distriktet er kjent for er rødere enn vanlig, og det røde støvet som i hele vinter har fylt luften har lagt seg rolig på jorda rundt de spirende vinstokkene. Salvador tar strålende i mot meg på Bodegaen Sebiran i den lille landsbyen Campo Arcis i Requena.
– Nå er tonen en annen enn da vi møttes for noen uker siden, smiler han. Optimismen råder til tross for at det er 30.mai og vi går med fleese jakker og varme sko ennå. – Aldri har vi opplevd en kaldere mai, men for oss er alt vannet redningen og 2008 kommer til å bli et år for en Gran reserva, fortsetter han optimistisk.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Historisk sus
Vindistriktet er kjent for sin lange vinkultur, kanskje den eldste i Spania. Den greske erobreren Tharsys tok antakelig med seg både kunnskap om kommersiell vinlegging og vin som handelsvare for hele 3500 år siden, og vin fra Valencia, som vinregionen Utiel-Requena er underlagt, ble tidlig eksportør av sine viner. Dog uten betydelig suksess før 14-1500 tallet, da sjøfolk tok med seg viner ut på handelsreiser og unngikk lagring i det varme Spania,

Det morsomme for oss som bor langs kysten er at området også er et cava distrikt, godt innenfor rekkevidde. – Cava er vitenskap, det er en lang prosess, forteller Salvador. – Først lager man en egen hvitvin, så tilsetter man gjær, setter inn en plastikkpropp og en bruskork og legger flasken i vater. Så begynner prosessen med den andre gjøringen. Hver dag skal flasken vris rundt ca 15 grader, og så skal den gradvis vendes med tuten ned, en millimeter i døgnet eller to. Til slutt skal den stå på hodet, det hele tar halvannet år.

Han fleiper konstant sånn at man kan lure på hva som er sant og usant, men litt vet vi jo fra før. Han forklarer videre at tuten fryses, sånn at restene av gjær og rusk kan fjernes før korken proppes på.



Dråper med høytrykk
– Vet du hvor høyt trykket inne i flasken er? Han ser lur ut med en flaske med trykkmåler gjemt på ryggen. – Hvor mye luft har du i hjula på bilen din? – 2,8 pund, svarer jeg. Tenk på braket når det sprekker, flirer han og viser at flasken er kommet opp i et indre trykk på 7,2 pund. Ikke til å lure på at Cava flasken er så tykk i glasset.

Bodegaen er egentlig ikke saerlig pen eller romantisk, men den er fantastisk retro. 70-tallspreget er over alt og vinleggingen foregår i store, innbygde tanker med store lokk som formelig koker og syder av vin i modningsprosessen. Til tross for fabrikk preget, blir besøket en suksess hver gang. Salvador er morsom og engasjert, vinen er fantastisk og bodegaen har bunkevis med medaljer og premier for sine utsøkte viner og cava.

Vinene og cavaen selges under merket Coto d´Arcis og finnes i alle varianter, fra enkle bordviner til avansert cava og Gran Reserva. Viner av den lokale druen Bobal er morsomme suvenirer å nyte hjemme etter et besøk, men også utsøkte viner med et fyldig preg. Muligens den beste unge vinen i 2007 utgave, er en roble (snev av eik) av Bobal. Reservaen fra 1999 er også et godt valg med flott fylde og vaniljeduft og karakter av mørke bær.

Veibeskrivelse
Kjør motorveien A3 fra Valencia mot Madrid, ta av mot Requena N-111 og følg skiltene mot Albacete N-322. Etter noen hundre meter, tar du av til venstre på N-330 mot Almansa. Nok en gang kjører du et stykke før veien er skiltet til høyre mot Campo Arcis CV 444. Kjør til kirken dukker opp på en plass til venstre, drei til høyre og parker under traerne ved kirkeplassen. Gå rett frem og du finner bodegaen på høyre hjørne. www.bodegasebiran.com/ telefon 962 300 618




Leave a Reply

Your email address will not be published.