Beskytt Hunden mot den farlige myggen

1. juni var den nasjonale dagen for forebygging av Leishmaniosis. Med enkle forholdsregler kan man unngå den farlige sykdommen.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Enhver hundeeier frykter denne farlige sykdommen. Smittesprederen er den helt spesielle flebotomo-myggen. Dersom hunmyggen stikker et dyr med denne smitten, kan hun bringe parasitten videre til et helt friskt dyr. I enkelte tilfeller kan mennesker også smittes dersom personen har lavt immunforsvar, men smittefaren er størst blant hunder. Et stikk av denne myggen kan gi hunden varige men som blindhet og nedsatt livskvalitet, men dersom sykdommen oppdages og behandles i tide kan hunden fortsatt leve et normalt liv.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Symptomer på smitte
Leishmaniosis er en sykdom med klare symptomer. De vanligste symptomene er hårtap, spesielt rundt øyne og ører, skader i hud og ledd, slapphet og vekttap selv om hunden spiser godt. Ved sene stadier av sykdommen, i de tilfeller der hunden ikke får behandling, kan man oppleve at hundens negler vokser unormalt fort. Leishmaniosis angriper indre organer og kan gjøre hunden blind. Det finnes fortsatt ingen kur for sykdommen, men med rett behandling kan man stoppe sykdomsutviklingen.

Hvordan unngå smitte
Man regner med at risikoen for å bli smittet av Leishmaniosis er 3-18%, avhengig av hvor man bor, om det er lite eller mye mygg i området. Hundens immunsystem er også en vesentlig faktor. Har hunden et sterkt immunforsvar kan den leve med smitten uten at parasitten angriper hundens organisme. Selv om risikoen for smitte er lav, bør man ta noen forholdsregler for å forhindre eventuell smitte:

Bruk myggmiddel
Det finnes midler på markedet som er spesielt for hunder, et myggmiddel som påføres pelsen med pipette og et halsbånd innsatt med myggmiddel for å holde myggen borte. Middelet som påføres med pipette må påføres på områder hunden ikke kommer til med snuten, for eksempel bak på nakken eller bak ørene. Både middel og halsbånd bør brukes hele året. De virker også mot flått og andre insekter.

La hunden sove innendørs
Myggen er mest aktiv på kvelden og natten. Det anbefales derfor å la hunden sove innendørs i hvert fall i sommermånedene når myggen er som mest aktiv. Veterinærer anbefaler å la hunden være innendørs mellom kl. 22.00 og 07.00 hver natt. For sikkerhets skyld bør man bruke myggnetting på vinduene.

Turer
De daglige turene bør i sommermånedene gjøres før det begynner å bli mørkt, spesielt i områder med mye skog, parkanlegg osv. Gå jevnlig til veterinaer De første symptomene på smitte forekommer ikke før 3-18 måneder etter smittetidspunktet. Det er derfor viktig å gå jevnlig til kontroll hos veterinæren. Smitten oppdages enkelt med en blodprøve. Det beste tidspunktet for denne blodprøven er i oktober når myggen ikke lenger er så aktiv.




Leave a Reply

Your email address will not be published.