Bedre søvn

For noen blir søvnproblemene så store at de tyr til sovemedisiner. Dette er imidlertid noe man bør vurdere nøye før man tar. Sjansen for at du blir “avhengig” av disse medisinene for i det hele tatt å kunne få sove, er forholdsvis stor.

Dessuten kan mange gå rundt som en “zombie” i flere timer etter at man har våknet, og det gir ingen god “neste dag”. Tenk heller over om du har potensial til å kutte ned på andre ting som kan forstyrre søvnen. Eksempler er kaffe, te, alkohol og sukkerholdige drikker. Unngå for all del middagssøvn over et kvarter.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

For riktig å bli søvnig før leggetid, ta gjerne et varmt bad og drikk et glass varm melk. Hjelper ikke noe av dette heller, foreslår vi at du for eksempel kjøper boken “den lille søvnboken”, gitt ut på fagbokforlaget i 2001, og som vi refererer fra ovenfor.

Her er det også mange tips om hvordan du skal få en bedre natt. Søvnen er jo en fantastisk og komplisert del av vårt liv. Klart man kan irritere seg over å sove bort tredjedelen av livet, men det er altså nødvendig, og for å gjøre det enda mer komplisert, er søvnen delt inn i fem sykluser.

Mange har sikkert hørt om REM (Rapid Eye Movement). Dette er en søvntilstand der hjernevirksomhet og drømmer lever sitt eget liv, mens skjelettmuskulaturen er avslappet. REM-søvnen avslutter hver av de fire andre søvnsyklusene. Når hjernen også hviler, kaller man søvnen NREM-søvn.

Denne har altså fire sykluser. I og II er lett søvn og III og IV er tung søvn. Den dypeste av den tunge søvnen, kalles deltasøvn, og den er viktig å få med seg til neste dag.

En normal natt har følgende søvnsykluser:
I – II- III-IV-IIIII- REM. Legger man seg i normal tid, har man altså den tyngste søvnen ved 4-tiden på morgenen.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania. Utvave 18 i 2008.




Leave a Reply

Your email address will not be published.