Arkitekt Santiago Calatrava

Den spanske arkitekten har gjort seg verdenskjent med sine revolusjonerende byggverk som operahuset på Tenerife og Vitenskapbyen i Valencia.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Santiago Calatrava ble født 28. juni 1951 i byen Benimamet ved Valencia. Han kommer fra en familie med aristokratiske aner med riddere som forfedre. Familien til Calatrava var engasjert i eksport av jordbruksprodukter, noe som ga dem internasjonal innsikt som var uvanlig under Francos regime i Spania.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Calatrava gikk grunnskolen i Valencia, og fra en alder av åtte år gikk han i tillegg på Håndverksskolen med tegning og maling som hovedfag. Da Calatrava
avsluttet ungdomsskolen ble han sendt til Paris for å studere kunst ved Ecole des Beaux-Arts, men reiste straks tilbake til Valencia for å heller studere arkitektur ved Escuela Tecnica Superior de Arquitectura. Her tok han urbanisme som tilleggsfag og gikk av med doktorgrad i arkitektur. Under studieperioden ga han ut to bøker sammen med klassekamerater om vernakulær arkitektur i Valencia og Ibiza.



Calatrava var svært interessert i matematikk i forhold til historisk arkitektur, og tok videre utdannelse i dette ved teknologisk institutt i Zurich (Sveits) i 1975. Det var under denne fireårsperioden at han møtte og giftet seg med sin kone, som på den tiden var jusstudent i Zurich. Etter endte studier ved instituttet ble Calatrava engasjert som assistent og fikk små oppdrag som å designe taket for instituttets bibliotek, samt en balkong i en privat bolig. Han begynte samtidig å delta i arkitektkonkurranser, og vant i 1983 konkurransen om å bygge Stadelhofen togstasjon i Zurich der han også etablerte sitt første kontor.

Etter dette gikk det slag i slag med byggeprosjekter både i Spania og utenfor landegrensene. Calatrava etablerte etterhvert et andre kontor i Paris, og
sitt tredje i vitenskapsbyen i sin fødeby Valencia da han fikk i oppdrag å designe dette kjempekomplekset. Hans arbeider ble også kjent i USA, der han har designet flere broer, flyplasser og monumenter rundt om i det ganske kontinent. Hans kreativitet har ført til 11 aeresdoktorgrader og en rekke nasjonale og internasjonale premier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.